Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Z rozpadlých budov je moderní soběstačná farma

Z rozpadlých budov je moderní soběstačná farma

Statek z 18. století se nachází v srdci národního parku Dartmoor a je zasazený do 60 hektarů lesa a louky. Žulový statek a přidružené stodoly jsou volně seskupeny a společně tvoří farmu West Yard Farm. Zchátralé stavení se proměnilo v moderní budovy s dostatkem prostoru pro rodinný život.

Celkový design statku udávají dubové rámy. Původní dojírna z cihel a kamene se změnila na ubytování se skleněnou a dřevěnou rámovou konstrukcí. Byla vytvořena lehká a prostorná konstrukce podobná stodole s prosklením ze všech stran a dramaticky odhalenými vazníky. Jemně řezané čtvercové profily byly použity v kombinaci s ocelovými spojkami a spojovacími tyčemi. Centrální strana je vytvořena obráceným dubovým „V“ a poté byla připevněna zpět k hlavním tyčím z nerezové oceli. Otevřený střešní prostor v kombinaci s rozsáhlým zasklením umožňuje obytný prostor zcela zaplnit denním světlem. Aby bylo možné co nejlépe doplnit masivní kamenné a cihlové zdi stodoly, klíčovým aspektem návrhu bylo udržení silné fyzické estetiky rámu. Proto byly dřevěné sloupy zdvojnásobeny, a díky malé mezeře mezi nimi byl vytvořen prostor pro pohyb dřeva. Budova byla svázána novou zinkovou střechou, která odkazuje na zemědělské dědictví pozemku.

Z rozpadlých budov je moderní soběstačná farma

Z hospodářské budovy je moderní rodinný dům 

Úkolem bylo zrekonstruovat a rozšířit statek tak, aby se stal velkým moderním rodinným domem, který zapadne do zalesněného údolí o rozloze 60 hektarů. Hlavním přáním bylo co nejvíce soběstačné obydlí s environmentálním přístupem. Budovy byly umístěny v chráněné oblasti North Bovey a Národního parku, klíčovým hlediskem tedy byla jejich citlivá rekonstrukce a rozšíření zapadající do krajiny. Moderní zásahy byly dobře přijaty místním plánovacím úřadem, který ocenil jasnost a oddělení mezi starým a novým. Po odstranění starého rozšíření z 50. let mezi statkem a stodolou, bylo možné využít vlastnosti původního stavebního klastru a následně přidat nové. Pro zajištění úrovně ubytování požadované rodinou byla mezi statek a stodolu vložena jediná patrová ocelová rámová konstrukce. Ta posloužila řadě účelů: vytvořil se nový ústřední bod s moderní kuchyní a obývacím pokojem s přímým přístupem do venkovních zahrad, působí jako hlavní spojovací cesta mezi statkem, stodolou a zahradou.

Přečtěte si také

Namísto dřevostavby bydlí ve zrekonstruované sýpce

Manželé s malými dětmi toužili po bydlení v novostavbě co nejblíže přírodě. Přáli si větší pozemek, na kterém by se mohli věnovat pěstování vlastní úrody i chovu včel. Shodou okolností však část…

Hlavně soběstačně

Rozsáhlé okolní lesy poskytují obnovitelný přísun paliva pro čtyři kamna na dřevo, které se nacházejí v celém objektu a které fungují jako hlavní zdroj tepla. Řada tepelných čerpadel s podlahovým zdrojem dodává sekundární podlahové vytápění. Elektrické topení je kompenzováno fotovoltaikou na sousední stodole. Solární panely ohřívají vodu pro celou domácnost. Konstrukce drenáže kombinuje čistírnu odpadních vod s přírodním rákosím, které zpracovává špinavou odpadní vodu. Užitková voda je vypouštěna do stávajícího vodního toku a pufrována prostřednictvím řady rybníků a jezů, aby se vytvořil další odtok. Hotový projekt přinesl chátrající usedlost zpět do 21. století. Rekonstrukce zachovala historický ráz celého statku, ale došlo i k přizpůsobení rodině a jejímu stylu života v současnosti.

Zdroj: www.carpenteroak.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock