Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Nízkoenergetická dřevostavba

Nízkoenergetická dřevostavba

Na konci ulice malé dědinky nedaleko Hradce Králové stojí víkendový dům, který si majitelé postavili na relaxaci a odpočinek od rušných ulic města. Okolí, plné luk, polí a lesů, vytváří takové stavbě ideální podmínky.

Duch dávného majitele pozemku, inspirace severskou architekturou a japonskou filozofií i vášnivý čtyřletý biolog, to vše určilo konečnou podobu víkendového domu nedaleko Hradce Králové.

Montovaná dřevostavba

Dům byl navržen architekty z Pražské ASGK Design jako montovaná dřevostavba s nízkoenergetickým standardem a svůj netradiční název získal po dávném majiteli pozemku. Barevným provedením výborně zapadá do okolní přírody a navzdory modernímu zpracování působí na pohled jednoduše a příjemně.

Celá konstrukce domu je pro vysokou hladinu spodní vody v okolí osazena na souboru betonových monolitických pilířů. Pod domem tedy vznikla provětrávaná mezera, která zjednodušila řešení podlahy a opticky odlehčila celou stavbu. Nosná konstrukce je navržena jako rámová z KVH hranolů, opláštěná OSB deskami, které jsou vyplněny minerální vatou.

Nízkoenergetická dřevostavba

Moderní stodola

Tvar domu je na první pohled jednoduchý a svým vnějším zpracováním zčásti připomíná klasické vesnické stodoly nebo chalupy. Při bližším prozkoumání však vyjdou najevo detaily, které mu dodávají jedinečný vzhled. Fasáda je tvořena svislými modřínovými palubkami, které zblízka zaujmou svou tříbarevnou texturou. Stejné palubky byly použity jako krytina zalomené pultové střechy, což domu dodává unifikovaný výraz. Zajímavé je také zakomponování posuvných dřevěných okenic, které plní bezpečnostní funkci a v horkých letních měsících kryjí okna a terasu. Ze dvou stran domu se totiž nacházejí zešikmené terasy s poměrně rozměrnými zasklenými plochami, které opticky spojují interiér s okolní přírodou.

Dřevo uvnitř i zvenku

Podobně jako fasáda, i interiér je řešen obkladem z dřevěných palubek. Prostorově je dům nepravidelně členěný, a to díky zešikmeným terasám a zalomené pultové střeše, která rozděluje prostor na patře na dvě samostatné plochy. Ty slouží jako ložnice a každá z nich má samostatné schodiště. Takovým konstrukčním řešením bylo dosaženo dostatek soukromí v ložnicích, ale zároveň jsou obě prostorově propojeny s prostornou společenskou místností v přízemí, která je příznačně nazvaná světnice (jak světnice se označovaly obytné místnosti s pecí v chalupách na vesnici). Interiér překvapí malými detaily, jako je například úložný prostor pod podlahou ve vyvýšené části světnice nebo stará průmyslová lampa v kuchyňské části, která kontrastuje s dřevěným obkladem stěn.

Dřevostavba Zilvar získala čestné uznání Grand Prix architektů za rok 2014 v kategorii rodinný dům a díky svému modernímu provedení v tradičním kontextu si ještě dlouhá léta udrží svou morální hodnotu.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock