Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Návrat břidlice do interiéru i do zahrady

Návrat břidlice do interiéru i do zahrady

Česká břidlice se u nás těží už od 18. století a ve světě si získala natolik uznávané jméno jako třeba značka Škoda či Baťa. Zatímco se břidlice dříve využívalo výhradně jako střešní krytiny, dnes se vrací a zaobírá mnohem širší pole působnosti – v interiéru i v zahradě. V rámci návratu k přírodním materiálům tak svět designu nezapomíná ani na břidlici, snadno dostupnou napodobeninu mramoru.

Kouzlo univerzální přírodniny

Břidlice je hornina, která vznikla postupným usazováním jílovců a prachovců. Těží se v dole a na světlo světa se dostává v působivých odstínech modré, šedé až černé barvy. Navíc se velmi snadno opracovává a díky dobré rovinné štěpnosti se z ní jednoduše vytvářejí tenké desky. Břidlice tak představuje univerzální přírodninu, která dokáže zajistit dokonalý efekt, kvalitu, ale také ekonomickou dostupnost. Tím ale zdaleka výčet jejích předností nekončí. Zaujmout totiž dokáže i svou vysokou odolností, barevnou stálostí, tvarovou variabilitou a minimální údržbou. V případě obkladů zdí hrají významnou roli i její tepelné a izolační vlastnosti. Jedná se zkrátka o vysoce efektní, ekologický a nadčasový materiál.

Návrat břidlice do interiéru i do zahrady

Břidlice ve světě designu

Dnes už se sice břidlice nevyužívá k pokládce nových střech, s moderní dobou se jí však dostává mnohem širšího využití. Břidlice tak nalézá své uplatnění zejména v podobě luxusních obkladů v interiéru, kde může představovat i velmi působivou mozaiku. Oblíbená je také jako dláždění, sluší zejména japonskému typu zahrad. Terasy, chodníky a cestičky z břidlice se tak stávají luxusním prvkem blízkého okolí domu, který je působivý a funkční zároveň. Břidlici lze uplatnit rovněž jako obkladu zahradních domků, grilů a krbů. V interiéru dokáže výjimečným způsobem zkrášlit kuchyňské kamenné pracovní desky a může spolehlivě nahradit i jinak tradiční materiál umyvadla nebo dřezu. Břidlicí lze obložit i moderní krb.

Břidlice v interiéru by se dala označit za takový střízlivý výstřelek. Působí originálním dojmem, nikoliv však příliš výstředně. Je tu zkrátka pro všechny, kteří si do interiéru rádi vpustí trochu přírody a ještě jí vezmou něco z jejího údělu.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock