Bydlení Přidáno: 20. 8. 2018

Když architekt staví sám pro sebe

Autor: moje Bydlo.cz

Stavby architektů A3UM ateliér reagují na okolní kontext, prostředí je výrazně formuje. Jde o řešení, která někdy hraničí s experimentem. Snaží se naplnit individuální (často netradiční) požadavky investora. Potěšitelné je, že zatím vždy jiným a zajímavým způsobem.

Stavby architektů A3UM ateliér reagují na okolní kontext, prostředí je výrazně formuje. Jde o řešení, která někdy hraničí s experimentem. Snaží se naplnit individuální (často netradiční) požadavky investora. Potěšitelné je, že zatím vždy jiným a zajímavým způsobem.

Rodinný dům v Hainburgu v tomto směru není žádnou výjimkou. Investorem rodinného domu je totiž jeden z dvojice architektů. Úzký svažitý pozemek se nachází přímo pod lesem, s výhledem na Dunaj. Architektonický koncept reaguje na prostředí, ovlivňuje ho a dotváří. Tvar domu kopíruje sklon pozemku. Minimalizuje potřebu terénních úprav. Při pohledu ze svažité zahrady je dům téměř neviditelný - vegetační střecha splývá s okolím. Pozemek je v přímém kontaktu s lesem, dům se snaží co nejvíce zapadnout a nerušit. Hnědá překližková fasáda, dřevěná terasa a rezavé ocelové konstrukce vytvářejí unichromatickú barevné schéma splývající s lesem. Voděodolná překližka s povrchovou úpravou rezavé oceli je neobvyklým řešením této úžasné stavby

Otevřený prostor v interiéru

Dispozice minimalizuje místnosti na to nejnutnější. Skoro na hranici obvyklým stavem. Avšak prostorově velmi čisté a srozumitelné řešení. Nenajdeme zde žádné závětří, zádveří, komory ani šatníky. Pouze skříňovou chodbu otevírající se do prostoru pracovny a občasné pokoje pro hosty, dvě ložnice a koupelnu. Denní část sestává ze spojeného prostoru obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Vstupuje se z terasy přímo do kuchyně. Garáž nahrazuje parkovací plocha pod konzolou hlavní obytné části. Skoro vzor střídmosti ve srovnání s tím, jak staví většinová populace.

Stavby architektů A3UM ateliér reagují na okolní kontext, prostředí je výrazně formuje. Jde o řešení, která někdy hraničí s experimentem. Snaží se naplnit individuální (často netradiční) požadavky investora. Potěšitelné je, že zatím vždy jiným a zajímavým způsobem.

Kryté stání místo garáže

Na kryté stání v suterénu navazuje rozměrný příruční sklad. V nadzemní části, která má tři úrovně je obývací pokoj, vstup a kuchyň s jídelnou, ze které se vychází na dřevěnou terasu. Ta po odsunutí prosklené stěny rozšiřuje v letních měsících obytný prostor směrem do zahrady.

První úroveň ukončuje koupelna, která je stejně jako fasáda obložená exteriérovou hnědou překližkou. "Je to náš oblíbený materiál. Zejména díky jeho odolnosti a 'bezúdržbovosti,'" doplňují architekti. Na druhé úrovni je dětský pokoj a pracovna (pokoj pro hosty). Pracovna splývá s prostorem chodby, prosvětluje ho. I díky tomu hlavní kounikačná spojnice působí jako světla a otevřená obytná zóna. V případě potřeby se dá místnost oddělit závěsem. Na nejvyšší, třetí úrovni je situována rodičovská ložnice. Ze všech místností včetně koupelny je přímý přístup do zahrady.

Zdroj:  www.a3um-atelier.sk Foto: www.tomasmanina.com
Další články: