Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní dřevostavba se zelenou střechou

Moderní dřevostavba se zelenou střechou

Manželský pár snil o klidném bydlení nedaleko Prahy. A proto si postavil dřevostavbu, jejíž plochá střecha je osázena extenzivní nenáročnou zelení, která není jen hezká na pohled, ale zejména praktická.

Klasická zelená střecha by dům přetížila

Manželský pár měl dost ruchu velkoměsta, a proto se rozhodl pro vybudování svého nového domova nedaleko Prahy. Jak ale postavit dům se zelenou střechou tak, aby nedošlo k jejímu váhovému přetížení? První návrhy obsahovaly plány s deseti centimetry hlíny na střeše. Avšak sám majitel domu se ve stavebnictví orientuje, proto věděl, že tudy cesta nevede. Navýšením vrstvy hlíny by totiž vzrostlo i zatížení stěn, které by vyvolalo potřebu navýšit i jejich tloušťku, což jsou další náklady navíc.

Zelená střecha s rozchodníky

Problém s sebou však přinesl i řešení. A to v podobě České rady pro šetrné budovy, kde byla majitelům představena alternativa v podobě zelené střechy Urbanscape od Knauf Insulation. Jde o variantu zelené střechy, která dům nezatěžuje svojí hmotností, protože pracuje s lehkým substrátem složeným z minerální vlny a zeleného koberce, jenž je složen z odolných a nenáročných rozchodníků.

Moderní dřevostavba se zelenou střechou

Rozchodníky jako rostliny vhodné do sucha i do deště

Rozchodníky jsou velmi nenáročné rostliny, jež vydrží téměř jakékoliv počasí – i to nepříznivé. Střecha této dřevostavby byla osazena postupně, aby rostliny stíhaly zakořenit. Část jich byla položených v říjnu, další na jaře, kdy rostliny prošly zkouškou náporu veder a sucha v době, kdy byli majitelé na dovolené. A jak to rostliny zvládly? Poté, co jsou dlouho vystaveny suchu, zplihnout. Avšak stačí trocha deště a listy do sebe natáhnou vodu a povyrostou.

Zelená střecha je schopna zachytit skoro všechnu vodu. Ta se v době sucha rostlinám pozvolna uvolňuje. Přebytek vody odtéká do retenční nádrže o obsahu čtyř kubíků. Větší nebyla potřeba, protože střecha zachytí opravdu téměř všechnu vodu, která zde naprší. Pokud je v nádrži vody málo, majitelé ji dopouští ze studny.

Jak můžete vidět, někdy se trocha nových řešení hodí. Co vy? Zaujal vás nápad zelených střech?

Zdroj: Více informací o zelené střeše Urbanscape naleznete na stránkách www.knaufinsulation.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock