Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní dřevostavba citlivě začleněna mezi tradiční domy

Moderní dřevostavba citlivě začleněna mezi tradiční domy

Jak dosáhnout, aby byl nový dům opravdovým domovem rodiny stavebníka a současně harmonicky rozšířil "rodinu" stávajících staveb v okolí? Odpovědí je individuální projekt a jako profesionální, tak i citlivý přístup architekta k návrhu novostavby - obzvláště tehdy, má-li stát v lokalitě s tradiční venkovskou zástavbou?

Rodinný dům - moderní dřevostavbu ve Větrné Porubě - se architektem a stavitelem z architektonicko-realizační kanceláře Prodesi / Domesi podařilo citlivě začlenit mezi okolní starší tradiční "chalupy". Na první pohled je zřejmé, že jde o současnou architekturu, zároveň však čerpá z archetypálního tvarosloví a sedlovou střechou reaguje na historicky ověřenou formu, která nejlépe chrání dům v drsném podhorském počasí.

"Dům ve Větrné Porubě jsme navrhli a postavili pro místního lékaře (chirurga) a jeho rodinu," vysvětluje architekt Václav Zahradníček. "Dispozičně jsme ho koncipovali podle individuálních potřeb klienta. Tvarem jsme chtěli reagovat na bezprostřední okolí a zároveň dát stavbě současný architektonický výraz. "

Nízkoenergetická dřevostavba

Dřevostavba je vyhotovena v nízkoenergetickém standardu. O čerstvý vzduch se bez tepelných ztrát stará řízené větrání s rekuperací, tepelnou pohodu zabezpečuje elektrické podlahové vytápění spolu s několika zářiči a konvektory. Jako doplňkový zdroj tepla se využívají krbová kamna. Interiér naplňuje díky převaze dřevěných ploch příjemná atmosféra.

Dvoupodlažní rodinný dům s výhledem na Nízké Tatry má půdorys ve tvaru obdélníku a sedlovou střechu se sklonem 45 °. Jeho dispozice je uspořádána přirozeně a racionálně - denní pobytová část se nachází na úrovni parteru a noční klidná část je umístěna na patře.

Moderní dřevostavba citlivě začleněna mezi tradiční domy

Přidanou hodnotou přízemí je rozsáhlá zasklená terasa, která navozuje atmosféru příjemného rekreačního místa a umožňuje obyvatelům domu jedinečné úzké spojení s okolním prostředím iv nepříznivém počasí.

Definitivní vyřešení parteru s velkorysou terasou, která byla přáním stavebníka, přitom našeptala sama příroda - zkušenosti s pobytem na terase ukázaly, že je nezbytné uzavřít ji zasklením, pokud má sloužit obyvatelům domu i ve dnech s větrným počasím. A ty jsou v této lokalitě, jak napovídá již její název, spíše pravidlem než výjimkou.

"Dispozičně jsme dům navrhli podle individuálních potřeb klienta. Tvarem jsme chtěli reagovat na bezprostřední okolí a zároveň dát stavbě současný architektonický výraz. "

Zdroj: www.domesi.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock