Bydlení Přidáno: 31. 1. 2019

Mírný svah jako výhoda

Stále více osob chce bydlet v soukromí a klidu. Dříve se takoví lidé stěhovali do vesnic, nyní jsou však oblíbené okrajové části měst, kde je dostatek přírody, klidu, ale zároveň zde lidem nechybí všechny potřebné služby. Tento dům stojí v okrajové části Bratislavy – zvané Vrakuňa, kde se v současnosti staví stále více domů pro mladé rodiny.

Stále více osob chce bydlet v soukromí a klidu. Dříve se takoví lidé stěhovali do vesnic, nyní jsou však oblíbené okrajové části měst, kde je dostatek přírody, klidu, ale zároveň zde lidem nechybí všechny potřebné služby. Tento dům stojí v okrajové části Bratislavy – zvané Vrakuňa, kde se v současnosti staví stále více domů pro mladé rodiny.

Dům stojí na severovýchodním okraji Bratislavy, v původní zahrádkářské kolonii. Majitelé však změnili své priority a rozhodli se, že svoji někdejší zahradu využijí jako pozemek vhodný pro stavbu nového rodinného domu. A to dalo vzniku této dvoupodlažní a dřevem obložené novostavbě. Pozemek, který byl v mírném svahu, architekti využili ku prospěchu majitelů – vytvořili díky němu intimní prostor zahrady.

Mírný svah je výhodou domu

Pokud se na dům podíváme směrem od ulice, vypadá jako nenápadný jednopodlažní dům. V tomto případě ale zdání klame. Dům není jednopodlažní. Díky mírnému svažování terénu směrem do zahrady je přední část domu jednopodlažní, směrem do zahrady však dům přechází v dvoupodlažní. Osazení domu bylo přizpůsobeno orientaci slunce a potřebám majitelů, kteří toužili po soukromí. Právě proto je dům ze strany od ulice kompletně uzavřený. Naopak u zahrady je otevřený tolik, jak to jen jde.

Do zahrady bez bariér

Mezi domem a zahradou byla postavena zastřešená přechodová část, která dokonale spojuje interiér s exteriérem. Tento přechod slouží jako terasa vhodná pro trávení svého volného času. Za slunečného počasí však lze tento prostor využít i jako exteriérovou obývací místnost, kdy stačí otevřít posuvné skleněné dveře a oba tyto prostory tak jednoduše spojit. Jak z kuchyně, tak z obývacího pokoje se můžeme do zahrady dostat bez jakýchkoliv bariér.

Stále více osob chce bydlet v soukromí a klidu. Dříve se takoví lidé stěhovali do vesnic, nyní jsou však oblíbené okrajové části měst, kde je dostatek přírody, klidu, ale zároveň zde lidem nechybí všechny potřebné služby. Tento dům stojí v okrajové části Bratislavy – zvané Vrakuňa, kde se v současnosti staví stále více domů pro mladé rodiny.

Interiér domu       

Po vstupu do domu se dostaneme do vstupní haly, na kterou navazuje tělocvična, sauna, hygienické zázemí i pokoj pro hosty. Schodištěm pak můžeme vstoupit do obytných prostor domu, kam patří kuchyň, jídelna a obývací pokoj s krytou terasou. V druhém podlaží se nachází soukromá část domu, kde jsou umístěny dětské pokoje a ložnice rodičů spolu s hygienickým zázemím a společenským prostorem.

Co se týč konstrukčního hlediska, dům byl řešen kombinovaně s pomocí ocelobetonových a zděných vertikálních konstrukcí. Střecha má obrácené pořadí vrstev a je ukončena říčním štěrkem. Světlo do domu proudí skrze hliníková okna a prosklené stěny s izolačním trojsklem. Pokud si majitelé přejí více stínu, stačí zatáhnout vnější hliníkové žaluzie. Celý interiér je tvořen ve světlých barvách v kombinaci se dřevem a šedou. Novostavba pochází z rukou architektů z ateliéru plusminusarchitects.

Zdroj:  www.plusminusarchitects.com
Další články: