Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Kuchyně v obývacím pokoji, nebo zvlášť?

Kuchyně v obývacím pokoji, nebo zvlášť?

Současné trendy fandí čím dál tím více otevřeným prostorům v interiéru. Otevřenost, vzdušnost a jednotný design, to je vizitka moderního bydlení. Ty tam jsou časy kuchyně oddělené od obývacího pokoje. Chcete jít s dobou, nebo chcete odolat? Má ještě vůbec oddělená kuchyně oproti té spojené s obývacím pokojem zaručené výhody?

Kuchyně v obývacím pokoji

Kuchyně propojená s obývacím pokojem vévodí zejména novostavbám, ve kterých už se vlastně stává pravidlem. Může za to především oblíbený efekt zvětšení prostoru a také propojení designu napříč místnostmi. Kuchyně v obývacím pokoji je tak díky otevřenému a mnohem většímu prostoru ideálním řešením zejména pro takovou rodinu, která ráda tráví hodně času pospolu, případně k ní ještě často chodí návštěvy.

Kuchyně otevřená do prostoru obývacího pokoje nahrává důmyslnému využití designu, ale také hry světel. Do té se můžete zapojit například snížením stropu v kuchyňské části použitím sádrokartonového podhledu, do něhož se světla zabudují, nasvětlením obývací části LED páskami či využitím směrových svítidel. Právě díky chytrému použití světel se tak jinak otevřený prostor nenásilně rozčlení. Částečný předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem pak pomůže vytvořit také nábytek nebo závěsy či japonské stěny.

Krása kuchyně v otevřeném prostoru obývacího pokoje je však lákavá hlavně díky možnosti propojení jednotného designu. Proto aby na sebe obě místnosti navazovaly, můžete ve stejné barvě volit například dvířka kuchyňských dvířek a potahů u sedacího nábytku.

Kuchyně v obývacím pokoji, nebo zvlášť?

Kuchyň je také dobré vést v tomto případě v minimalistickém duchu, jinak by nemohla navázat na estetiku obývacího pokoje. Nezahlcujte ji tedy příliš různými dekoracemi a většinu kuchyňských potřeb skryjte za dvířky. V případě začlenění kuchyňského ostrůvku je také lepší ponechat alespoň některé jeho části (police, niky), které směřují do obývacího pokoje, otevřené. Díky tomu totiž dojde k odlehčení hmoty ostrůvku, který se tak stane funkčním i estetickým předělem obou zón.

Překážkou, díky níž pro některé snílky končí představy o kuchyni propojené s obývacím pokojem, bývá i problém s množstvím par při vaření. Je to škoda, protože moderní digestoře si s nimi hravě poradí. Dokážou zachytit opravdu velké množství par, pachů a tuků hned při vaření a stáhnout vzduch i z okolí. Digestoře, které se v současné době vyrábí, mají navíc moderní designový vzhled, takže už dávno neplní jen praktickou funkci.

Jak je tedy patrné, kuchyně propojené s obývacím pokojem se hodí především pro rodiny, které rády vaří, hostí a pospolu diskutují. Pro rodiny, které milují otevřené prostory s jednotným designem, ale třeba i pro ženy, které touží po tom sledovat svou drahou polovičku při vaření přímo z gauče.

Tradiční samostatné kuchyně

Na tradiční samostatnou kuchyni nedá dopustit každá hospodyňka, která chce mít zkrátka v kuchyni při vaření klid. Nic jiného nezbývá ani těm v malých domácnostech, a to převážně ve starších bytech či domech, kde už zkrátka existuje kuchyně o samotě. Nemusí to tak sice zůstat napořád, ale v tom případě je třeba zjistit, zda by spojení s obývacím pokojem nedošlo k zásahu do nosných stěn. Pokud byste se tedy rozhodli, že se s tradicí rozloučíte a kuchyň otevřete to prostoru obývacího pokoje, čeká vás nemilé kolečko rozbíhající se u statika, bytového družstva, stavebního povolení a tak dále.

Kuchyně v obývacím pokoji, nebo zvlášť?

Kuchyně zůstává v řadě domácností samostatně i z toho důvodu, že si její uživatelé rádi potrpí na originální design místnost od místnosti a nechtějí nic stylově propojovat. Samostatně stojící kuchyně navíc vlastně napomáhá plnit i relaxační funkci samotného obývacího pokoje. Nerozptyluje vás pak totiž (ne vždy) vůně jídla, zvuk myčky či digestoře. Nejste zkrátka v obývacím pokoji ničím rušeni a můžete plnohodnotně odpočívat.

Kuchyni oddělenou od obývacího pokoje jistě ocení i ti, kteří si domů často a rádi vodí návštěvy, ale už mnohem méně a rádi myjí nádobí. V samostatném obývacím pokoji tak můžete před návštěvami stále být za ty pořádkumilovné, i když se vám vedle v kuchyni kupí hory špinavého nádobí.

Na půli cesty

Máte tu tedy tradiční samostatné kuchyně i kuchyně propojené s obývacím pokojem, přičemž vše má své výhody i nevýhody, své zastánce i odpůrce. Co když se ale sejdeme na půli cesty? Když na to totiž půjdeme jako chytrá horákyně, můžeme obě místnosti nechat oddělené i propojené zároveň. A pomůže nám k tomu sklo! Vše provedeme tak, že zvětšíme průchod mezi pokoji, do něhož vsadíme dveře s určitým podílem skla. Pokud to statika dovolí, můžeme rovněž celou zděnou příčku nebo její část nahradit skleněnou a doplnit ji celoskleněnými dveřmi. Sklo tedy v tomto případě plní funkci soukromí, ale také udržuje vizuální kontakt.

Možností, jak nenásilně oddělit kuchyň od obývacího pokoje, je tedy hned několik. Podobně jako možností, jak prostory obou místností propojit. Nakonec však stejně záleží na vkusu a potřebách každého z nás.  Které z typů kuchyní fandíte vy? Otevřené do prostoru obývacího pokoje, nebo té stojící samostatně?

Zdroj: www.bydlo.cz/kuchyne

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock