Bydlení Přidáno: 5. 3. 2019

Moderní dřevostavba citlivě začleněna mezi tradiční domy

Autor: moje Bydlo.cz

Jak dosáhnout, aby byl nový dům opravdovým domovem rodiny stavebníka a současně harmonicky rozšířil "rodinu" stávajících staveb v okolí? Odpovědí je individuální projekt a jako profesionální, tak i citlivý přístup architekta k návrhu novostavby - obzvláště tehdy, má-li stát v lokalitě s tradiční venkovskou zástavbou?

Jak dosáhnout, aby byl nový dům opravdovým domovem rodiny stavebníka a současně harmonicky rozšířil "rodinu" stávajících staveb v okolí? Odpovědí je individuální projekt a jako profesionální, tak i citlivý přístup architekta k návrhu novostavby - obzvláště tehdy, má-li stát v lokalitě s tradiční venkovskou zástavbou?

Rodinný dům - moderní dřevostavbu ve Větrné Porubě - se architektem a stavitelem z architektonicko-realizační kanceláře Prodesi / Domesi podařilo citlivě začlenit mezi okolní starší tradiční "chalupy". Na první pohled je zřejmé, že jde o současnou architekturu, zároveň však čerpá z archetypálního tvarosloví a sedlovou střechou reaguje na historicky ověřenou formu, která nejlépe chrání dům v drsném podhorském počasí.

"Dům ve Větrné Porubě jsme navrhli a postavili pro místního lékaře (chirurga) a jeho rodinu," vysvětluje architekt Václav Zahradníček. "Dispozičně jsme ho koncipovali podle individuálních potřeb klienta. Tvarem jsme chtěli reagovat na bezprostřední okolí a zároveň dát stavbě současný architektonický výraz. "

Nízkoenergetická dřevostavba

Dřevostavba je vyhotovena v nízkoenergetickém standardu. O čerstvý vzduch se bez tepelných ztrát stará řízené větrání s rekuperací, tepelnou pohodu zabezpečuje elektrické podlahové vytápění spolu s několika zářiči a konvektory. Jako doplňkový zdroj tepla se využívají krbová kamna. Interiér naplňuje díky převaze dřevěných ploch příjemná atmosféra.

Dvoupodlažní rodinný dům s výhledem na Nízké Tatry má půdorys ve tvaru obdélníku a sedlovou střechu se sklonem 45 °. Jeho dispozice je uspořádána přirozeně a racionálně - denní pobytová část se nachází na úrovni parteru a noční klidná část je umístěna na patře.

Jak dosáhnout, aby byl nový dům opravdovým domovem rodiny stavebníka a současně harmonicky rozšířil "rodinu" stávajících staveb v okolí? Odpovědí je individuální projekt a jako profesionální, tak i citlivý přístup architekta k návrhu novostavby - obzvláště tehdy, má-li stát v lokalitě s tradiční venkovskou zástavbou?

Přidanou hodnotou přízemí je rozsáhlá zasklená terasa, která navozuje atmosféru příjemného rekreačního místa a umožňuje obyvatelům domu jedinečné úzké spojení s okolním prostředím iv nepříznivém počasí.

Definitivní vyřešení parteru s velkorysou terasou, která byla přáním stavebníka, přitom našeptala sama příroda - zkušenosti s pobytem na terase ukázaly, že je nezbytné uzavřít ji zasklením, pokud má sloužit obyvatelům domu i ve dnech s větrným počasím. A ty jsou v této lokalitě, jak napovídá již její název, spíše pravidlem než výjimkou.

"Dispozičně jsme dům navrhli podle individuálních potřeb klienta. Tvarem jsme chtěli reagovat na bezprostřední okolí a zároveň dát stavbě současný architektonický výraz. "

Zdroj:  www.domesi.cz
Další články: