Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Nový design interiéru s ohledem na stávající architekturu

Nový design interiéru s ohledem na stávající architekturu

V dnešním příspěvku zavítáme do interiéru historického domu v Sadybě, městské čtvrti hlavního města Polska. Na ploše o 300 m2 zde vzniklo neskutečně půvabné bydlení umocněné historickými architektonickými prvky, příjemnými odstíny barev, ale i doplňky s nádechem vzdálených krajů.

Odkaz architektury domu

Dům, ve kterém se proměna interiéru odehrála, navrhl Romuald Gutt, jeden z předních polských architektů 19. století. Z toho důvodu tak byly veškeré práce v interiéru prováděny pod dohledem památkáře. Přesto, anebo právě proto, došlo k naprosto úchvatné proměně interiéru, který se ve svých 300 m2 rozlévá do čtyř podlaží. Tato proměna v sobě přitom spojuje univerzálnost i citlivost k odkazu architektury domu. Jedná se totiž o nemovitost z roku 1923, která je příkladem architektonického vývoje z období vzniku města Czerniaków, dnešní Sadyby. Patří k několika málo stavbám, které se z tohoto období zachovaly a jejichž hodnota spočívá v jejich autenticitě. K proměně stávajícího bydlení tak bylo zapotřebí přistupovat co nejcitlivěji. O to se postarala architektka Ewa Podoba – Głowacka ze studia AirProjekt, která měla na přání klienta vytvořit interiér harmonický napříč všemi místnostmi. Ten měl být především elegantní, barevně spíše nenápadný, klidnější a bez zbytečného přepychu. A to se také povedlo.

Pohodlné, estetické a funkční bydlení

V budově připomínající staré časy vznikl pod taktovkou kreativní architektky interiér, který je nejen příjemný na pohled, ale také velmi pohodlný a funkční. S přehledem tedy splňuje požadavky na bydlení pro rodinu se dvěma dětmi. Interiér každé místnosti je navzájem soudržný, harmonie se tady zkrátka rozbíhá do všech stran. Ať už jde o materiály, barvy či doplňky, zachování autentického charakteru domu zůstalo i zevnitř zachováno. Zbrusu nový interiér tak svým obyvatelům nabízí notnou dávkou neokázalého luxusu, ale také ryzí funkčnost a praktičnost.

Nový design interiéru s ohledem na stávající architekturu
Foto: Yassen Hristov

Historizující styl s moderními prvky

O elegantní a věrohodný interiérový styl se postaral mimo jiné šikovný restaurátor nábytku. Zasloužil se tak o to, aby si dřevěný nábytek v jednotlivých místnostech zachoval své původní barvy i nezaměnitelný charakter. Výsledný historizující styl interiéru přitom doplňují vymoženosti moderní doby, čímž vzniká pohodlné bydlení splňující i ty nejnáročnější požadavky. Vedle zrestaurovaného nábytku se leitmotivem projektu mimo jiné stal také důraz na měděné prvky. Ty představují zejména lampy, kliky a nohy nábytku. Tento detail se opakuje ve všech místnostech a je tedy dalším prvkem důmyslně propojujícím celý interiér domu. O černé akcenty se zde zase starají některé kusy nábytku, vybrané bytové doplňky, zajímavé kování či dlaždice s působivým vzorem. K umocnění elegantní atmosféry pak napomáhají kvalitní dubové parkety, hebké textilie a také koberce s nádechem Orientu.

Elegantní bydlení v pastelových tónech

Synonymem pro tento interiér je elegance. Ať už se jedná o původní architektonické prvky, jemné pastelové barvy v důmyslné kombinaci s černobílou paletou či nábytek jakoby ze zámku, to všechno má za důsledek neskutečně elegantní bydlení. Převahu bílé barvy zde navíc důmyslně rozbíjejí jak dubové podlahy, tak akcenty pastelových barev. Především pak jde o barvu starorůžovou, která dokáže interiér zjemnit a osvěžit zároveň.

Interiér domu z roku 1923 se tak dočkal opravdu kouzelné proměny, která proběhla s respektem k již existující architektuře domu, ale také s přáním splnit požadavky majitelů na opravdu funkční bydlení.

Foto: Yassen Hristov
Zdroj: www.airprojekt.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock