Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Malý velký dům na kolečkách

Malý velký dům na kolečkách

Ne každý chce svůj život trávit na jednom místě. Právě pro takové osoby je ideální bydlení „na kolečkách“. Takovýto dům majiteli poskytuje komfort klasického bydlení v domě, který je plně mobilní a nepoutá jej k jednomu pozemku. Stejným případem je i Mobile Hut, projekt od českých architektů.

Mobile Hut - projekt českých architektů

Dům s názvem Mobile Hut vzbudil velkou pozornost všech diváků loňského Design Bloku, kdy tento mobilní a skvěle vypadající dům parkoval přímo před Průmyslovým palácem. Na tomto místě si architekti, kteří za jeho zrozením stojí, vyzkoušeli, jak se v tomto domě bude spát. A protože měl dům velký úspěch, plánuje se i jeho sériová výroba.

Ačkoliv za zrodem tohoto mobilního domu stojí architekti ze studia Artikul, Jan Gabriel a Jakub Vlček, osobou, v jejíž hlavě se zrodil prvotní plán, byl ortodontista MUDr. Jan V. Raiman. Tento muž je velkým milovníkem cestování, a proto se snažil vymyslet, jak by mohl bydlet pohodlně, ale přesto se nemusel poutat k jednomu místu. A tak se zrodil Mobile Hut, dům, jenž je plně soběstačný, moderní, stylový a současně pohodlný.

Moderní bydlení na kolečkách

Na současném trhu nenašel nic, s čím by byl plně spokojený. Do té doby, než své nápady spojil s již zmíněnými architekty. „Mobile Hut je výsledkem hledání nové formy mobilního bydlení. Jde o designový domek, který nabízí plnohodnotný komfort pro žití s tím rozdílem, že se dá navíc ještě „zabalit“ a kamkoli převézt. Produkt na pomezí architektury a designu má za cíl otevřít nové způsoby dočasného bydlení v předražených městech a na místech, kde nelze běžně stavět. Obydlí souzní se současným trendem nomádského stylu života a nabízí svým uživatelům možnost utéct od stereotypních návyků konzumní společnosti a přiblížit se přírodě,“ říká architekt Jak Gabriel, jeden z autorů projektu.

Dům s dispozicí 2+kk

Architekti počítali s každým milimetrem prostoru, jenž dům nabízel, a využili jej na maximum. Ačkoliv je prostor domu malý, najdete zde vše, co by obsahovalo oběžné bydlení o velikosti 2+kk. Dispozici domu lze přizpůsobovat pomocí polohování vestaveného nábytku, kde se v přízemí pohodlně vyspí až dvě osoby. A to díky vývěsnému lůžku s dvěma řadami výsuvných šuplíků, nahoře se navíc nachází i plnohodnotná manželská postel.  

Malý velký dům na kolečkách

V plně vybavené kuchyni najdeme dvě plynové plotýnky, nerezový dřez i vestavené elektrické zásuvky pro další případné spotřebiče. Aby se při větrání neubíral vnitřní prostor domu, jsou všechna okna výklopná ven. V koupelně si můžeme všimnout sprchového koutu, umyvadla a chemické toalety. Romantické duše potěší krbová kamna na dřevo. Prostor lze zvětšit díky sklopné terase, která 15 metrů čtverečních velký dům zvětší o další čtyři metry čtvereční.

Moderní design s tradičním přístupem

Celý vývoj domku na kolečkách trval cca dva roky. Architekt Jan Vlček o domu tvrdí: „Snoubí se tu moderní design a tradiční přístup. Chtěli jsme, aby dům byl vždy v kontrastu s místem, kde se zrovna bude nacházet, proto jsme navrhli hliníkový plášť. Ale zároveň jsme chtěli, aby dům měl základní archetypální tvar českého stavení a zachoval se ten pocit klasického domu se sedlovou střechou a komínem.“

Konstrukce domu je sendvičová, kdy je slepena z hliníkového plechu, jádro domu pak tvoří polyuretanová pěna, jež slouží i jako izolace. Interiér domu je obložen smrkovou biodeskou z masivu. Sendvičové panely byly vyvinuty na zakázku. Architekti kladli velký důraz na kvalitu, proto jim i při osazení oken pomáhala firma, která okenní rámy přímo ve výrobě vlepila do sendvičových panelů. Tím se zvýšila odolnost konstrukce, poté, až byl dům hotový, se montovala křídla.

Pokud se majitel rozhodne pro přesun svého domu, bude mu k tomu stačit větší osobní auto s tažným zařízením. Dům byl schválen společností DEKRA jako přípojné vozidlo kategorie O2 a má svoji vlastní SPZ a technický průkaz. Jde o dům a současně vozidlo s povolenou rychlostí do 90 km/h. Základní verze domu je připojena na sítě, varianta „off grid“ je na sítích nezávislá. Dům je vybaven solárními panely, hi-tech baterií, plynovým topením, kamny i filtry s nádrží na vodu. Co víc bychom mohli dodat. Jde o kvalitní bydlení, které majitele nepoutá na jedno místo.

Zdroj: www.mobilehut.eu

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock