Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní bazén můžete mít i bez chlóru

V současné době jsou stále více v oblibě biobazény neboli přírodní bazény
V současné době jsou stále více v oblibě biobazény neboli přírodní bazény

Teplých dnů už je čím dál tím více, a tak se děti, ale i dospělí, těší na chvíle strávené u vody. Vzhledem k tomu, že si letos řada z nás asi nechá ujít dovolenou v zahraničí, bazény na zahradě přijdou jistě vhod. Pokud i vy uvažujete o koupání v soukromí vašeho obydlí, co to letos zkusit zdravěji a bez chlóru?

Každému nedělá koupání v bazénu s chlórem dobře. Může se objevit zarudnutí a svědění pokožky či podráždění očí. Někteří lidé jsou dokonce na chlór alergičtí. Je známo, že Česká republika patří v Evropě za zemi s největším počtem bazénů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Téměř 95% Čechů si však ze svých zahradních bazénů nevědomě vytváří nebezpečný chemický koktejl. Jedovatý chlór totiž v reakci s dalšími látkami zvyšuje tvorbu ekzémů, astmatu, zánětu průdušek či gynekologických potíží. Chlorovaná voda je také zodpovědná za zvýšené riziko rakoviny, a to především rakoviny kůže, protože chlor narušuje pokožku těla, která pak hůře odolává slunečnímu záření. Ženy pak jistě potvrdí i fakt, že koupání v bazénech s chlórem poškozuje vlasy a způsobuje jejich lámání.

Vědečtí pracovníci varují před bazény s chlórem

Chlór v bazénu nebo ve vířivce není tou nejlepší volbou pro udržení čistoty vody. Není totiž přátelský ani k lidem ani k bazénovému vybavení. Chlór přitom může být nebezpečný jak pro děti, tak pro dospělé. Před jeho použitím v bazénech tedy varují nejen vědečtí pracovníci, ale i Česká pediatrická společnost. Ve vodě se totiž uvolňuje pot obsahující látky, které reagují s chlórem. Vzniká trichloramin, který stojí za podrážděním očních spojivek. Chlorovaná voda má také škodlivé účinky na dýchací systém batolat a starších dětí. Riziko se přitom zvyšuje v krytých a tedy i špatně odvětrávaných bazénech. Během plavání totiž dochází k vdechování nebezpečných aerosolů z chlóru, které se tvoří těsně nad hladinou.

Moderní bazén můžete mít i bez chlóru

Dejte šanci svému zdraví s bazénem bez chlóru

Chlór se k čistění vody v bazénu používá již sto let. Dokáže zlikvidovat mikroorganismy (desinfekce), zničit jejich biologické zbytky (oxidace) a zamezit dalšímu množení (residuální desinfekce). To ovšem dokáží i některé typy bezchlorové desinfekce, které s sebou přinášejí také řadu dalších výhod. V bazénech čištěných touto desinfekcí neruší vodní hrátky intenzivní zápach chlóru. Desinfekce nedráždí a nevysušuje pokožku, a tak je vhodnou volbou do bazénů, ve kterých se koupají alergici, astmatici a ekzematici. Takto ošetřená voda nedráždí oči ani sliznice, je pH neutrální a neohrožuje zdraví dětí ani dospělých. Bezchlorová bazénová desinfekce se navíc obvykle dávkuje jen jednou za 10-14 dní a je šetrná k stavbě i technologii bazénu. Voda čištěná organickou látkou není agresivní vůči tělu prospěšným bakteriím. Vhodná je mimo jiné pro ženy, které mají po koupání v chlorovaných bazénech problémy. Zabraňuje totiž množení plísní a kvasinek. Navíc je šetrná nejen k pokožce, ale i k vlasům. Bezchlorová bazénová desinfekce neničí ani plavky či nafukovací hračky a další doplňky do bazénu.

Desinfekce ozonem

Existuje několik možností, jak vodu v bazénu bez použití škodlivého chlóru udržet průzračně čistou. Jednou z nich je desinfekce ozonem, která zaručuje opravdu zdravé prostředí pro koupání i nižší náklady na provoz. Úpravu vody ozonem, bez chemie, čistě a ekologicky, lze využít do nových či již vybudovaných bazénů. Výhodou ozonizační technologie úpravy bazénové vody přitom je především to, že ozon poskytuje mnohonásobně vyšší účinnost vůči bakteriím a vírům než chlór. Navíc umí na rozdíl od chlóru dobře rozložit organické nečistoty na neškodné látky. Ozonizační technologie tak zvyšuje komfort užívání bazénu díky vodě bez bakterií, virů, tvorby řas, zápachu chlóru a dalších nepříznivých vlivů. Ozon má rovněž blahodárné účinky na zdravotní stav koupajících, a tak není divu, že se používá v rehabilitačních zařízeních k léčbě pohybového ústrojí, zánětů, kožních nemocí či pro celkové zlepšení funkce metabolismu.

Přečtěte si také

Jaký bazén je právě teď in?

Pokud chcete toto léto strávit v České republice, nic vám nebrání strávit osvěžující chvíle přímo na zahradě. Pořiďte si bazén a užijte si prázdniny u vody. Poradíme vám, jaké typy bazénů právě teď…

Bromová desinfekce

Mezi u nás zatím nepříliš obvyklé bezchlorové desinfekce patří čištění vody bromem. Výhodou bromové chemie je zejména její účinnost v teplé vodě. Při vyšší teplotě ji totiž brom tím spíše udrží čistou, a tak se hodí především do menších bazénů a vířivek. Chlór lze bromem zcela nahradit, tudíž je dobrou volbou hlavně pro alergiky. Jen je třeba si za kilogram desinfekce zaplatit asi o 100 Kč víc. Funguje to tak, že se místo chlorových tablet začnou dávkovat bromové briketky, které tolik nezapáchají.

Desinfekce na kyslíkové bázi

Pro všechny, kterým bazény s chlórem nevyhovují, je dalším možným řešením čištění vody na kyslíkové bázi. Při jejich použití je nutné pořídit si celou řadu pro tento způsob údržby vody, a to včetně speciálních testerů na hladinu O2 a pH. Kyslíková chemie se mimo jiné používá také na údržbu malých dětských bazénků bez filtrace nebo whirlpoolů. Zajímavým řešením je i využití kyslíkové bomby. Zařízení se vloží do oběhu vody za klasickou pískovou filtraci a zapíná se jen občas, aby šokovou metodou zničilo případné choroboplodné zárodky.

Tento bazén získal ocenění Design Frog Princes  v roce 2019.
Tento bazén získal ocenění Design Frog Princes v roce 2019.

Ozáření UV lampou

Chlorovou desinfekci může nahradit také ozáření vody UV lampou, ke kterému dochází ještě před napuštěním bazénu. Voda je nejprve vystavena záření z nízkotlaké UV-C lampy, jejíž žárovky vysílají ultrafialové záření zbavující vodu všech bakterií, virů a jiných mikroorganismů. Takto ošetřená voda se navíc zbavuje i typického chlorového zápachu. Nejedná se o člověku nebezpečný typ ošetření vody, jelikož člověk do kontaktu se zářením nepřijde. Funguje to tak, že se voda pumpuje přes zařízení, prochází nerezovou trubicí, kde je ozářena ultrafialovým zářením, načež se vrací zpátky do bazénu.

Desinfekce solí

Čistou vodu dokáže udržet i solná desinfekce, k níž je zapotřebí mořská sůl a elektronický řídicí systém. Tento typ čištění probíhá tak, že sůl ve vodě rozloží na plynný chlór, kyslík a ozon, přičemž se celý cyklus stále opakuje, a tak je úbytek soli velmi malý. Není přitom třeba mít obavy, že se voda ve sladkovodním bazénu promění v mořskou. Koncentrace soli je zde totiž minimální. Je však třeba pamatovat na kovové součásti bazénu, které se solí reagují, a předem je ošetřit speciálním přípravkem.

Pokud jste si z uvedených možností vybrali, přejeme vám, ať si teplých dnů v bazénu bez chlóru užijete dosyta. Nejenže si příjemně odpočinete, ale navíc prospějete svému zdraví i zdraví těch nejbližších.

Štítky: bazén
Zdroj: www.naturalswimmingpools.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock