Bydlení Přidáno: 4. 4. 2019

Luxusní bydlení z domu na odpis

Nedaleko Kolína nad Rýnem se nachází dům, který dostal druhou šanci. Architektku Eriku Werresovou zaujal na první pohled – upustila od nápadu na novostavbu a vrhla se do rekonstrukce. Sama sobě se tak stala klientkou. Proměna domu doslova od podlahy byla náročnější, než se mohlo zdát. Ze starého zdevastovaného domu v Bergisch Gladbachu se však nakonec jako zázrakem vylouplo krásné a moderní bydlení, které si nezadá s novostavbou.

Nedaleko Kolína nad Rýnem se nachází dům, který dostal druhou šanci. Architektku Eriku Werresovou zaujal na první pohled – upustila od nápadu na novostavbu a vrhla se do rekonstrukce. Sama sobě se tak stala klientkou. Proměna domu doslova od podlahy byla náročnější, než se mohlo zdát. Ze starého zdevastovaného domu v Bergisch Gladbachu se však nakonec jako zázrakem vylouplo krásné a moderní bydlení, které si nezadá s novostavbou.

Rekonstrukce namísto novostavby

Starý dům, který neměl daleko k ruině, dostal novou šanci díky několika vlastnostem. Architektka byla nad míru spokojená s půdorysem i materiálem budovy, vyhovovala jí i výška pokojů a celkové rozdělení prostoru. K čemu by tedy bylo stavět nový dům, když tenhle potřebám její pětičlenné rodiny vyhovuje?

Kompletní proměna

Rekonstrukce starého domu proběhla doslova od podlahy. Erika se přitom snažila zachovat tradiční ráz stavení, díky kterému se ocitl i pod částečnou památkovou ochranou. Ve výsledku podtrhla osobité kouzlo domu a moderní prvky ukryla do interiéru. Kompletní rekonstrukce si vyžádala výměnu rozvodů elektřiny, vytápění i vzduchotechniky. Dům také dostal nová a větší okna. Rovněž střecha získala novou podobu. Celý její obvodový plášť byl navíc osazen kompozitním tepelně izolačním systémem. Veškerý prostor v tomto třípodlažním domě prošel takovou úpravou, aby plně vyhovoval celé rodině. Po opravdu náročné rekonstrukci tak na ploše 240m2 vzniklo moderní bydlení s cenným odkazem na staré časy.

Nedaleko Kolína nad Rýnem se nachází dům, který dostal druhou šanci. Architektku Eriku Werresovou zaujal na první pohled – upustila od nápadu na novostavbu a vrhla se do rekonstrukce. Sama sobě se tak stala klientkou. Proměna domu doslova od podlahy byla náročnější, než se mohlo zdát. Ze starého zdevastovaného domu v Bergisch Gladbachu se však nakonec jako zázrakem vylouplo krásné a moderní bydlení, které si nezadá s novostavbou.

Hra s barvami a materiály

Exteriér i interiér domu působí velmi sladěným dojmem. Architektka se odpíchla od vzhledu povrchu oken, na jejichž základě poté vypracovala barevné i materiálové návrhy pro další viditelné povrchy domu a jeho nejbližšího okolí. V interiéru k sobě barvy příjemně ladí nebo jsou použity v zajímavém kontrastu. Velkou roli zde hraje šedá, černá a bílá barva. Tuto barevnou paletu doplňují hnědé a modré akcenty. Výsledný dojem je elegantní, vzdušný a minimalistický. Krásu barev pak doplňuje kvalita zvolených materiálů. Užitné plochy tak zdobí podlahy s cementově šedými kameninovými dlaždicemi a šedé parapety z jurského vápence. Svou jemností zase zaujmou skleněné mozaikové kachličky v teple šedém odstínu s perleťovým efektem. Celek pak příjemně prohřívá využití dřeva, které je zastoupeno kašmírově šedými dubovými podlahami na schodištích a v horních podlažích.

Krásné i chytré bydlení

Tento znovuzrozený dům v sobě nese jak notnou dávku přitažlivosti, tak inteligence. Architektka při jeho rekonstrukci myslela opravdu na všechno, takže tu není nouze o mnohá chytrá řešení. U vchodu tak například vítá všechny chtěné návštěvy biometrický systém kontroly vstupu se zabudovanou čtečkou otisků prstů. Mezi další inteligentní systémová řešení patří úzká, vertikálně orientovaná dvoukřídlá okna a neotvíravé prosklené plochy v kombinaci s dvoukřídlými okny. Chybět pak nemohou ani velkoformátové posuvně-zdvižné systémy. Trojitá izolační skla navíc mají tepelně izolační úpravu a bezpečnostní zajištění.

V souladu s okolím

Díky citlivé rekonstrukci zapadl tento dům do okolí naprosto hladce. Orámovaný vzrostlými stromy působí přirozeně, skromně a neokázale. Jeho obytnou plochu zvětšují hned dvě prostorné terasy. O vizuální propojení domu se zahradou se zase stará neotvíravá prosklená stěna. Na místě zdevastovaného domu tak vznikl moderní, útulný a inteligentní obytný prostor, který je plný slunce i doteků starých dobrých časů.

Zdroj:  www.schueco.com
Další články: