Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Než začnete se stavbou nebo rekonstrukcí interiéru

Než začnete se stavbou nebo rekonstrukcí interiéru

Plánujete stavět, nebo rekonstruovat a nevíte na co si dát pozor? Přinášíme několik tipů a rad, na co byste neměli zapomenout. Rekonstrukce ani stavba nejsou jednoduchou záležitostí. Ikdyž si pozvete odborníky, je dobré vědět co můžete od projektu očekávat. Ne vždy se najdou odborníci na slovo vzatí a tak je dobré tomu alespoň trošku porozumět.

Na co si dát pozor

Vypracování projektové dokumentace svěřte odborníkům s dobrými referencemi. Mnohdy doporučení kamaráda, nebo někoho výrazně pod cenou, nemusí dopadnout tak jak byste zrovna očekávali. Každý architekt, nebo projektant by s vámi návrh měl konzultovat. Měl by vám být schopen vysvětlit proč se rozhodl pro to či ono uspořádání a vysvětlit vám koncept celého projektu. Je to váš budoucí domov a právě vy do toho máte co mluvit. Samozřejmě dejte na odborné rady a poznatky zkušenějšího z oboru. Ne vždy jsou všechny naše nápady proveditelné a projektanti to s námi také nemusí mít jednoduché. Mějte trpělivost a proberte společně vše co vám leží na srdci. Výsledný návrh pak bude o to dokonalejší a budete z něj mít radost.

Čím déle trvá stavba nebo rekonstrukce, tím méně jsme obezřetní a tíhneme ke kompromisům, které bychom na začátku neudělali. V tuto chvíli pak člověk nejvíce utrácí. Pokud přemýšlíte jestli pořídit něco méně kvalitního, zamyslete se a propočítejte si jestli se vám to opravdu vyplatí. Všechny zvolené materiály mají svá specifika. Prodiskutujte s odborníky vhodnost použití jednotlivých materiálů, ať už se jedná o podlahy, zateplení, fasádu, nábytek, nebo sanitární techniku. Například pokud máte děti, nebo zvířata jistě oceníte podlahu, která bude odolná mechanickému poškození a bude dobře omyvatelná. Vše se odvíjí od vašich osobních potřeb a životního stylu. Bydlení by mělo být vytvořeno na míru a podle vašich požadavků.

Přečtěte si také

Vila s kouzlem anglických sídel

Původně to byla poněkud nenápadná česká chalupa, teď je to kouzelná vila připomínající stará anglická sídla. Řeč je o zrekonstruovaném domu nedaleko Prahy, který si v náruči dubového lesa hýčká svůj…

Co je potřeba vyřídit

Podmínky pro stavby určuje zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). Je dobré si jej před stavbou prostudovat, nebo se poradit s odborníky. Pokud se chystáte postavit rodinný dům do 150 m2, je možné stavět na ohlášení, větší budovy vyžadují již stavební povolení. Je ale přesto potřeba splnit několik náležitostí a předložit potřebné dokumenty. Jako první potřebujete doklad prokazující vlastnictví daného pozemku, nebo stavby, pokud se jedná o rekonstrukci. Potřebujete také seznam vlastníků sousedících staveb či pozemků s jejich adresami a doložení o tom, že byli informování o vašem záměru začít stavět, nejlépe tedy s jejich podpisy. Dále je potřebný doklad o způsobilosti osoby řídící nebo dozorující stavbu, nebo rekonstrukci. Před početím stavby nebo rekonstrukce je nutné mít vypracovanou podrobnou projektovou dokumentaci a časový plán stavby.

Pokud se stavba nachází v chráněné krajinné oblasti, nebo patří mezi památkově chráněné objekty, jsou nutné další náležitosti a povolení od příslušných orgánů. S ohledem na plánované připojení k sítím (elektrickým, vodovodním, plynovým, dopravním) je potřeba získat stanoviska vlastníků veřejné infrastruktury, na které se budete napojovat. Nakonec je potřeba získat územní souhlas, nebo stavební povolení, které vydává stavební úřad. 

Pokud se vám z toho již teď protáčí panenky, svěřte rekonstrukci nebo stavbu do rukou odborným firmám. Ty již vědí co dělat, na co si dát pozor a jak správně postupovat. Nenechte se odradit a zkazit si náladu. Nakonec vám bude odměnou vaše vysněné bydlení. 

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock