Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní stodola na venkově

Nově postavené domy vypadají jako černé stodoly uprostřed pole. Ctí tradiční obdélníkový tvar se sedlovou střechou, ale nabízí mnohem víc. Jejich výjimečnost potvrzuje i fakt, že byly nominovány na cenu za architekturu.

Nově postavené domy vypadají jako černé stodoly uprostřed pole. Ctí tradiční obdélníkový tvar se sedlovou střechou, ale nabízí mnohem víc. Jejich výjimečnost potvrzuje i fakt, že byly nominovány na cenu za architekturu.

Chruszczobród je malá vesnice nacházející se ve Slezské provincii. Rodinný dům postavený na základě návrhu ateliéru Górnik Architects moderně odkazuje na budovy charakteristické pro krajinu polských vesnic. Záměrem návrhu bylo zachovat syrovou a jednoduchou formu budov a zároveň získat moderní a nadčasový charakter pro místo i architekturu. Kolem domu jsou pouze pole, louky a lesy. S inspirací v okolní krajině byl zvolen tvar původních typických budov. Celý objekt je složen ze tří jednoduchých budov se sedlovou střechou. Budovy byly funkčně rozděleny na garáž, umělecké studio a hlavní rodinný dům. Hlavní podmínkou tohoto projektu bylo funkční uspořádání s ohledem na sluneční paprsky a topografii.

Šikovné rozdělení

Použité dřevo na terasy, střechy i fasády je z polského modřínu, který na místě vytvořil monochromní a jednoduché linie. Dlážděná žula zdůrazňuje široký otevřený prostor, zatímco dřevěná terasa, která nás vede do zahrady, symbolizuje soukromý prostor. Velké skály vykopané během stavebních prací se staly počátečním bodem pro uspořádání zeleně v zahradě. Budovy obklopují kameny různých frakcí - od malých rozměrů až po monumentální balvany charakteristické pro tuto oblast. V každé budově je jasné rozdělení prostoru.

Nově postavené domy vypadají jako černé stodoly uprostřed pole. Ctí tradiční obdélníkový tvar se sedlovou střechou, ale nabízí mnohem víc. Jejich výjimečnost potvrzuje i fakt, že byly nominovány na cenu za architekturu.
Foto: Gornik Architects

V hlavní obytné budově je otevřený obývací pokoj pro každodenní setkávání a soukromý, ten se skládá z ložnic pro děti a rodiče. V uměleckém studiu je mezipatro jako spaní pro hosty s výhledem do zahrady. Velká okna, která spojují interiér s okolní přírodou, zdůrazňují zahradní plochu mezi hlavní obytnou budovou a uměleckým studiem. Čelní stěny jsou minimalistické bez výrazných dělení, jako jsou okna nebo dveře.

Široká příjezdová cesta vede do garáže, za kterou se nachází umělecké studio. Obě budovy jsou od hlavní obytné části rozdělené teraasou, která navazuje na bazén a v létě se stává hlavním rodinným prostorem. Záměrně byla zhotovena prostornější, aby se mohla dělit na odpočinkovou zónu, místo pro grilování a jako herní plocha pro děti. Díky terase je přesun mezi jednotlivými budovami snadný a vemi pohodlný. Dohromady vytváří oddělené budovy jeden celek, právě díky propojení s terasou. To je důvod, proč je mezi budovami pěší trasa, která vede do soukromého prostoru a zároveň odhaluje zajímavé architektonické perspektivy a okolní krajinu

Štítky: stodola v přírodě
Foto: Gornik Architects
Zdroj: www.gornikarch.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Interiér který si pro sebe navrhla designérka

Interier rodinneho domu v Praze

Moderní byt pro mladou rodinu

Bývalá fořtovna po rekonstrukci

Dřevostavba Kozojedy

Pasivní dřevostavba ve svahu

Sledujte nás

Nejčtenější články

Panelákový byt v chalupářském stylu

Dům pro zralý manželský pár

Chalupa jako pasivní úsporná novostavba

Originální podkrovní bydlení na Vinohradech

Rekonstrukce a dostavba větrného mlýna ve Zbyslavicích

Barevný interiér s nádechem retro stylu