Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Minimalistická chata v lese

Minimalistická chata v lese

Horská chata v moderním pojetí uprostřed hlubokého brazilského lesa nabízí dokonalý únik z hektického světa velkoměsta. Minimalistický návrh využívá kombinaci dřeva, černé barvy a prosklených stěn nabízejících úchvatné výhledy.

V regionu Santa Catarina v jižní Brazílii vznikla v roce 2018 skromná, až minimalistická, rezidence s příhodným názvem Minimod. Je usazená uprostřed zalesněné krajiny blízko okraje údolí Curucaca. Díky této poloze se z ní nabízí široké výhledy do okolí a do hustého lesa. Celá horská oblast je totiž porostlá divokou vegetací takzvaného Atlantického lesa, místního tropického biomu, který je specifický dramatickými přírodními scenériemi a kopcovitým terénem.

Terapie přírodou

Návrh stavby, jehož autory jsou architekti z místního ateliéru Mapa, cílí na zprostředkování co nejsilnějšího zážitku pobytu v přírodě, který by působil až terapeuticky a jako protiváha k životu ve velkoměstě. Dům má kompaktní elementární tvar a každý prvek v něm má svou specifickou funkci. Jeho jednoduchost nechává vyniknout prostředí, do kterého je zasazen.

Minimalistická chata v lese
Foto: Leonardo Finotti

Dřevěná fasáda je namořena tmavou barvou a střecha porostlá extenzivní zelení. Díky tomu zapadá do okolního lesa, kterým se člověk cítí obklopen i uvnitř – velká část stěn je totiž celoprosklená.

Konstrukci tvoří speciální stavebnicový systém

Architekti využili pro stavbu Minimodu experimentální stavebnicový konstrukční systém. Ten tvoří několik prefabrikovaných prvků předem připravených a dovezených na korbě nákladního auta na místo z 900 kilometrů vzdálené továrny ležící poblíž Sao Paula. Systém prefabrikovaných dílů se v Brazílii zatím příliš často nepoužívá a díky své jednoduchosti a efektivnosti projekt obdržel prestižní ocenění za technologickou inovaci.

Přečtěte si také

Z prasečího chlívku romantická chaloupka

Anglický venkov je pojem, který zaručuje útulnost, pohodlí a skvostně zařízené interiéry vsazené do přírodních okouzlujících zahrad. Romantická kamenná chalupa byla od roku 1860 domovem tří prasátek.…

Dům je usazen v nerovném terénu na vyvýšené kovové konstrukci, do které jsou vsazeny vrstvené masivní panely tvořené z křížem lepených plátů dřeva – materiálem známým pod názvem CLT. Ten je využíván hlavně pro svou vysokou odolnost a pevnost přirovnávanou k pevnosti betonu.

Interiér je minimalistickou kombinací světlého dřeva a černé barvy

Uvnitř je ponechán přírodní materiál světlého dřeva konstrukčních panelů. Jedinou další použitou barvou je kontrastní černá, v níž jsou provedeny rámy oken, prvky osvětlení, kliky, kuchyňská linka a klasická kamna na dřevo, která zajišťují útulnou atmosféru i po setmění.

Dispozice je velmi jednoduchá, uprostřed se nachází obývací prostor s kuchyní, ze kterého se vstupuje do dvou ložnic po obou stranách. Každá z nich je propojena s vlastní koupelnou a malou komorou. Vnitřní prostor rozšiřují úzké terasy navazující na velkoformátová okna, která jsou posuvná a jejich otevřením se interiér maximálně propojí s okolním lesem. 

Foto: Leonardo Finotti
Zdroj: www.mapaarq.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock