Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Z rozpadlých budov je moderní soběstačná farma

Statek z 18. století se nachází v srdci národního parku Dartmoor a je zasazený do 60 hektarů lesa a louky. Žulový statek a přidružené stodoly jsou volně seskupeny a společně tvoří farmu West Yard Farm. Zchátralé stavení se proměnilo v moderní budovy s dostatkem prostoru pro rodinný život.

Statek z 18. století se nachází v srdci národního parku Dartmoor a je zasazený do 60 hektarů lesa a louky. Žulový statek a přidružené stodoly jsou volně seskupeny a společně tvoří farmu West Yard Farm. Zchátralé stavení se proměnilo v moderní budovy s dostatkem prostoru pro rodinný život.

Celkový design statku udávají dubové rámy. Původní dojírna z cihel a kamene se změnila na ubytování se skleněnou a dřevěnou rámovou konstrukcí. Byla vytvořena lehká a prostorná konstrukce podobná stodole s prosklením ze všech stran a dramaticky odhalenými vazníky. Jemně řezané čtvercové profily byly použity v kombinaci s ocelovými spojkami a spojovacími tyčemi. Centrální strana je vytvořena obráceným dubovým „V“ a poté byla připevněna zpět k hlavním tyčím z nerezové oceli. Otevřený střešní prostor v kombinaci s rozsáhlým zasklením umožňuje obytný prostor zcela zaplnit denním světlem. Aby bylo možné co nejlépe doplnit masivní kamenné a cihlové zdi stodoly, klíčovým aspektem návrhu bylo udržení silné fyzické estetiky rámu. Proto byly dřevěné sloupy zdvojnásobeny, a díky malé mezeře mezi nimi byl vytvořen prostor pro pohyb dřeva. Budova byla svázána novou zinkovou střechou, která odkazuje na zemědělské dědictví pozemku.

Statek z 18. století se nachází v srdci národního parku Dartmoor a je zasazený do 60 hektarů lesa a louky. Žulový statek a přidružené stodoly jsou volně seskupeny a společně tvoří farmu West Yard Farm. Zchátralé stavení se proměnilo v moderní budovy s dostatkem prostoru pro rodinný život.

Z hospodářské budovy je moderní rodinný dům 

Úkolem bylo zrekonstruovat a rozšířit statek tak, aby se stal velkým moderním rodinným domem, který zapadne do zalesněného údolí o rozloze 60 hektarů. Hlavním přáním bylo co nejvíce soběstačné obydlí s environmentálním přístupem. Budovy byly umístěny v chráněné oblasti North Bovey a Národního parku, klíčovým hlediskem tedy byla jejich citlivá rekonstrukce a rozšíření zapadající do krajiny. Moderní zásahy byly dobře přijaty místním plánovacím úřadem, který ocenil jasnost a oddělení mezi starým a novým. Po odstranění starého rozšíření z 50. let mezi statkem a stodolou, bylo možné využít vlastnosti původního stavebního klastru a následně přidat nové. Pro zajištění úrovně ubytování požadované rodinou byla mezi statek a stodolu vložena jediná patrová ocelová rámová konstrukce. Ta posloužila řadě účelů: vytvořil se nový ústřední bod s moderní kuchyní a obývacím pokojem s přímým přístupem do venkovních zahrad, působí jako hlavní spojovací cesta mezi statkem, stodolou a zahradou.

Přečtěte si také

Rekonstrukce domu pro mladou rodinu

Otevřené prostory, moderní vybavení a dokonalá kombinace dřeva se šedou a bílou barvou. Přesně takto lze popsat zrekonstruovaný dům stojící na předměstí ukrajinského Kyjeva, na který se spolu dnes…

Hlavně soběstačně

Rozsáhlé okolní lesy poskytují obnovitelný přísun paliva pro čtyři kamna na dřevo, které se nacházejí v celém objektu a které fungují jako hlavní zdroj tepla. Řada tepelných čerpadel s podlahovým zdrojem dodává sekundární podlahové vytápění. Elektrické topení je kompenzováno fotovoltaikou na sousední stodole. Solární panely ohřívají vodu pro celou domácnost. Konstrukce drenáže kombinuje čistírnu odpadních vod s přírodním rákosím, které zpracovává špinavou odpadní vodu. Užitková voda je vypouštěna do stávajícího vodního toku a pufrována prostřednictvím řady rybníků a jezů, aby se vytvořil další odtok. Hotový projekt přinesl chátrající usedlost zpět do 21. století. Rekonstrukce zachovala historický ráz celého statku, ale došlo i k přizpůsobení rodině a jejímu stylu života v současnosti.

Zdroj: www.carpenteroak.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Baťovská vista

Obývák v kombinaci bordové a stříbrné.

Moderní mezonetový apartmán

Venkovní kuchyň s nerezovou pracovní deskou

Přírodní venkovská zahrada

Mátová ložnice v podkroví

Sledujte nás

Nejčtenější články

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Dům s respektem k hmotnému odkazu

Ze starého fádního bytu vznikl stylový interiér

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock