Vaříme Přidáno: 11. 1. 2018

Mini koblihy

Mini koblihy, koblížky, nebo americké donuty, to vše znamená jedno a to samé. Výborné sladké nadýchané dobroty, které všichni milujeme. Ať už si vyrobíte mini verzi, nebo klasické velké české koblihy, určitě vám budou chutnat více jako ty z obchodu. Domácí poctivé těsto totiž určitě něco jen tak nepřekoná. A jak to u vás bude vonět, jedna radost. Pojďme na to.

Mini koblihy, koblížky, nebo americké donuty, to vše znamená jedno a to samé. Výborné sladké nadýchané dobroty, které všichni milujeme. Ať už si vyrobíte mini verzi, nebo klasické velké české koblihy, určitě vám budou chutnat více jako ty z obchodu. Domácí poctivé těsto totiž určitě něco jen tak nepřekoná. A jak to u vás bude vonět, jedna radost. Pojďme na to.

Ingredience na cca 16 menších koblížků:

2 lžičky sušeného droždí

125 ml vlažného mléka (já použila sójové)

2 PL krupicového cukru

50 g rozpuštěného másla

340 g hladké mouky + na zpracování těsta

2 vajíčka

olej na smažení

moučkový cukr na obalení

Postup

Základem těsta na koblihy je samozřejmě kvásek. Do misky si dáme vlažné (mírně teplé) mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí, zakryjeme ji utěrkou a necháme cca 10 minut odstát aby vzešel kvásek. Do kvásku zapracujeme mouku, máslo, vejce a zbývající cukr. Vypracujeme těsto, které se bude mírně lepit, přesuneme ho na pomoučený vál a rukama vypracujeme hladké těsto. Pokud se bude lepit, přidáme ještě trochu mouky. Vypracované těsto dáme do misky, kterou jsme jemně vytřeli olejem a dáme vykynout na teplém místě.

Po cca hodině se těsto minimálně zdvojnásobí. Opět ho přeneseme na pomoučený vál, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Těsto vyválíme asi na cca 1 cm. Pokud děláme klasické koblihy s náplní potřebujeme dvě vykrajovátka, jedno větší a jedno menší. Postačí i sklenice od vína, nebo cokoliv co máte po ruce.  Větším vykrajovátkem naznačíme kolečka a 1/2 z nich i vykrojíme. Na naznačené kolečka dáme lžičku džemu, přikryjeme vykrojeným kolečkem, trochu přitlačíme okraje a opatrně vykrojíme. Těsto které zůstane z vykrojených koleček znovu zpracujeme a děláme další koblihy. Ty poklademe na pomoučený vál, zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.

Na jakékoliv smažení koblížků se hodí fritovací nebo bio olej. Ten pořádně zahřejeme a opatrně vložíme 2 - 3 šišky tak aby se nedotýkaly. Při koblihách stále stojíme a když uvidíme, že jsou mírně zlaté, otočíme je a smažíme z druhé strany. Z oleje je vyjmeme přímo na ubrousek, který nám vysaje přebytečný tuk a když koblihy mírně vychladnout (tak abychom je mohli držet v ruce), obalíme je v moučkovém cukru a můžeme ihned podávat.

Donuty

Pokud budeme dělat mini koblihy s pověstným otvorem uprostřed, těsto bude totéž. Co se rozchází je způsob vykrajování koleček. Vykynuté těstu je lepší vyválet na trošku větší tloušťku, zhruba 1,5 cm a vykrajovátkem, třeba na linecké těsto, vykrajete kolečka, které uprostřed vykrojíte ještě jednou. Zbylý postup je stejný jako u klasických koblížků. Donuty nakonec můžete posypat skořicovou drobenkou, nebo polít cukrovou polevou a posypat zdobením.

Skořicová drobenka

Na skořicovou drobenku je potřeba:

1 PL kokosového cukru

1 lžička mleté ​​skořice

1 lžička pravého vanilkového cukru

 

Všechny ingredience smícháme a koblížky v nich po okapání a osušení oleje, postupně obalíme. Tak snad se vám koblížky také povedou. Dobrou chuť. 

Mini koblihy, koblížky, nebo americké donuty, to vše znamená jedno a to samé. Výborné sladké nadýchané dobroty, které všichni milujeme. Ať už si vyrobíte mini verzi, nebo klasické velké české koblihy, určitě vám budou chutnat více jako ty z obchodu. Domácí poctivé těsto totiž určitě něco jen tak nepřekoná. A jak to u vás bude vonět, jedna radost. Pojďme na to. Mini koblihy, koblížky, nebo americké donuty, to vše znamená jedno a to samé. Výborné sladké nadýchané dobroty, které všichni milujeme. Ať už si vyrobíte mini verzi, nebo klasické velké české koblihy, určitě vám budou chutnat více jako ty z obchodu. Domácí poctivé těsto totiž určitě něco jen tak nepřekoná. A jak to u vás bude vonět, jedna radost. Pojďme na to.
Zdroj:  lapetit.sk
Další články: