Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Kulatý dům

Kulatý dům

Naše dnešní cesta za architekturou vede do Polska. Kousek od města Pština tam na přání manželského páru vyrostl pozoruhodný kulatý dům. Tato univerzální dřevostavba je úžasná v tom, že může stát prakticky kdekoliv a ještě je působivým architektonickým výstřelkem.

Kulatá dřevostavba na přání

Manželé Katarzyna a Tomek Baronovi z Polska architekturu milují a sami se živí natáčením dokumentárních snímků o trendech v současném bydlení. I oni tak zatoužili po novém bydlení, kterým by získali útulný domov ruku v ruce s moderními trendy v architektuře. Takový dům by měl stát nedaleko polského města Pština. Manželé se však chtěli brzy přestěhovat na předměstí Berlína, a tak si vysnili dům, který by se bez problémů hodil na jakýkoliv pozemek v jakékoliv zemi. Se svým požadavkem na stavbu takového univerzálního domu zavítali do polského architektonického studia KWK Promes. Jejich nápadu se pak s nadšením chopil architekt Robert Konieczny, pro něhož byl poněkud nestandardní koncept jasnou výzvou.

Robert Konieczny tak během roku vytvořil návrh domu s kruhovým půdorysem, který se dokáže přizpůsobit jakémukoliv pozemku včetně těch nepravidelných. Univerzálnost kulatého domu podtrhl také celou řadou variant jeho interiéru, díky čemuž se dům stává vhodný pro jakoukoliv rodinu.

Krása i praktičnost kulatého domu

Díky své univerzálnosti si kulatý dům architekta Roberta Konieczného krásně sedl na pozemek o rozloze 1300 m2 v blízkosti polského města Pština. Srdcem domu se stalo centrální schodiště s komínem, které slouží zároveň jako hlavní nosný prvek. Dalším výrazným prvkem kulatého domu je jeho dřevěné obložení a sedlová střecha. Právě dřevo se totiž budoucím majitelům domu líbilo nejvíc. V okolí přitom stojí i celá řada dřevěných stodol, takže s nimi tento nový dům skvěle ladí. Architekt zároveň vsadil na tvary a materiály, které se ponejvíce vyskytují právě v Polsku a v Německu. Ve výsledku pak v sobě tento kulatý dům chytře spojuje tradiční podobu rodinných domů i moderní technologie pasivního bydlení.

Interiér kulatého domu

V přízemí kulatého domu se nachází obytný prostor s kuchyní, obývacím pokojem, ale také koupelna se saunou a je tu i technické zázemí domu. Z přízemí se pak dá vyjít rovnou na zahradu. Patro kulatého domu náleží soukromé zóně s ložnicí a do podkroví je zase situována pracovna.

Architekt při plánování tohoto projektu myslel i na to, jak dům snadno a levně zařídit. Ve výsledku tak není vůbec zapotřebí nechat si do kulatého domu vyrábět nábytek na míru, ale lze se bez problémů spokojit s levným nábytkem z klasických obchodních řetězců. Šatní skříně, kuchyňská linka a další nábytek, který ve své standardní verzi vyžaduje rovné stěny, tak lze bez problémů umístit na příčky, které se sbíhají k centrálnímu schodišti ve středu kruhu. V samotných obloucích pak mohou stát solitérní kousky jako třeba sedací nábytek nebo klidně i jídelní kout.

Kulatý dům

Kde se dá ušetřit?

Stavba kulatého domu stála v přepočtu více než šest milionů korun. Přesto však budoucí majitelé domu ušetřili například na oknech. Na domě totiž nejsou osazena na míru vyrobená okna respektující kulatý tvar, ale standardní rámy s běžnými skly.

Pro ty, kteří by si tento kruhový dům oblíbili stejně jako manželé Baronovi, ale chtěli by si ho nechat postavit mnohem levněji, se otevírá hned několik možností, kde se dá ušetřit. Předně je to fasáda a dřevěné prvky kulatého domu. Tento manželský pár se totiž nechal okouzlit cedrovým dřevem, které má pěknou patinu, ale o to vyšší cenu. Vyzkoušet se přitom dá i mnohem levnější dřevo z modřínu.

Kulatý dům vyjde také daleko levněji, pokud se jeho budoucí majitel rozhodne nechat si postavit jen patrovou stavbu. Ta by podle návrhů disponovala obytnou plochou 220 m2. Další peníze se samozřejmě dají ušetřit při stavbě kulatého domu svépomocí. Podmínkou nemusí být ani Konieczného sedlová střecha. Architekt má totiž v šuplíku také vypracované návrhy i na střechu pultovou nebo plochou.

Celkově je tedy tato kulatá dřevostavba nadmíru variabilním bydlením, takže je jen na budoucích majitelích, jak si dům upraví podle vlastních možností a potřeb. Jednou z dalších výhod tohoto domu pak je, že jeho hrubá stavba trvala bez dokončovacích prací necelý týden.

Z projektu na papíře se po dostavbě stal velice žádaný typový dům, o který projevila zájem celá řada rodin. A tak se studio KWK Promes pustilo ještě do doladění posledních variantních řešení stavby.

Díky jednomu nestandardnímu požadavku tak vznikl krásný a chytrý dům, který si v menších obměnách získává své další a další obdivovatele. Budete k nim patři i vy?

Štítky: rodinný dům
Zdroj: kwkpromes.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock