Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Kuchyně s vůní Provence v jižních Čechách

Kuchyně s vůní Provence v jižních Čechách

Také v jižních Čechách může vzniknout kuchyně s vůní levandulových polí, vinic a moře. Přesvědčí vás o tom šestičlenná rodina, která se po cestování krajem galského kohouta vrhla do rekonstrukce stavení starého víc jak tři sta let. Proměnu kuchyně přitom příjemně okořenila špetka Provence.

Z ruiny do pohádky

Když se manželé, dvě děti a prarodiče rozhodli pro nový život v náruči jihočeského venkova, započala jejich cesta za splněním snů. Rekonstrukce kuchyně dle návrhů designérky Jitky Kolaříkové přitom zabrala celý rok. V prvé řadě bylo třeba místnost odvlhčit a zateplit. Zdi a stropy byly zbaveny starých nánosů, a tak zde na mnoha místech vynikla krása obnažených cihel a kamene. Většina zdí dostala novou omítku, nevzhledné kovové nosníky zase přikryly vydlabané dřevěné trámy.

Kouzlo patiny

Jakmile veškeré vybavení získalo nový háv, bylo třeba jej trochu přizpůsobit starým dobrým časům. Právě patina je totiž zásadním prvkem provensálského stylu. Z tohoo důvodu je nábytek spolu s dveřmi do spíže záměrně povrchově upraven tak, aby evokoval dojem letitého užívání, ale přesto působil stylově a čistě. Nábytek se tedy nejprve natřel hnědozelenou barvou a poté přišlo na řadu několik nátěrů v barvě vanilky. Nakonec se povrch zbrousil způsobem, aby základní barva na některých místech jemně prosvítala.

Kuchyně s vůní Provence v jižních Čechách

Praktické matné dřevo

Dřevo hraje velkou roli v celé této kuchyni. Zatímco v případě většiny nábytku a dveří do spíže bylo použito smrkové dřevo, pracovní deska je vyrobena z dubu. A protože se lesk do kuchyně provensálského stylu nehodí, přednost dostalo matné dřevo. Nejen z estetických důvodů, ale hlavně kvůli ochraně před opotřebením dostala dubová pracovní deska několik nátěrů matného laku.

Moderní provensálský styl

Výhodou provensálského stylu je, že se dá velmi dobře přizpůsobit moderní době. Tradiční sporák zde tedy nahradila indukční deska, místo pece zaujala vestavná trouba a odsavač par byl chytře zabudován do krbové římsy. Prostorná kuchyně navíc umožnila umístění dvojdílného keramického dřezu v designu připomínajícím kuchyně našich babiček. A aby byl zdejší provensálský styl dokonalý, myslelo se i na miskové kování a vodovodní baterii s tradičními kohoutky – a to vše vyrobené z mosazi.

Kuchyně s vůní Provence v jižních Čechách

Vzpomínky z toulek po Francii

Z celé této kuchyně vonící novotou a Provence dělá ten pravý kousek domova až celá řada ztělesněných vzpomínek na Francii, které si manželé přivezli ze svých cest. Moderní provensálskou kuchyni v náruči jižních Čech tak krášlí různé keramické nádoby, džbánky, kořenky, sítka nebo originální stojánek na kuchařku. Také talíře jsou zde vystaveny na odiv, protože když je nádobí pěkné, není důvod je schovávat. To samé platí i pro půvabné mosazné formy na bábovku nebo truhlíky na květiny. A tak se tu dílek po dílku skládá do mozaiky s vůní francouzského venkova. I když se za okny rozprostírá docela jiný kraj…

Zdroj: www.jitkakolarikova.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock