Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Na solární elektrárnu dostanete až 155 000 korun

Na solární elektrárnu dostanete až 155 000 korun

Přemýšleli jste někdy o tom, že byste si na střeše svého domu udělali vlastní solární elektrárnu? V tom případě je právě teď ten ideální čas. Dotační program Nová zelená úsporám začíná nově podporovat i větší solární elektrárny, přičemž můžete o tento příspěvek zažádat i v případě, kdy ve své domácnosti již solární elektrárnu máte, ale chcete ji rozšířit. Částka, kterou dostanete, se může dostat až na 155 tisíc korun.

Dotační program Nová zelená úsporám má za úkol pomáhat lidem při zateplování domů, ale i při instalaci solárních panelů – jakožto zdrojů elektrické energie ze střech rodinných domů. Aktuálně můžete získat příspěvek i na větší fotovoltaické elektrárny s výkonem přes 4 MWh a akumulací do baterie, jež zabezpečí dostatek elektrické energie i v domech, kde je spotřeba této energie vyšší. Tento dotační program je vhodný zejména pro majitele elektromobilů či majitele více-generačních domů, kde s sebou větší spotřeba elektrické energie přináší rovněž i větší finanční zátěž.

Elektrickou energii, kterou si vyrobíte s pomocí fotovoltaických panelů, pak můžete používat naprosto běžným způsobem. Kromě ohřevu vody v bojleru můžete tuto energii využívat i na provoz dalších elektrospotřebičů ve své domácnosti. Ať už jde o lednici, televizi, klimatizaci nebo myčku na nádobí. Přebytky energie pak můžete akumulovat a využívat například večer a ve chvílích, kdy slunce na panely již nesvítí.

Návratnost, výška dotace a pokrytí spotřeby

Jak jsme zmínili již na začátku, dotace může dosahovat až na 155 000 korun. Návratnost investovaných prostředků je pak někde mezi 12 – 15 lety. K dosažení na tuto dotaci je však třeba splňovat jisté parametry. A to dostatečnou účinnost panelů – minimální pokrytí potřeby tepla pro ohřev vody musí činit 50 procent, minimální odběr akumulačního zásobníku tepla je pak 80 litrů. Fotovoltaické systémy vyžadují minimální pokrytí 70 procent spotřeby domácnosti z celkově vyrobené elektřiny. Jestliže tedy žijete velmi úsporně, není tato dotace primárně určena vám.

Kromě nováčků v doma vyrobené energii však mohou o dotaci zažádat i ti, kteří už na střeše svého domu solární panely mají, ale chtějí je rozšířit. Jestliže tedy máte na domu solární termický systém pro ohřev vody, můžete si jej rozšířit i na vytápění apod. Aby vám byla dotace přiznána, musí být celkově využitelný zisk ze systému v domě o 20 procent vyšší, než byl v předchozím stavu.

S vyřizováním vám pomůže váš dodavatel

V případě, že uvažujete o zažádání o dotaci, obraťte se na svého dodavatele energie. Velmi často se lze setkat i s projekty na klíč, kdy se nemusíte o všechno zařizování vůbec starat. Jedním z pomocníků může být například E. ON. Výkon vaší fotovoltaické elektrárny se pak řídí tím, co všechno chcete na elektrické energii v ní stvořené, provozovat. V některých případech lze vlastní elektřinu pokrýt až 80 % své spotřeby energie. Avšak o kvalitě a konečných úsporách rozhoduje nejen kvalita samotné elektrárny, ale i projektu.

Do kdy si můžu o dotaci zažádat?

Ačkoliv dotační program Nová zelená úsporám běží již od roku 2015, je tento dotační program v kontinuální výzvě, což znamená, že si můžete o dotace na vlastní elektrárnu žádat až do konce roku 2021. Případně do doby, kdy budou vyčerpány finanční prostředky. A čím je program financován? Z prodeje emisních povolenek, přičemž právě výnosy z tohoto prodeje rozhodují o tom, jak vysoká částka bude připravena pro žadatele zmiňovaného programu.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock