Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Neobvyklý letní dům inspirovaný dětstvím

Neobvyklý letní dům inspirovaný dětstvím

Většina z nás má místo svého dětství už navždy ve svém srdci. Pro architektku Moniku Buśko-Kuś, majitelku designového ateliéru Buśko Architektura Wnętrz, byla a doposud je takovým místem zahrada rodičů, ve které strávila nejkrásnější léta svého života. Tato milovaná zahrada se záhy stala předlohou pro její neobvyklé letní bydlení.

To vyrostlo na překrásném pozemku v Bělostoku, hlavním a největším městě Podleského vojvodství v severovýchodním Polsku. Krášlí jej staré ovocné stromy, vinná réva a nechybí zde ani záhony plné zeleniny. To všechno a ještě mnohem více evokuje vzpomínky na vůně a chutě z dětství, nejkrásnějšího období lidského života.

Dům jako zahradní altán

Moničin dům vypadá jako ztělesnění dětské fantazie. Pohybuje se někde mezi venkovským domem a zahradním altánem. Je velký, otevřený, vzdušný a jakoby průzračný. Může za to především jeho skleněná fasáda, která vizuálně propojuje interiér s terasou, na níž život pokračuje za teplých letních dnů. To, co kdysi bylo ekonomickou nezbytností při výstavbě zahradních budov, se v tomto případě stalo vědomou volbou a prvkem promyšlené, mimořádně koherentní koncepce.

Neobvyklý letní dům inspirovaný dětstvím
Foto: Jakub Jakubicki

Nábytek s historií

Letní dům má dvě úrovně, přičemž každá z nich zaujímá plochu o velikosti 35 m2. V první se nachází obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou, v druhé ložnice. Díky půvabně zařízenému interiéru mohl vzniknout domov připomínající ten, který si Monika pamatuje ze svého dětství. O příjemně hřejivou atmosféru se v něm stará nábytek s duší evokující nábytek prarodičů. Se stolem a židlemi se zeleným čalouněním koresponduje nejen plyšové křeslo, ale i měkké textilie a zeleň v interiéru, kterou doprovází ta, jež je vidět za okny.

Přečtěte si také

Půvabný dům v údolí luk

Oblast Mazury v severovýchodním Polsku je známá tím, že zde spíše než rekreanty potkáte liščí rodinku. U blízkého jezera pro změnu sídlí kormoráni a bílé volavky. Tato přirozeně krásná krajina…

Pohodový interiér letního domu

V kuchyni se nachází pohodlná kuchyňská deska a ostrůvek, přičemž oba tyto prvky v sobě spojují praktickou i estetickou funkci. Vzhledem k tomu, že hlavním cílem tohoto bydlení byla jeho útulnost a pohodová údržba, je tomu interiér domu uzpůsoben. Proto se zde například nacházejí dlaždice, na kterých nejsou na první pohled patrné nečistoty, a koberce ze snadno omyvatelných materiálů. Také v tomto pojetí o sobě opět dává vědět vzpomínka na dětství, která je mnohem více než se strachem o čistotu spojena s pocitem svobody. Tento letní dům tak jakoby sváděl výhradně k odpočinku a pohodě, a tak svou majitelku a její rodinu ochránil před stresem z nepořádku.

Do okolní překrásné přírody tak naprosto přirozeně zapadlo vcelku neobvyklé letní bydlení, které připomíná romantický zahradní domek z časů dětství. Za jeho velkými okny se skrývá útulný domov plný světla, čistě bílé barvy a přírodních materiálů. Nechybí zde točité schody, hravé zástěny, půvabné lampy a lustry, svěže zelené pokojové květiny a kupodivu ani houpačka, ze které je dechberoucí výhled na koruny vzrostlých stromů.

Štítky: chata / chalupa
Foto: Jakub Jakubicki
Zdroj: www.buskodesign.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock