Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Modrá barva v interiéru

Modrá barva v interiéru

Modrá barva spolu s jejími odstíny patří mezi naše nejoblíbenější barvy, nejen co se týče oblékání, ale hlavně i jejího využití v interiérech. Není se čemu divit. Modrá je barvou vody, nebe, ale i jisté čistoty a klidu. Skrývá v sobě širokou paletu svých odstínů, tudíž jde i o barvu dobře kombinovatelnou téměř s čímkoliv. Proto si teď s námi můžete přečíst, proč si modrou vybrat i do svého interiéru.

Modrá barva v nás evokuje pocit klidu

Ačkoliv se nám může na první pohled zdát, že je modrá barva chladná, nemusíme z ní mít strach. Vše záleží hlavně na konkrétních odstínech, které si zvolíme. Modrá barva je považována svým působením na člověka za barvu něhy, klidu, míru a čistoty. V lidech vyvolává příjemné pocity pohody, uspokojení, oddanosti, ale také uvolnění. Pokud se rozhodneme vnést do svého interiéru trochu této barvy, musíme se mít na pozoru při kombinování s jinými barvami. Pokud by jich bylo více chladnějších, nemuseli bychom se cítit příjemně.

Ve správných místech může opticky zvětšit prostor

Jednou z nejlepších vlastnosti modré barvy, co se zařizování interiéru týče, je fakt, že tato barva dobře působí po optické stránce. Dokáže totiž opticky zvětšit i sebemenší prostor, proto jde o barvu, jež je vhodná i do menších bytů či garsonek. Naopak - modrá barva se nehodí do míst, kde neproudí příliš denního světla. V tom případě by na nás daná místnost nepůsobila větším dojmem, spíše bychom se cítili nepříjemně a chladně. Světle modrá barva je dokonalá i pro výmalbu větších ploch, jelikož není nikterak přehnaně výrazná. Často se využívá i jako barva do dětských pokojů, pro její uklidňující účinek.

Široká paleta odstínů

Modrá barva má neuvěřitelné množství odstínů, o kterých někteří ani netuší, že existují. Mezi nejznámější odstíny modré barvy patří: Blankytně modrá, azurová, tyrkysová, karibská modř, námořnická modř, holubí modř, ocelová, inkoustová, modrozelená, ale také jedna z nejoblíbenějších barev současnosti - mintová, kterou můžeme najít v nejednom dětském pokojíčku, hlavně v kombinaci s šedou barvou. K tomu, aby náš interiér nepůsobil chladně a smutně, musíme myslet na to, abychom tuto barvu kombinovali s hřejivějšími barvami - například žlutou, červenou nebo růžovou. Celý interiér bude útulnější i zajímavější. Celkově se modrá barva snese s většinou materiálů, ať už jde o kov, dřevo či plast. U dřeva je oblíbená hlavně kombinace modré s břízou, běleným dubem, ale i teplejšími odstíny dřeva s oranžovými podtóny.

Kde modrou barvu využít

Vzhledem ke svým uklidňujícím účinkům lze modrou barvu využít v dětských pokojích, ložnicích, ale i v kancelářích a koupelnách (pro evokující pocit čistoty). Naopak se nehodí do kuchyně či jídelny, jelikož snižuje chuť k jídlu (sem se hodí například žlutá a oranžová). Pokud nechceme tuto barvu používat přímo na stěny, poslouží dobře i v podobě sedacího nábytku nebo doplňků a dekorací. Aneb jak se říká: „Modrá je dobrá.“

Zdroj: kameleon-projektowanie.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock