Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Květiny, na kterých si pochutnáte!

Květiny, na kterých si pochutnáte!

Kdo by si rád nepochutnal na zelenině z vlastní zahrádky. Rajčata, okurky, ředkvičky, saláty... Máte na zahradě striktně oddělené zeleninové a květinové záhony? A co takhle si ještě založit záhon na květiny, které chutnají jako zelenina, ovoce nebo koření?

Klasika mezi jedlými květinami

Řada zkušených zahrádkářů dobře zná rostliny, které jsou považovány především za okrasné, ale přesto mohou tvořit chutnou součást našeho jídelníčku. Někteří zahrádkáři tak zcela přirozeně používají do přípravy různých pokrmů takovou tu klasiku mezi jedlými květinami, ke které patří třeba pampelišky, kopretiny, sedmikrásky, violky, denivky, hvozdíky, ale také šeřík, brutnák lékařský nebo řeřicha. Nejen svou podmanivou barvou a vůní, ale i zajímavou chutí pak některé zahrádkáře s kuchařskou zástěrou mohou zlákat také květy růže, levandule či měsíčku lékařského. Opravdoví gurmáni si pak rádi osmaží třeba v těstíčku obalené květy cukety. Čas od času přece přijde vhod poškádlit nejednu návštěvu, nemyslíte?

Květinové saláty, zmrzliny a dorty

Některé z uvedených květin chutnají sladce, jiné štiplavě. Používá se jich k jemnému dozdobení, nebo se přímo stávají výraznou součástí jednotlivých pokrmů. Většina květů jedlých rostlin se tak přidává zejména do salátů, což platí hlavně pro květy řeřichy, kopretiny, denivky, cukety, růže, měsíčku lékařského a večernice vonné. Půvabně modré a příjemně sladké květy brutnáku lékařského se zase přidávají do zmrzliny, pudinku či do letního punče. Podobně je tomu u silně aromatických květů levandule, které zajímavě zpestří zmrzlinu i dort. Je libo hvozdíkovou zmrzlinu? Květy hvozdíků se díky své nasládlé chuti dobře osvědčí i v ovocných salátech.

Květiny, na kterých si pochutnáte!

Také omamně vonící šeřík nabízí široké využití v kuchyni, a to nejen jako okrasný doplněk dezertů. Květy šeříku můžete využít třeba při přípravě šeříkové marmelády, dortového krému či náplně do koláčů. Připravit si z nich můžete také netradiční sirup nebo čaj.

Méně známé jedlé květiny na talíři

Možná si už teď na zahradě pěstujete květinu, o které ani nevíte, že by vám mohla zpestřit a ozdravit jídelníček. Může jí být třeba rostlinka trochu připomínající hluchavku a která nese název popenec břečťanovitý. Tato nepříliš vysoká a bleděmodře kvetoucí jedlá květina vám v sušené podobě pomůže nahradit majoránku, navíc skvěle pomáhá proti nadýmání. Její čerstvá nať se přidává do salátů, polévek, omáček, ale také do pomazánky či velikonoční nádivky.

Saláty vám podobně jako rukola či roketa zpestří listy křezu úzkolistého, kterých můžete využít také pro ozdobu chlebíčků nebo jako přílohy k masu. Semínka z květů křezu se navíc pro svou výraznou chuť přidávají do hořčice. Z čeho myslíte, že je právě ta dijonská?

Oko nejednoho jedlíka pak potěší i servírované listy topolovky, které překvapí svou výbornou chutí. A to mají ještě léčivé účinky! Topolovku krášlí květy podobné slézu maurskému, který je s ní příbuzný. Obě tyto jedlé rostliny pak mají podobné využití – dochutit si jimi můžete třeba palačinky a moučníky. Listy topolovky pomáhají od trávicích potíží a léčí i záněty dýchacích cest. Kašel a zánět průdušek vyléčí zase sléz.

Květiny, na kterých si pochutnáte!

Brambora, nebo slunečnice?

Co by to bylo za jedlou zahradu bez slunečnice! Teď ale nemáme na mysli semínka té klasické, ale hlízy slunečnice topinambur. Nejenže prokvétá půvabně žlutými květy, ale ještě má pro nás něco zdravějšího, než jsou brambory. Hlízy topinambur totiž na rozdíl od brambor neobsahují škrob, ale polysacharid inulin. Ten je přitom vhodný i pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Tyto užitečné slunečnice obsahují také vlákninu, vitamíny, aminokyseliny, draslík a další prospěšné látky. Navíc mají jemnější a sladší chuť než brambory. Ale samozřejmě nic proti bramborám. Hlízy i květy obou těchto zázračných rostlin mají zkrátka něco do sebe.

Zdraví ze zahrádky

Jak je tedy patrné, řada květin vás nepotěší jen půvabným květem, ale také zajímavou chutí a léčivými účinky. Než se však (doslova) pustíte do svého dosud okrasného záhonu nebo zatoužíte po hozené svatební kytici, dodržujte alespoň několik základních pravidel.

Předně konzumujte výhradně rostliny, které byly vypěstované bez použití pesticidů a které jsou svěží a zdravé. Ideální je využít rostliny výhradně z vlastní zahrádky či odlehlých luk, takže zapomeňte na okrasnou květenu v parcích nebo u silnice.

Květiny, na kterých si pochutnáte!

Rostliny sbírejte pouze v době jejich vrcholného květu. Konzumujte jenom okvětní lístky nebo listy (dle konkrétního druhu), pestíky ani tyčinky ke konzumaci určené nejsou. Květy netrhejte, ale opatrně střihejte tak, aby rostlinka mohla zase dorůst.

Jedlé květy na talíři: 

ibišek, violka, růže, karafiát, levandule, sedmikráska, maceška, pampeliška, seřík,  brutnák, meduňka, brokolice, květák, heřmánek, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, květy dýně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, rozmarýn, libeček, máta, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, saturejka, tymián, aksamitník, bergamot.​ Že už všechno důležité víte a chcete se pustit do vaření? Tak hodně štěstí a dobrou chuť!

Štítky: bylinky zahrádka

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock