Bydlení Přidáno: 8. 3. 2018

Komfortní bydlení ze staré stodoly

I staré bydlení může být hezké a funkční, pokud dostane tu správnou péči. Jedním z důkazů, že je toto tvrzení pravdivé, je tento kouzelný dům nacházející se v údolí Val d'Entremont. Dům nejen že vypadá na první pohled jako stodola, původně to i stodola určená k hospodářským účelům byla. Naštěstí si ji vzali do svých rukou šikovní architekti, kteří její interiér proměnili v komfortní bydlení.

I staré bydlení může být hezké a funkční, pokud dostane tu správnou péči. Jedním z důkazů, že je toto tvrzení pravdivé, je tento kouzelný dům nacházející se v údolí Val d'Entremont. Dům nejen že vypadá na první pohled jako stodola, původně to i stodola určená k hospodářským účelům byla. Naštěstí si ji vzali do svých rukou šikovní architekti, kteří její interiér proměnili v komfortní bydlení.

Bydlení ve staré stodole

Vznik této stodoly v údolí je datován do druhé poloviny 19. století. Stodola sloužila jako pomyslný vstup do vesnice Praz-fe-fort, jelikož se nacházela přímo na jejím okraji. V současné době ji můžeme najít na otevřeném prostoru, jenž je obklopen horami, protože byla stodola před svojí rekonstrukcí demontována a přesunuta na jiné místo, které je k bydlení přívětivější. O celou rekonstrukci se postaralo architektonické studio Savioz Fabrizzi Architectes, kterým se rekonstrukce tohoto 775 metrů krychlových velkého domu opravdu vydařila.

Zvenku stejná, jako před lety

Architekti zachovali původní vzhled stavby a změnili hlavně interiér domu tak, že dovnitř původní stavby vpasovali novou strukturu. Proto je konstrukce domu ve dvou vrstvách, jež umožnily vytvořit zajímavé dispoziční řešení. Celý interiér slouží jako velký otevřený prostor, který je přímo ideální pro trávení svého volného času s rodinou. V přízemí najdeme obývací pokoj s kuchyní. Jako předěly mezi jednotlivými místnostmi slouží výškové rozdíly jednotlivých částí domu. Za prostory, které poskytují nejvíce soukromí, můžeme považovat ložnici s kanceláří, které se nachází v horní části stodoly. V domě najdeme ještě WC, koupelnu, spíž, terasu a zimní zahradu s dřevníkem.

I staré bydlení může být hezké a funkční, pokud dostane tu správnou péči. Jedním z důkazů, že je toto tvrzení pravdivé, je tento kouzelný dům nacházející se v údolí Val d'Entremont. Dům nejen že vypadá na první pohled jako stodola, původně to i stodola určená k hospodářským účelům byla. Naštěstí si ji vzali do svých rukou šikovní architekti, kteří její interiér proměnili v komfortní bydlení.

Dveře místo oken

Každý dům potřebuje dostatečné množství světla proudícího skrze okna. Bohužel, stodola okna neměla. Disponovala pouze dveřmi, kterými se vcházelo na balkon. Architekti to vyřešili tak, že tyto původní otvory zasklili, a díky tomu nemuseli zasahovat do původní stavby s tvorbou nových oken v takové míře, v jaké by to bylo třeba, kdyby nebylo těchto dveří. Okna se nachází tak jako interiér domu v různých úrovních.

Beton a sklo v nezvyklé kombinaci

Všechny základy na původním domě byly z kamene. Aby se neporušil vzhled přírodního bydlení, které zapadá do okolí, byly nové základy vytvořeny pomocí pohledového betonu, který není příliš výrazný a dobře tak zapadá do zbytku domu. Do základů navazuje pás se skly, která domu poskytují ještě více přirozeného denního světla – to i v podzemních prostorech. V interiéru najdeme dubové panely, které jsou zde použity hlavně na stěny. Dřevo najdeme i na nábytku, který je jednoduchý, ale přesto dotváří útulný dojem domu.

Zdroj:  sf-ar.ch
Další články: