Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Odvážný dům s černou fasádou

Odvážný dům s černou fasádou

V malebné holandské uličce byl postaven atypický rodinný dům, který vsadil na obří okna a propojení interiéru s exteriérem. Notné dávky originality bylo docíleno pomocí barev i materiálů.

V nizozemské vesnici Lijnden, 10 km od Amsterdamu, je přehrada. Přímo na nábřeží, které udržuje vodu pod kontrolou, se nachází dům, který je celý černý a úhledný. Dynamika, jednoduchost: to jsou vlastnosti projektu, který nese podpis kanceláře Arjen Reas Architects, místního studia, které se postavilo výzvě výstavby rodinného domu na nerovném terénu, se specifickými požadavky charakterizovaných výrazným rozdílem v nadmořské výšce. Tvar budovy, členěný na dvou podlažích, se přizpůsobuje svahu a odráží ho silně šikmá střecha.

Černé fasádě dominují velká okna a tvoří nenapodobitelné hranice spojující interiér s exteriérem. Na jedné straně je voda, která se stává nejen inspirací, ale i živou krajinou, na druhé straně zahrada, za níž se v dálce vynořuje profil města Amsterdam. Při hledání kontinuity s okolními domy má dům Akerdijk výrazně moderní charakter, daný černým dřevem a důraznou geometrií, která vytváří originální a efektní prostory.

Odvážný dům s černou fasádou
Foto: Luc Buthker

V hlavní roli černá

Na straně, kde se nachází silnice, je velké okno výhledem na přehradu. Na druhé straně velké okno pokrývá celou délku fasády, rozbíjí její robustní kompaktnost a snaží se zdůraznit horizontálnost přízemí. Interiér je zařízen v jednoduchém a vzdušném stylu. Interiér je řešen jednoduše, ale přitom svěže. Bílé stěny zútulňuje zemitá paleta barev a rostliny. Černá barva je nejen na fasádě, ale promitá se i do interiéru. Najdeme ji na zdech, nábytku, svítidlech i drobných dekoracích. Spolu s bílou, hnědou, šedou a zelenými rostlinami je tato volba harmonická a klidná. Centrem denní zóny je krb.

Přízemí domu je řešeno jako společné prostory na dvou úrovních. Od vstupu do domu je na stejné úrovni schodiště, obývací pokoj s pracovnou, kuchyně a jídelna jsou o několik schodů níže. V zadní části přízemí je vchod na zahradu. V podkroví jsou intimní pokoje – ložnice. Ložnice pro rodiče a pokoje pro děti. Každá má svoji vlastní soukromou koupelnu a wc. Z dětského pokoje i ložnice rodičů je vchod na terasu, která mohla vzniknout díky netradičnímu sešikmení střechy. Černá dřevěná větraná fasáda v kombinaci s černou kovovou střechou zajišťuje, že tvar působí jako celek a velká vyčnívající okna zapadají snadněji do okolní zástavby. 

Štítky: rodinný dům
Foto: Luc Buthker
Zdroj: www.arjenreas.nl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock