Bydlení Přidáno: 11. 8. 2018

Moderní byt po rekonstrukci

V rušném, varšavském Ochotu se nachází naprosto jedinečný byt – obklopený zelení starých stromů, které dům naplňují klidem. Díky nim zde byla zachována harmonie domu s okolní přírodou, jež je neustále k vidění okny bytu.

V rušném, varšavském Ochotu se nachází naprosto jedinečný byt – obklopený zelení starých stromů, které dům naplňují klidem. Díky nim zde byla zachována harmonie domu s okolní přírodou, jež je neustále k vidění okny bytu.

Byt se nachází pouze pár minut cesty autem od centra Varšavy. Přestože je tento byt umístěn na pečlivě vybudovaném sídlišti, mimo výhled z okna zde nebylo dostatek zeleně, která by oddělovala obyvatele domu od okolí. To majitelům vadilo, a proto se rozhodli pro rekonstrukci, jež zahrnovala i vysázení zeleně.

Byt s oddělenými zónami

„Na první pohled vypadá byt typicky, ale po chvíli můžete vidět nekonvenční rozložení pokojů. Aby interiér splnil současné potřeby investorů, museli jsme udělat obrovské změny.“ Říká Agnieszka Komorowska-Różycka ze studia Livingbox , které je zodpovědné za design interiéru. „Tímto způsobem vznikla prostorná obývací část, ložnice optimální velikosti, ale i další technická místnost, kterou zdobí vyprané prádlo,“ dodává návrhářka. Celková změna rozložení místností umožnila výměnu starého bytu za zcela nový, aniž by se musel stavět celý znova. Jediná podmínka, kterou architekti dostali, zněla: Mělo to být příjemné a klidné.

V rušném, varšavském Ochotu se nachází naprosto jedinečný byt – obklopený zelení starých stromů, které dům naplňují klidem. Díky nim zde byla zachována harmonie domu s okolní přírodou, jež je neustále k vidění okny bytu.

Majitelé mysleli na to, aby byl jejich byt nejen otevřený pro hosty, ale také poskytoval dostatek soukromí jejich dětem. Neméně důležité bylo i vytvoření prostoru pro ukládání předmětů a knih nahromaděných v průběhu let, protože jeho nedostatek byl dalším podnětem k rekonstrukci. Architekti ze studia nabídli investorům nové dispoziční řešení, v němž je zóna pro společné trávení času jasně oddělena od soukromých pokojů. Všechny zóny jsou však soudržným celkem díky stejnému barevnému schématu. Výchozím bodem byla tlumená béžová a matně bílá barva, jež byla i základem pro další změny, které by zde majitelé chtěli provést.

Byt v bílé a béžové barvě

Centrem rodinného života je obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou. Díky svému umístění se ke kuchyni můžeme dostat z více stran. Důraz byl kladen i na osvětlení: „Světlo hraje v domě velmi důležitou roli. Prioritou při výběru osvětlení v obývacím pokoji bylo pohodlí při čtení knihy na pohovce. Svítidla na dlouhých ramenech, které lze přemístit podle vašich preferencí, se ukázaly jako velký hit.“ Z denní zóny se můžeme dostat přímo na velkou terasu, kde si majitelé pořídili gril a zahradní nábytek. Dřevo hraje velkou roli i v obývacím pokoji. Teplý stín dubu na stěnách, regálech a podlaze vytváří útulnou atmosféru.

A nyní k poslední místnosti, kterou v domě najdeme - přesněji ke koupelně. Před rekonstrukcí bychom v ní objevili vanu, ta ale byla nahrazena prostornou sprchou, která se hodí do prostoru více. Podlahu pokrývají dlaždice imitující dřevo, zatímco stěny s betonem a šestihranné dlaždice dávají koupelně nádech modernosti.

Zdroj:  www.livingbox.pl
Další články: