Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Nesmrtelné netřesky jsou vhodné i pro méně zdatné zahradníky

Stačí nasázet do květináčů a už se o ně nemusíte téměř starat.
Stačí nasázet do květináčů a už se o ně nemusíte téměř starat.

Jestli potřebujete zaplnit prázdné květináče, nechat zarůst skalku nebo oprýskanou zídku, nenajdete vhodnější rostlinu než Netřesk. Jedná se o totiž nenáročnou a rychle se množící trvalku, které se bude dařit kdekoli a navíc vám udělá i velkou parádu!

S vodou opatrně

Proč si netřesky tak libují v kamenitých a svažitých terénech vám bude jasné, když vám povíme, odkud vlastně pochází. Jejich původní domovinou jsou horské oblasti od Maroka až po Írán. Aby se jim u vás líbilo, je proto nutné dopřát jim slunečné místo, půda může být výživnější s příměsí kompostu. Dařit se jim bude také v květináčích, ale dejte si pozor, abyste je nepřelévali. Protože se netřesky řadí mezi sukulentní rostliny, nesnáší dlouhodobé přemokření. Jejich zdravému růstu pomůžete tak, že vytvoříte drenážní vrstvu, která zajistí, že přebytečná voda odteče. Dobře k tomu poslouží drobný štěrk, nebo koryto. V zimě se nemusíte o netřesky starat vůbec. Přezimují bez problémů jak na skalce, tak v různých nádobách.

Jako z jiného světa

Netřesk by si mohl s klidem zahrát v nějakém sci-fi filmu. Jeho netradiční zevnějšek a dužnaté listy působí velmi netradičně a proto vynikne i v obyčejném květináči. Jeho růžice mohou dorůstat až do šířky 20 cm a obvykle jsou růžice temně zelené a na vrcholu rudé. U nás nejčastěji najdete Sempervivum tectorum – netřesk střešní, ale existují desítky jeho poddruhů různých barev i tvarů.

Léčivé účinky netřesků

Málokdo ví, že tato rostlina neslouží jen na okrasu, ale jedná se o velmi praktického pomocníka s léčivými účinky srovnatelnými s Aloe vera. Jeho čerstvá šťáva vám pomůže při zánětech středního ucha, mandlí, při bércových vředech, žaludečních a močových potížích, na bradavice, záněty v krku a na spáleniny. Vyléčí vám také akutní bolesti zubů a to do rekordních 15 minut! Využít můžete také jeho dužninu, která zklidní kůži při popálení kopřivami nebo štípnutí hmyzem.

TIP:

Spolu s loupanou salátovou okurkou si z netřesku můžete připravit osvěžující nápoj. Stačí, když ho budete alespoň hodinu louhovat a pak vše vychladíte. Zcezený můžete pít max. třikrát denně.  

Štítky: tipy a triky
Nejlépe vypadá směs různých druhů.
Nejlépe vypadá směs různých druhů.
Když nebudou trpět přebytkem vody, dorostou růžice úctyhodných velikostí.
Když nebudou trpět přebytkem vody, dorostou růžice úctyhodných velikostí.
Nesmrtelné netřesky jsou vhodné i pro méně zdatné zahradníky
Zdroj: www.quatresaisonsaujardin.com, www.saga.co.uk, www.gillssecretgarden.com, www.worldofsucculents.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock