Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Minimalistický dům z betonu

Dům si pohrává s otevřeností a uzavřeností prostoru
Dům si pohrává s otevřeností a uzavřeností prostoru

V portugalském městě Porto vyrostl dům, jehož základem je prostorový kontrast uzavřenosti a otevřenosti. Stojí za ním architekt João Vieira de Campos, který při návrhu tohoto moderního bydlení dbal na precizní zvládnutí stavebních detailů a materiálovou čistotu budovy.

Dům situovaný v zámožné čtvrti Serralves západně od městského centra na první pohled zaujme rovnováhou funkčního a objemového vztahu s bezprostředním okolím. Tento dům z betonu sází na čistotu minimalistického stylu a jinak tomu není ani v jeho interiéru. Při pohledu z ulice tak toto netradiční bydlení vypadá jako uzavřený trezor z betonu bez jakéhokoli fasádního dekoru.

Betonový dům

Rodinný dům v Portu zaujme svou střídající se uzavřeností a otevřeností. Monolitický kvádr totiž zajímavě narušují velké prosklené plochy, díky nimž dochází k propojení domu se zahradou. Jejich prostřednictvím se dovnitř dostává dostatek denního světla. Výhledy do zahrady zase příjemně osvěžují atmosféru interiéru. Betonový dům tak nepůsobí tak odtažitě a chladně.

Monolitický betonový kvádr narušují pouze velké prosklené otvory, které propojují obytnou část domu se zahradou
Monolitický betonový kvádr narušují pouze velké prosklené otvory, které propojují obytnou část domu se zahradou
Foto: Nelson Garrido

Uspořádání domu

Od posuvné brány vede k domu dlážděná cesta, která ústí do velké garáže pro dva automobily. Ve zbylé části přízemí našla místo malá pracovna a kuchyň propojená s obývacím pokojem. Na tyto místnosti plynule navazuje zahrada. Co se týče uspořádání patra, v něm se nachází čtyři ložnice a prádelna.  Každý z pokojů se otevírá na balkon s výhledem do zahrady. Za kamennou zdí u příjezdové komunikace vznikl podle návrhu architekta João Vieira de Campos ještě malý samostatný objekt. Ten je také tvořen výhradně betonem a plní funkci skladovacího a technického prostoru.

Přečtěte si také

Dům, který má rád zelenou

Netradiční dům poblíž Poznaně obklopuje svěží zeleň a jinak tomu není ani v jeho interiéru. Kouzlo přírody prostupuje dovnitř pomocí velkých oken, a vytváří tak jednotící linku s prvky vybavení v…

Minimalistický interiér

Betonový dům svou lásku k minimalistickému stylu nezapře ani uvnitř. Všem místnostem vládne čistě bílá barva, a to jak v případě stěn, tak v případě vestavěného nábytku. Bílá barva přitom velice působivě kontrastuje s podlahou z tmavých odstínů dřeva. Interiér prosvětlují velké okenní otvory na celou výšku stropu, díky kterým se dovnitř dostává  nadstandardní množství slunečního světla. To je možné regulovat prostřednictvím lehkých vnitřních rolet.  Na interiér navazuje dvojice teras, které jsou rovněž vyrobeny z betonových desek.

Ačkoliv je tento dům postaven z betonu, splňuje požadavky na vysoce komfortní i estetické bydlení. Obklopen terasami a zahradou nabízí příjemné místo pro život v duchu minimalismu.

Foto: Nelson Garrido
Zdroj: João Vieira de Campos

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock