Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní bydlení v bývalé tovární hale

Moderní bydlení v bývalé tovární hale

Bývalá tovární hala v moderní městské čtvrti El Poblenou v Barceloně se proměnila na několik menších bytů. Do jednoho z nich, jehož interiér získal novou tvář díky profesionálům ze studia Egue y Seta, se nyní podíváme. Zdobí jej barvy slunce, vody i země. Odkaz na blízké nejkrásnější pláže Barcelony je tak dokonalý.

Bydlení v revitalizované městské čtvrti

Městská čtvrť, v níž vyrostlo toto zajímavé moderní bydlení, nevypadala vždy tak svůdně. Jednalo se totiž o místo s průmyslovou minulostí plné industriálních zón. Ty zde vznikaly díky překotnému hospodářskému růstu v 19. století. Celá oblast náležící k hospodářským centrům Katalánska se tak se vším všudy podřídila požadavkům průmyslové revoluce. Jakmile ale pokrok ustrnul a výroba začala klesat, lidé zamířili za prací jinam a po celém tom průmyslovém zázraku zůstaly jen časem zaprášené tovární haly. Barcelona se však přece jenom po stádiu stagnace s tímto pozůstatkem staré doby vypořádala. Nejprve jí pomohly olympijské hry v roce 1992, kdy se začalo s revitalizací nevzhledných průmyslových zón. Na tu pak roku 2000 navázal projekt 22@, který měl místo proměnit v moderní městskou čtvrť. Do tohoto projektu spadal shodou okolností také dvoupokojový byt, jehož interiér si nyní představíme.

Moderní bydlení v bývalé tovární hale

Nový byt ve staré tovární hale

Byt s kouzelným nádechem přímořské atmosféry se rozkládá na ploše 46 m² a na první pohled zaujme především zajímavě řešenými vnitřními zdmi. Byt ve tvaru úzkého obdélníku totiž sestává ze samostatně koncipované ložnice, která je od ostatního prostoru oddělená pomocí přepážek z dřevěných latí. V interiéru lze však najít také netradiční stěnu ze skla či z živých rostlin. Takto volené stěny tak jistým způsobem dodávají obyvateli bytu pocit soukromí, ale zároveň interiéru neubírají na vzdušnosti a prosvětlení. Živé rostliny vůbec tvoří hlavní komponent bytu, a tím mu dodávají na přirozené kráse a svěžesti.

Přečtěte si také

Malé bydlení pro dva muže a psa na 44 m2

V úchvatné historické budově v centru Tel Avivu se nachází byt, který byl navržen pro pár úspěšných mužů a jejich psa. Vzhledem ke své malé výměře je typickou ukázkou toho, že i skromnějšímu prostoru…

Symbióza surových i jemných prvků

Tento byt sice neukazuje mnoho ze své minulosti, přesto se zde najdou jisté prvky industriálního stylu. Charakter původní průmyslové haly tak o sobě dává vědět například díky obnaženým cihlám nebo odhalenému a lehce oprýskanému betonu. Pozadu však nezůstávají ani některé z bytových doplňků v čele s umělými svítidly. Surovost těchto prvků v interiéru však potlačují prvky jemné a na pohled velmi příjemné. Jedná se především o barevné textilie, nápadité obrazy a záplavu pokojových květin.

Srdcem tohoto roztomilého a zbrusu nového domova je otevřená místnost propojující obývací zónu s tou kuchyňskou a jídelní. Díky absenci bariér mezi jednotlivými částmi interiéru tak došlo k jeho zvětšení a provzdušnění. Výjimkou je pouze prostor určený ke spánku, který si nadále uchovává své soukromí. V kdysi šedé tovární hale tak vzniklo místo, které je klidnou oázou plnou barev. A které si i přesto uchovává několik vzpomínek na velký průmyslový boom ve Španělsku.

Zdroj: www.egueyseta.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock