Bydlení Přidáno: 25. 9. 2019

Beton a dřevo: Minimalistický dům ve strmém kopci

Minimalistický dům v malebném údolí Bregenzerwald byl postavený ve strmém kopci s důrazem na beton a smrkové dřevo. Skvěle použité dřevěné lamely zajistily maximální soukromí i hru se světlem.

Minimalistický dům  v malebném údolí Bregenzerwald byl postavený ve strmém kopci s důrazem na beton a smrkové dřevo. Skvěle použité dřevěné lamely zajistily maximální soukromí i hru se světlem.

Autoři projektu měli zajímavý úkol - postavit dům na otevřeném, dobře viditelném a strmém kopci, který původně sloužil jako pastvina pro kozy. Bylo nutné zajistit soukromí a zároveň vkusně zapracovat strukturu domu do okolní krajiny. Dům je postaven v malebném údolí Bregenzerwald v západním Rakousku mimo centrum obce, ve velmi klidné lokalitě. V posledních letech zde bylo postaveno několik domů různých velikostí i uměleckých hodnot. Dům měl být ve své jednoduchosti přesvědčivý a měl jasně zdůrazňovat nejlepší vlastnosti pozemku. Výsledkem úsilí designérů a stavitelů byl relativně malý dům se sedlovou střechou. Na první pohled se může zdát, že ještě není připraven a výstavba bude následně dokončena. Tento pocit je způsoben mřížovou dřevěnou konstrukcí, ve které jsou uzavřeny hlavní stěny. Architekti tak vytvořili uzavřenou terasu, která chrání obyvatele před zvědavými pohledy z okolí.

Vchod do útrob kopce

Budova s předním sedlem, jejíž hřeben střechy je rovnoběžný s kopcem, připomíná tradiční zemědělské budovy v regionu a přirozeně se prolíná s krajinou. Umístění do svahu je zdařilé, vidět jsou pouze dvě ze tří podlaží. Na první pohled není patrný vchod, který byl cíleně situován v nižším podlaží, aby se dům jevil trochu nepřístupný a majitelům poskytl pocit většího soukromí. Vchod je vlastně takový betonem zakrytý výřez do kopce a nachází se na nejnižší úrovni domu – garáže. Uvnitř domu vede několik schodů z dvojité garáže. V prvním patře jsou ložnice, každá s terasou na jih. Zde se budova poprvé otevírá do okolní krajiny.

Minimalistický dům  v malebném údolí Bregenzerwald byl postavený ve strmém kopci s důrazem na beton a smrkové dřevo. Skvěle použité dřevěné lamely zajistily maximální soukromí i hru se světlem.

Smrkové lamely zajistí soukromí

V horním patře je obývací část tvořená několika pokoji, v jejich středu se nachází schodiště, ve kterém je umístěna toaleta a komora. Kolem těchto přístaveb z exponovaného betonu je obývací a jídelní část, světlá a otevřená až po hřeben. Je to velmi světlý prostor s krbem v centru místnosti. Relativně malý prostor je navržen tak, aby měl co nejméně věcí a co nejvíce světla. V obývacím pokoji je místo sedačky pódium s polštáři. Je to proto, že by vysoká záda pohovek a křesel narušovala sluneční paprsky pronikající velkými okny. Kolem celého domu vede krytá terasa, která umožňuje snadný přechod z vnitřku ven. Fasádu tvoří masa svislých a vodorovných smrkových lamel, obklopujících uvnitř místnosti vysoké skleněné nebo stříkané omítané povrchy. To dává budově stejnorodý vzhled. Takto bylo vytvořeno široké spektrum průsvitnosti a průhlednosti, které je postupně a individuálně přizpůsobeno každé místnosti, jejímu účelu a úrovni požadované intimity.

Zdroj:  www.innauer-matt.com
Další články: