Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní víkendový dům vznášející se na vodní hladině

Moderní víkendový dům vznášející se na vodní hladině

Na hladině rybníka v přírodním parku Česká Kanada se zrcadlí obraz domu připomínajícího hausbót. Vypadá jako jednoduchá dřevostavba, která však skýtá řadu chytrých řešení. Navíc navzdory svému téměř asketicky geometrickému vzezření působí ve spojení s bezprostředním přírodním okolím naprosto kouzelně.

Kotvištěm plovoucího víkendového domu, který však může sloužit také jako plnohodnotné trvalé bydlení, je malebné prostředí jižních Čech. Vyrostl na překrásném rybníce v polosamotě, který vedle příjemné relaxace nabízí i romantickou hru světla a stínů. Sluneční paprsky prohřívají hladinu rybníka a rovněž moderní víkendový dům, který je v této tiché oblasti a s překrásnou krajinou v zádech hotovým balzámem na duši.

Moderní dřevostavba

Tento víkendový dům nezaujme jen svým zajímavým umístěním, ale také jednoduchou formou ze světlého dřeva, geometrickou pravidelností a ostrými liniemi. Hladina rybníka zrcadlící se v prosklených plochách ohraničených černými konturami  umocňuje krásu této nevšední dřevostavby, která byla díky své ojedinělosti  vybrána na podzimní architektonickou přehlídku Salon dřevostaveb 2020. Za jejím projektem stojí trojice architektů ve složení Jaroslav Šmondrk, Peter Mandl a Ivan Kreva. Na přání majitele navrhli a postavili plovoucí rekreační objekt, který je možné používat po celý rok.

Moderní víkendový dům vznášející se na vodní hladině

Konstrukce netradiční stavby

Vzhledem k lokalitě přírodního parku Česká Kanada se konstrukčním i obkladovým materiálem stalo dřevo. Nosná konstrukce dřevostavby je přitom sloupková s mezistěnovou tepelnou izolací z minerální vlny, střecha je plochá s hydroizolací z měkčeného PVC. Co se týče plovoucího základu domu, ten tvoří tři modulární železobetonové pontony, které byly spojeny do jedné tuhé plovoucí platformy. Do jednoho z pontonů byla důmyslným způsobem zabudována čistírna odpadních vod, v níž se zpracovává odpadní voda. Dům je vybaven elektrickým podlahovým vytápěním, které doplňuje krbová pícka s kovovým komínem, vedeným po vnější stěně domu přiléhající k terase. Celý objekt je pak napojen na elektrickou přípojku na břehu a na vrtanou studnu.

Přečtěte si také

Dům Prokop postavený za tři měsíce

Do jedné z vesniček na Příbramsku byl po vzoru původního stavení zasazen moderní dřevěný dům pro čtyřčlennou rodinu. Jeho omítnutý štít vyhlížející k návsi ani samotné obrysy při pohledu z dálky…

Uspořádání domu na vodě

Dispoziční řešení vcelku střízlivé dřevěné hmoty vznášející se nad vodou je prosté a funkční. Její autoři si dali za cíl vytvoření vzdušného prostoru, kterého dosáhli propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Díky velkým proskleným plochám pomohla tento prostor rozšířit také jižně orientovaná terasa, jež na tuto část plynule navazuje. Tyto prosklené plochy pak spolu s terasou umožňují příjemné vizuální propojení interiéru s exteriérem. Vedle společenské zóny se v domě na vodě nachází ještě dvě ložnice, komora a sociální zařízení. Veškeré vnitřní prostory přitom na užitné ploše o velikosti 93 m2 poskytují požadované funkční zázemí pro pobyt v domě, a to včetně vestavěného úložného prostoru.

Moderní víkendový dům vznášející se na vodní hladině

Ideální místo k odpočinku

Moderní víkendový dům, který majitel může bez problémů využívat i celoročně, skýtá řadu estetických i ryze praktických prvků. Zaujme svou jednoznačně moderní formou, jednoduchými liniemi i dřevem v kontrastu s černými detaily a sklem. Plovoucí dům vznášející se na vodní hladině rybníku je tak příjemným a inspirativním útočištěm, jehož přidanou hodnotou je slunce, ticho a hra světla a stínů. Zatímco úžasná vodní plocha poskytuje prostor pro letní radovánky, jižně orientovaná terasa podél jedné strany domu nabízí místo pro oddech. Vzniká tak naprosto dobrodružné bydlení s lesy v zádech, které je ztělesněným snem všech, kteří milují život v těsném sepětí s přírodou.

Dům připomínající hausbót na hladině rybníka v České Kanadě zaujme svou praktickou i estetickou stránkou. Díky jeho jednoduchému tvaru plně vynikají krásy okolní přírody, které si majitel domu může vychutnat naplno a bez bariér.

Štítky: dřevostavba
Zdroj: www.smponton.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock