Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Nano akvárium, designový doplněk do vašeho bytu

Nano akvárium, designový doplněk do vašeho bytu

Akvária se stále těší velké oblibě, a není se čemu divit. Pohled na vodní svět ve svém obývacím pokoji potěší nejen vaše oči. Na trhu se v posledních letech objevila malá akvária, tzv. nano akvária. Už jste o nich slyšeli? Pojďme se o nich dozvědět něco blíže.

Co je nano akvárium?

Termín "nano akvárium" označuje malé akvárium, které pojme obvykle mezi 10 až 30 litry vody. Díky své velikosti je velmi oblíbené v mnoha interiérech jako minimalistický bytový doplněk. Jeho nejčastějšími obyvateli jsou sladkovodní malé rybky, raci, šneci a malé krevetky. Existují i akvária, která v sobě ukrývají pouze některé druhy rostlin či korálů - ta jsou pak jednodušší na údržbu.

Proč si nano akvárium pořídit?

  • Cenově dostupné - na trhu najdete jak drahá, tak i cenově dostupná nano akvária, která jsou právě mnohem levnější než ta velká.
  • Méně potřebných rostlin a dekorací - s menší velikostí přichází také méně potřebných doplňků a dekorací mezi které patří například rostliny či korály.
  • Je vhodné do malých prostor - potřebujete svůj malý byt či kancelář oživit něčím výjimečným? Nano akvárium je skvělou volbou. Právě díky němu můžete mít v malé místnosti dokonalý malý vodní svět.
  • Snadnější výměna vody - ačkoliv je nutné v nano akváriích častěji vyměňovat vodu, její výměna je u těchto malých akvárií mnohem jednodušší než u těch velkých. 
  • Nižší hmotnost - s menším množstvím vody se výrazně snižuje i hmotnost akvária, které tak můžete přemístit kamkoliv a kdykoliv chcete.
Nano akvárium, designový doplněk do vašeho bytu

Bez čeho se akvárium neobejde?

  • Proudové čerpadlo - úkolem proudového čerpadlo je zajistit potřebnou cirkulaci vody v akváriu. Správný proud je velmi důležitý, rozvádí kyslík po celé akváriu, zásobuje korály potravou a do filtru přivádí nečistoty.
  • Osvětlení - je jedním z nejdůležitějších prvků v akváriu. Světlo ve správných vlnových délkách podporuje růst a zdravý vývoj rostlin.
  • Topné těleso - každý živočich potřebuje svou ideální teplotu k životu. K tomu slouží topné těleso, které zajistí správnou teplotu jak pro sladkovodní, tak pro tropické živočichy. 
  • Filtrace - nepostradatelnou součástí nano akvária je filtrační zařízení, které je jakousi čisticí stanicí akvária. Filtruje organický odpad ve vodě, tím pádem v akváriu nevznikají žádné toxické dusitany. Rovněž podporuje výměnu plynů a poskytuje dostatek kyslíku.

Jak takové nano akvárium založit?

Než se do založení akvária pustíte, ujasněte si, jaký typ nano akvária chcete. Většina akvaristů si volí sladkovodní verzi, a to proto, že je méně náročnější na údržbu. Nicméně, mořské nano akvárium má zase své kouzlo, kterému dopřávají barevné korály s bezobratlými živočichy.

Nano akvárium, designový doplněk do vašeho bytu

Akvárium nejdříve vypláchněte čistou vodou. Abyste zachovali přirozené prostředí živočichů, polepte zadní stěnu tmavou samolepící fólií. První vrstvu v akváriu tvoří výživný substrát pro bujný růst rostlin. Na trhu najdete i speciální substráty, které jsou určené pro nano akvária. Další vrstvu tvoří substrát určený pro malé živočichy, například krevetky. Na jeho výběru si dejte záležet a pořiďte skutečně kvalitní, který nepropustí zbytky potravy.

Na řadě jsou dekorace - ideální jsou speciální, chemicky neutrální kameny určené pro akvaristiku, kořeny (nikdy nepoužívejte čerstvé dřevo, rychle tleje a znečišťuje akvárium) a dekorační prvky, které zajistí úkryt malým krevetkám nebo rakům. Připravte si vlažnou vodu, kterou do akvária nalijete (pouze do jeho dvou třetin). A abyste zabránili rozvíření substrátu, zbytek vody pomalu lijte přes plochý talíř.

Nezapomeňte na přípravek, který zneutralizuje nově obsažené látky v akváriu (chlór a kovy). Připravte si předem propláchnuté rostlinky, které by měly být vysázeny asi na 80 procentech plochy dna. Vybírejte spíše rychlerostoucí stonkové rostliny, které zabrání tvorbě řas. A posledním krokem je instalace filtrace, světla a topného zařízení. Vždy se držte návodu a rad odborníka. Takto připravené akvárium nechte dva týdny stát, aby se vytvořili potřebné bakterie, které začnou udržovat biologickou rovnováhu. Až poté akvárium vybavte živočichy.

A jak je to s údržbou?

Úplně první údržbu svého nano akvária provádějte až za 3 týdny od jeho založení, kdy vyměňte pouze 1/4 obsahu vody. Abyste nezpůsobili svým malým kamarádům v akváriu teplotní šok, vodu si nachystejte již den před výměnou a nechte ji odstát. Pamatujte, že voda by měla mít pokojovou teplotu. Akvárium čistěte jednou za 10 dní - opět vyměňte pouze 1/4 vody.

Rada na závěr: Někdy méně znamená více - tohoto pravidla se držte zejména při výběru dekorací a živočichů do nano akvária.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock