Bydlení Přidáno: 18. 4. 2019

Kočičí byt v Dejvicích - příjemné bydlení na 38 m²

Tak byt familiárně nazývají jeho autorky, sestry designérky a architektky Monika a Iveta Čermákovy ze studia Schwestern, které si na rekonstrukci bytu v Dejvicích pozvala jeho majitelka-lékařka, pro níž již dříve navrhovaly dětskou ordinaci.

Tak byt familiárně nazývají jeho autorky, sestry designérky a architektky Monika a Iveta Čermákovy ze studia Schwestern, které si na rekonstrukci bytu v Dejvicích pozvala jeho majitelka-lékařka, pro níž již dříve navrhovaly dětskou ordinaci.

Útulné bydlení v suterénu

Byt ve zděném domě v Dejvicích je navržen tak, aby se v něm pohodlně žilo nejen kočkám, ale i jejich dvěma majitelům. Původní dispozice bytu 2kk o velikosti 38 metrů čtverečních zůstala téměř zachována. Jelikož se byt nachází v suterénu, zásadní bylo dosáhnout dostatečného prosvětlení a vzdušnosti prostoru. Během rekonstrukce byly vyzděny nové příčky mezi koupelnou a kuchyní a také došlo ke zvětšení koupelny, kdy se z prostoru kuchyňského koutu decentně ubralo, což ve výsledku přineslo lepší podmínky pro obě místnosti. V bytě převládá masivní dubová podlaha, pouze v předsíni a koupelně se nachází praktická cementová dlažba s dekorativním vzorem. Minimalisticky zařízená koupelna s toaletou kombinuje bílé obklady se dřevem u pracovní desky, pod kterou se vejde jak pračka, tak koupelnová skříňka. Nechybí zde samozřejmě ani sprchový kout. Byt byl opatřen novými  elektro rozvody, žebrové radiátory dostaly nový nátěr a nábytek prošel totální výměnou.

Moderní zařízení v harmonii se starým nábytkem

Interiér je zařízený zcela novým nábytkem sem tam okořeněný starším kouskem z inventáře majitelů, který zrenovovali na vlastní pěst. V celém bytě je použita stejná kombinace masivního dubového dřeva s bílým laminem doplněným na ozvláštnění olivově zelenou MDF deskou, a to jak u koupelnové skříňky, desky za postelí v ložnici či u dolních kuchyňských skříněk.

Tak byt familiárně nazývají jeho autorky, sestry designérky a architektky Monika a Iveta Čermákovy ze studia Schwestern, které si na rekonstrukci bytu v Dejvicích pozvala jeho majitelka-lékařka, pro níž již dříve navrhovaly dětskou ordinaci.

Malá kuchyně ukrývá vše potřebné

Jelikož oba majitelé rádi vaří, bylo pro sesterské návrhářské duo stěžejní právě to, jak vyřešit kuchyni, aby vyhovovala veškerým požadavkům. Po odstranění spíže se podařilo získat útulný kuchyňský kout ve tvaru písmene L situovaný navíc pod okno, čímž se docílilo dostatku světla i příjemné atmosféry. Chybělo pouze dořešit úložné prostory, které předtím zajišťovala spíž. Díky tomu, že je stěna kuchyně využita až ke stropu, vznikly nad otevřenými policemi (které je možné zčásti skrýt za sklem) nenápadné horní skříňky z bílého lamina umožňující skladování ne tak často používaných věcí. Lednice našla své místo ve vyzděném výklenku vedle vstupu do obývacího pokoje. Ten plynule navazuje na kuchyňku a nabízí jak místo pro odpočinek zastoupené pohodlnou sedačkou, tak pro práci v podobě pracovního koutu před vstupem do ložnice. Díky oknům po obou stranách prostoru sem přirozeně proudí adekvátní množství světla zvenku. Okno v obývacím pokoji nabízí výhled do zahrady. 

Ložnici si vymalovali sami majitelé

Skromná ložnice potřebovala pojmout jednak manželskou postel o rozměrech 1600 x 2000 mm a jednak úložné prostory na oblečení. Za tím účelem slouží vestavěná šatní skříň za dveřmi. Ložnici ozvláštňuje šedobílý dekor na stěně, který je zcela autorským dílem majitelů. Právě jejich nadšení spolu s prací architektek stojí za výsledným „kočičím bytem“, kde panuje příjemná atmosféra a dobře se tu žije.

Zdroj:  www.schwestern.cz
Další články: