Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ohromující rezidence s velkolepým bazénem připomíná pevnost

Ohromující rezidence s velkolepým bazénem připomíná pevnost

Na první pohled působí tato luxusní rezidence kaskádovitě položená v kopcovitém terénu jako moderní pevnost. Ve skutečnosti poskytuje velkolepé víkendové útočiště pro rodiny architektonického dua otec a syn - Kamal Malik a Arjun Malik, kteří jsou zároveň autoři tohoto projektu.

Architekti čerpali inspiraci z nedalekých pevností

Dům je situovaný ve městě Lonavala (stejný název nese i místní kopec) v okrese Pune v západní Indii a nachází se 93 kilometrů od Bombaje. Právě oblast Pune je poměrně bohatá, co se pevností týče. Najdeme zde například nedaleké pevnosti Tung či Lohagad. Odtud čerpali architekti inspiraci při projektování jejich fascinující rezidence rozkládající se v lesnaté krajině pod zdejším vrchem. Komplikovaně vrstvená stavba s různými typy šikmých, porůznu otočených střech se sune seshora dolů podél kopce a je jakoby zapuštěna v okolním lese a ve spodní části ústí do prostorného luxusního obdélníkového bazénu přetékajícího přes okraj téměř do ztracena. Dle slov autorů návrhu měla na jejich projekt vliv řada místních okolností. Ať už to byly zdejší pevnosti, hluboké lesy či řeky, všechno dohromady utkalo jejich představu o vysněném relaxačním obydlí.

Stavební materiály

Architekti vybrali pro stavbu odolné materiály jako zinek pro střechy a místně lomený čedič pro zdivo. Střechu podpírají poměrně složité dřevěné konstrukce, jejichž smyslem je evokovat okolní stromy. Šikmo lomené střechy chrání hlavní venkovní obytný prostor sestávající z několika kaskádovitě položených krytých teras poskytujících adekvátní prostor pro mnohačetnou rodinu obou architektů.

Ohromující rezidence s velkolepým bazénem připomíná pevnost

Dostatek místa pro soukromí i setkávání

Zatímco „klidová část“ domu s ložnicemi jednotlivých členů rodiny je "zapuštěna do lesa", denní prostory jako terasy, jídelny a bazén jsou otevřeny do kraje a skýtají nevídané výhledy a bohatý příliv světla. Rezidence oplývá několika jídelnami, z nichž některé jsou částečně nebo úplně uzavřené skleněnými stěnami či lehkými dřevěnými žaluziemi.

Rozvětvená rodina Kamala a Arjuna Malika se v jejich na míru postaveném domě může dle libosti věnovat jak sdílení zážitků či trávení společných chvil, tak relaxaci koupelí v „nekonečném bazénu“, či využít soukromých komnat pro meditování o samotě.

O architektech

Kamal Malik se narodil v roce 1949 v indické Shimale. Vystudoval Školu plánování a architektury a v roce 1975 založil vlastní designové studio Malik Architecture. Jeho syn Arjun Malik se narodil v roce 1980 v Bombaji. Vystudoval Akademii architektury Rachana Sansad a navíc získal titul M.Sc. v oboru pokročilý architektonický design na Kolumbijské univerzitě. Společné architektonické počiny otce a syna zahrnují Lupin Research Park v Pune; Bhagwan Mahaveer Cancer Hospital v Jaipuru – obojí dokončené v roce 2001; a dále například projekt Ahmedabad International School z roku 2018. Všechny jejich stavby se nacházejí v Indii.

Ohromující rezidence s velkolepým bazénem připomíná pevnost
Ohromující rezidence s velkolepým bazénem připomíná pevnost
Ohromující rezidence s velkolepým bazénem připomíná pevnost
Ohromující rezidence s velkolepým bazénem připomíná pevnost
Zdroj: www.malikarchitecture.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock