Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Nízkoenergetický dům ze slámy

Nízkoenergetický dům ze slámy

Tvrdíte, že není nad materiály a postupy prověřené desetiletími a že všechny novinky ze světa stavebnictví mají jediný cíl – vytáhnout z lidí peníze? Pokud to myslíte vážně, inspirujte se dnešní návštěvou, majitel zde zavrhl jak dřevěné, tak zděné stavby a vrátil se opravdu ke kořenům. Dřevo, kámen, sláma, hlína a rákos – i to jsou materiály, z nichž může vzniknout zajímavý, krásný, a hlavně energeticky úsporný dům.

Dům z přírodních materiálů

Vyučený tesař Lukáš Čejna z Kruplova si splnil svůj sen. V rodné vesnici postavil tradičními postupy takzvanou slaměnky, dům z přírodních materiálů. Jde o přirozenou nízkoenergetickou a ekologickou stavbu, se kterou dokonce zvítězil v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR přezdívanou i ekologický Oscar. Se svým slaměným domem získal Lukáš Čejna nejen první místo v kategorii kutil, ale stal se dokonce i celkovým vítězem. V klidné vesničce nedaleko Jindřichova Hradce žije Lukášova rodina už celé generace a on sám tam má hluboké kořeny. I se stavbami rodinných domů má bohaté zkušenosti. Není divu tedy, že projekt slaměného domu byl něj snem a výzvou zároveň.

Inspiraci jsem hledal u našich předků

Díky vzdělání a zkušenostem byly v jeho rukou i architektonická příprava, i konstrukční projekt. "Hlavní inspiraci jsem samozřejmě hledal u našich předků, kteří tímto způsobem v minulosti stavěly jednoduše proto, že jim nic jiného nezbývalo. Museli se přizpůsobit místním podmínkám, "prozrazuje zdroj svého nápadu Lukáš Čejna.

Životnost slaměnky?

Nejdůležitějším krokem při podobné stavbě je ochránit ji před vodou, aby se dožila plánované životnosti několik desítek let. Dům proto stojí na kamenných základech s 30-centimetrovým podvetrávaním v mírně vyspádování terénu od středu stavby k jejím okrajům, aby se voda pod ní nemohla držet. Seznam materiálů potřebných na stavbu tohoto jednopatrového nepodsklepeného domu s půdorysem 16 x 8 metrů, není nijak dlouhý. Kromě střechy z rákosu dodané na objednávku, centrální pece s komínem a oken stačí dřevo, kámen, sláma, hlína a rákos.

Nízkoenergetický dům ze slámy

Dům ze slámy svépomocí

Lukáš Čejna svépomocí a bez použití jediného hřebíku nebo kovových součástí vyrobil nosný skelet, který vyplnil vrstvou slámy v tloušťce 0,5 metru. Na ní je nanesena hliněná omítka a písčito-jílová štuk. Na vnější omítku použil králičí pletivo na dřevěných sloupcích, přičemž na kostru pletiva nanesl vrstvu směsi z rozředěné jílové hlíny, hnoje, pilin, slámy a písku. Stěny nakonec natřel vápenným nátěrem, díky kterému sláma přirozeně dýchá a vyrovnává se s různými teplotními podmínkami.

"Slaměnka představuje kombinaci několika stavebních vzorů - od klasických slaměných domů přes dřevostavby až po kamenné stavby. Snažil jsem se poskládat dohromady různé způsoby výstavby, které jsem viděl jinde, "říká o projektu jeho hrdý stavitel. A nejen to. Získat za projekt cenu něj bylo povzbuzením, ale i odměnou - pro ten nejlepší z 221 přihlášených projektů bylo totiž připraveno půl milionu korun.

E.ON Energy Globe Award

"Myslím, že podobné soutěže jsou potřeba, protože ukazují lidem nové možnosti bydlení nebo energetických úspor, o jakých dříve možná ani netušili. I vyhlašování výsledků v televizním přenosu bylo pro mě zážitkem. Navíc mě těší, že o mém vítězství kromě poroty rozhodli i diváci a lidé, hlasující na internetu. Jsem vyučený tesař a mám tesařskou firmu, takže vítězství v soutěži E.ON Energy Globe Award nám určitě pomohlo. "
Jak sám říká, v domě chtěl zachovat přirozené členění místností. Jednoduchá obdélníková dispozice mu umožnila rozdělit prostory na soukromou část s velkou ložnicí a koupelnou a návštěvní část s velkou místností, sloužící jako kuchyň a obývací pokoj zároveň. Díky tomuto řešení se optimálně využívá teplo hliněné pece na přízemí, která slouží i jako pec na vaření, takže náklady na vytápění domu jsou velmi nízké.

V blízké budoucnosti se dům dočká ještě druhé - menší pece na ohřev vody. Dnes ji šikovný tesař ohřívá elektřinou. "Pec na dřevo po roztápění vydrží teplá dva dny, nejméně na dvanáct hodin zajistí dostatek tepla pro polovinu domu. Izolační vlastnosti slámy jsou vynikající, takže v létě je v něm opravdu příjemný chládek, v zimě se zase snadno vytopí. "Elektřina se jinak používá pouze na provoz osvětlení, některých spotřebičů a vodního čerpadla.

Pokud i vy toužíte po vlastním hnízdečku v objetí přírody, můžeme vás potěšit i příznivou cenou. Pokud si troufnete na výstavbu domu vlastníma rukama jako Lukáš, slaměný dům vás spolu se zařízením místností vyjde přibližně na dva miliony korun. Tato částka je tedy v porovnání s běžnými novostavbami nižší, při nich se však rozhodně nemůžete pochlubit speciálním řešením nebo vlastní prací. Slaměnka je šetrná k přírodě a slibuje harmonické bydlení. "I lidé, kteří nás přijdou navštívit, často říkají, že je zde zvláštní klid a pohoda. Celá naše rodina má stejný pocit, "uzavírá své vyprávění Lukáš Čejna.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock