Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Na co si dát pozor při stavbě garáže? Otázky a odpovědi

Na co si dát pozor při stavbě garáže? Otázky a odpovědi

Pokud plánujete stavbu samostatného vnitřního stání pro vaše vozidlo, neměli byste opomenout žádnou z těchto otázek. Jinak byste mohli brzy přijít na to, že jste si postavili garáž příliš malou, se špatnými vraty nebo s nedostatkem světla.

Otázky při stavbě ideální garáže

Garáž je společně s havarijním pojištěním a pečlivou údržbou způsobem, jak zajistit vašemu vozu skvělý technický stav na dlouhá léta. Kromě „ustájení“ vozidla však garáž mnohdy slouží i k jiným účelům – odpovězte si na níže položené otázky, ať vás žádná nepříjemnost při stavbě nové garáže nepřekvapí.

Kde bude garáž stát?

Příjezdová cesta ke garáži vám protne zahradu a opticky ji naruší. Měla by tedy být co nejblíže veřejné komunikaci a zároveň mimo vedení vody, kanalizace i elektřiny (kvůli znesnadněnému odkrývání a zakopávání).

Jak velkou garáž potřebuji?

Velikost garáže pro jedno auto se doporučuje rozvrhnout takto: šířka auta mezi zrcátky v metrech × 2 = šířka garáže v metrech; délka auta v metrech + 1 = délka garáže v metrech; výška garáže pak alespoň 2,2 metru. Pokud plánujete garáž využívat i jako sklad věcí či sportovního náčiní nebo dílnu, určitě prostor dostatečně naddimenzujte. Vozidlo pak může zabírat klidně jen 25 % z plochy garáže.

Na co si dát pozor při stavbě garáže? Otázky a odpovědi

Jaká budu chtít vrata a dveře?

Garážová vrata by měla měřit cca 2,3 metru. Vrata se dají pořídit na mechanické či dálkové ovládání. To dálkové vám usnadní mnoho vystupování a nastupování, proto na něj většina majitelů nedá dopustit. Nezapomeňte počítat také s jednoduchými dveřmi, díky kterým budete moci do garáže pohodlně vcházet a vycházet bez potřeby otevírat celá velká vrata.

Bude v garáži dostatek světla?

Zatímco velká okna by mohla způsobit nepříjemnosti (zloději do garáže uvidí a případně se do ní snadněji dostanou), elektřinou napájená svítidla by v dostatečném množství určitě neměla chybět. Kromě centrálního osvětlení nezapomeňte také na nástěnná či bodová svítidla, která prostor lépe vyjasní a zpřehlední. Pokud budete mít v garáži i pracovní stůl, kupte na něj dostatečně výkonnou a polohovatelnou lampu.

Je garáž dostatečně hlukově izolovaná?

Akustická izolace garáže vám zajistí klid na spánek nebo práci i v případě, že někdo z rodiny přijíždí či odjíždí. Zároveň se zbavíte mnohdy obtěžujících zvuků nářadí při kutilském vyrábění a dalších činnostech.

Jak budu zajišťovat větrání, výměnu vzduchu a případně i odtok vody z garáže?

Předem se rozhodněte, jak budete řešit potřebná stavební opatření. Nedostatečné větrání a zamokření mohou mít za následek plísně a zápach, kterým se jistě chcete vyhnout.

Garáž vždy raději o trochu větší - nejdůležitější otázkou je, jak plánujete prostor garáže využívat. Podle vaší odpovědi pak zjistíte i další parametry, které by vaše garáž měla mít – plochu, vybavení či stavební úpravy. Pokud máte větší rodinu, počítejte i s dostatkem úložných prostor na sportovní náčiní, hračky, oblečení a mnoho dalších věcí. Garáž totiž nikdy nestavíte jen pro samotné auto!

Zdroj: sponzorovaný článek

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock