Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Netradiční dřevostavba za cenu bytu

Netradiční dřevostavba za cenu bytu

Lze postavit rodinný dům za cenu malého bytu ve městě? Černý dům v Kašubsku je krásným příkladem, že i s malým rozpočtem se nemusíte vzdát snu o životě ve vlastním stylovém domě.

Kašubsko je neobvykle malebná oblast na severu Polska, bohatá na borové lesy, louky plné květin a křišťálově čistá jezera. V blízkosti jednoho takového jezera - jezera Gowidliński - leží místo odpočinku, které je úzce spjato s přírodou. Záměrem tohoto projektu bylo vytvořit jednoduchou, funkční a ekonomickou budovu, kterou lze využívat po celý rok. Vzhledem k tomu, že velká část pozemku je pokryta vzrostlými stromy, byl dům navržen do tvaru, který se svému okolí přizpůsobil.

Dřevostavba s vůní borovic

Dřevostavba o rozloze 67 metrů čtverečních navrhl slezský architekt Grzegorz Layer, který zohlednil řadu zásadních podmínek v projektu. Hlavní bylo, aby dům zapadl do prostoru mezi stromy, dostal kompaktní tvar a vše potřebné správně umístěné na omezený počet metrů čtverečních. Objekt, navzdory jeho malému měřítku a utlumené formě, vzbudil zájem a velmi rychle se proslavil, i díky prestižní soutěží Slezského vojvodství.

Netradiční dřevostavba za cenu bytu

Budova má skeletovou strukturu a byla postavena týmem profesionálů, kteří se na tento typ stavby specializují. Hlavním zdrojem bylo místní dřevo borovic, které se v této části Polska tradičně využívá. V současné době je dům využíván hlavně v létě, ale snadno se v něm dá žít celoročně. V obývacím pokoji je krb s rozvodem, je zde také další elektrické topení. Výhodou dřevěné skeletové struktury je, že neexistují žádné tepelné mosty a interiér se rychle zahřívá. Na 67 m2 je prostor využit tak, aby se tam vešlo vše, co má v domě být. V přízemí najdeme na jedné straně centrálně umístěných schodů obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyňským koutem s přímým vstupem na terasu, a na druhé straně je WC, koupelna a hlavní ložnice. Nad nimi, pod asymetrickou střechou, jsou dva pokoje pro hosty a mezipatro. Design interiéru odpovídá fasádě s tím rozdílem, že borovicové desky zakrývající vnitřní stěny a strop si zachovaly svou přirozenou barvu, jako kontrast vůči venkovní fasádě.

Přečtěte si také

Rodinný dům v pasivním standardu

Tento dům stojící v Telči pod hrází Ulického rybníka, se nachází na stísněném a dříve nepoužívaném pozemku s vodopádem, v místě bývalých mlýnských domů. Dům se vznáší na betonových sloupech nad vodou…

Místo využité na maximum

I když má dům poměrně omezený obytný prostor, šikovně navržený obývací pokoj působí skutečně prostorně. To je do značné míry způsobeno výškou místnosti, která se v nejvyšším bodě pohybuje od 1,9 do 4 m. Teplý odstín přírodního dřeva byl prohlouben světle šedými podlahami a černou kuchyňskou linkou, zakončenou šedým betonovým krbem. Naproti, blíže ke skleněným dveřím na terasu, je posezení s pohovkou, křesly a malým stolem. Na protější stěně je dlouhý jídelní stůl obklopený barevnými židlemi. Dalším černým doplňkem je kovové zábradlí podél schodů a v mezipatře. Prostor pod schody je využit pro vestavěné skříně. Okna jsou nepravidelně uspořádaná tak, aby nejen dobře osvětlovala místnosti, ale také rámovala nejrůznější výhledy ven.

Dům v Kašubsku stojí stejně jako garsoniéra ve městě. V přepočtu vyšel na 1 174 000 Kč.  Náklady na výstavbu a provoz budovy nejsou vysoké, což byl jeden z hlavních předpokladů návrhu. Projekt je dalším důkazem toho, že nepotřebujete obrovské množství peněz na stavbu domu, který splňuje očekávání, vyhovuje životnímu prostředí, je ekonomický, ale také zajímavý z hlediska designu.

Zdroj: www.grzegorz.layer.com.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock