Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní dům v Ptuji

Moderní dům v Ptuji

Dnes si představíme moderní dům, který nedávno prošel svou celkovou rekonstrukcí, a to pod taktovkou zkušených architektů. Z původně nevyužitého prostoru se stalo krásné místo k bydlení. Dům se nachází ve Slovinském městě Ptuj a má určitě co nabídnout.

Rekonstrukce se ujalo slovinské architektonické studio AB Objekt. Celková proměna proběhla v roce 2016 a měla velký úspěch u majitelů i místních sousedů. Konečně byla postupně chátrající budova obnovena a nehyzdila tak už své okolí.

Dočkala se rekonstrukce

Původní stavba sloužila jako sklad, jehož stavba se datuje k počátkům 80. let. Po rekonstrukci se budova dočkala typického tvaru slovinských domů se štítem a sedlovou střechou v jedné části domu. Krom toho byla další část přistavěna a dům dostal novou tvář.

Namísto tmavého dřeva architekti použili světlé obložení a bílé nátěry stěn i stropů, a to i v exteriéru. Podél jižní a západní části se táhne nově přidané zastřešení . Terasa se tak stává prodloužením domu a život z interiéru může proudit také ven. I za špatného počasí si mohou majitelé posedět na zastřešené terase a užívat si čerstvého vzduchu.

Velká okna a prosklené stěny

Původní stavba byla velmi tmavá plná tmavého zašlého dřeva a měla opravdu málo oken. Prostor uvnitř byl temný a postrádal přirozené osvětlení. Architekti naopak dům otevřeli, provzdušnili a pustili do něj velkými okny a prosklenými stěnami velké množství světla. Díky tomu je interiér opravdu světlý a působí lehce. Díky velkorysému prosklení přichází naopak i světlo zevnitř ven na terasu, při večerním posezení.

Moderní dům v Ptuji

K prostornému domu patří i zahrada s živým plotem, který poskytuje dostatek soukromí. Nechybí zde zeleň vysazená do předem navržených tvarů a připravených míst lemujících dům. Zatím malé keříky a stromky tisů, thují a cypřišů budou později poskytovat větší stín a soukromí pro obyvatele domu.

Jeden velký prostor

Dům je uvnitř neobvykle členěn a tvoří jeden velký prostor. Kuchyňská linka tvoří jeden obrovský panel, či zástěnu, která nevede až do stropu. Skříně i spotřebiče jsou v tomto panelu zabudovány a vytváří jeden celek. Díky velkému množství prostoru zde mohl být umístěn i ostrůvek s dalším úložným prostorem. Dveře skříněk jsou dokončeny na vysoký lesk a dodávají kuchyni punc luxusu. Na pracovní desku ostrůvku byl využitý umělý kámen. V ostrůvku se nachází i dřez. Bylo tak nutné technicky vyřešit přívod vody v podlaze.

Náročnost celého řešení stavby je znát v každém detailu. Architekti do prostoru umístili i krb, který je takovým oddělujícím bodem mezi kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Díky otevřenému prostoru a velkým proskleným plochám je možné být na dosah přírodě venku. Snad jedinou nepatřičností jsou obrovské stojací hodiny v jídelní části. Ale snad to byl záměr a přání majitelů.

Kromě vybavení na zakázku zde nemohou chybět designové kusy nábytku jako jsou legendární židle Vitra Eames, křesla, apod. Prostor osvětlují nastavitelná bodová světla, nebo stojací lampa. I přes jednoduchost provedení prostor nepůsobí nudně. Žebrování u stropu je samo o sobě zajímavým prvkem. 

Štítky: moderní dům
Zdroj: ab-objekt.si

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock