Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Kdy se vám vyplatí používat elektrokotel?

Kdy se vám vyplatí používat elektrokotel?

Elektrokotle bývají často spojovány především s vysokou cenou za vytápění. Pokud je však taková varianta vytápění vhodně zvolena, nemusí se vůbec jednat o velký zásah do finančních úspor. Pojďme se dnes společně podívat na to, kdy se vám používání elektrokotle opravdu vyplatí.

Fungování elektrokotle

Jak už sám název napovídá, elektrokotel zajišťuje vytápění bytu či domu pomocí elektřiny. Konkrétně to funguje tak, že zařízení napojené na elektrický proud dopravuje pomocí čerpadla vodu, která se zahřívá v topných tyčích, do radiátorů či podlahového topení. Takto ohřátá voda pak zahřívá jednotlivé topné zóny v interiéru. Mezi výhody elektrokotle patří zejména jeho relativně nízká pořizovací cena a zároveň jeho levná a rychlá montáž. Elektrokotel navíc zabere jen málo prostoru a má docela tichý provoz, ke kterému nepotřebuje komín. Nevýhodou elektrokotle je vysoká cena za vytápění domů, ve kterých dochází k velkým tepelným ztrátám. V případě vhodně zvoleného objektu však může elektrokotel finance naopak ušetřit.

Kdy se elektrokotel vyplatí?

Elektrokotel je tou pravou volbou především v případě nízkoenergetických a pasivních domů. Díky jejich minimální tepelné ztrátě se může bez problémů stát i primárním zdrojem vytápění. Při dnešních minimálních nárocích na dodávku tepla, kdy pro pasivní domy platí hodnota 15 kWh/m² za rok a u nízkoenergetických domů limit 80 kWh/m² za rok, se navíc rozdíly nákladů na palivo stírají. Finance se přitom dají ušetřit i tím, že díky vytápění elektrokotlem lze využít sníženou tarifní sazbu na všechny spotřebiče v domácnosti. Další výhodou vytápění pomocí elektřiny u pasivních a nízkoenergetických domů je rovněž možnost plynulé regulace v celém rozsahu výkonu kotle. Ten se dá nadimenzovat na míru vytápěnému objektu.

Elektrokotel v chalupě a dalších nárazově obývaných objektech

Elektrokotel se vyplatí používat i k temperování objektu. To znamená, že je ideálním zdrojem tepla k protinámrazové ochraně nepravidelně obývaných objektů, ke kterým patří chaty a chalupy. V nich tak elektrokotel s termostatem zajistí příjemnou vnitřní teplotu bez ohledu venkovní mrazy. V případě moderních elektrokotlů lze navíc teplotu na chatě či chalupě regulovat dálkovým ovladačem přímo z domova. Díky tomuto chytrému řešení tak odpadají obavy z příjezdu do nevytopených objektů uprostřed zimy.

Vytápění elektrokotlem v malých bytech a domech

Faktem je, že čím nižší je spotřeba energie, tím více se vytápění elektrokotlem vyplatí. Z tohoto důvodu je elektrokotel ideálním řešením nejen do zateplených domů či chat, ale také do bytů. Jejich majitelé přitom jistě ocení, že elektrokotel nepotřebuje ke svému fungování komín. Další výhodou je i to, že funguje tiše, zabere málo místa a navíc lze zakomponovat vcelku kamkoliv.

Kdy se vám vyplatí používat elektrokotel?

Elektrokotel šetří peníze za revizi a údržbu

Vzhledem k tomu, že se v elektrokotli na rozdíl od jiných kotlů nic nespaluje ani netlakuje, odpadají starosti s pravidelným seřizováním a čištěním. Náklady na servis a náhradní díly se tak prakticky blíží nule. Na elektrokotel se navíc díky jeho jednoduché konstrukci nevztahuje povinnost pravidelných revizí, jaké jsou zapotřebí u jiných zdrojů vytápění. Elektrokotel se tak jistě vyplatí všem, kteří nechtějí do vytápění investovat další peníze za revizi a údržbu. Při výběru elektrokotle do vhodně zvoleného objektu se tak tento způsob vytápění jeví jako jeden z nejefektivnějších. Koupě elektrokotle a jeho instalace totiž patří ve srovnání s jinými způsoby vytápění k těm nejlevnějším.

Elektrokotel jako doplňkový zdroj vytápění

Jakmile přijde zima, může se stát, že primární zdroj nezvládne důkladně vytopit celý objekt. Pro tyto případy je ideální možností kombinace primárního zdroje vytápění právě s elektrokotlem. Populární kombinací je spojení elektrokotle s krbovými kamny. Pozitivní vlastnosti jednoho zdroje totiž vykrývají nedostatky toho druhého. Dřevo je sice levné, ale přitápění jím se neobejde bez obsluhy. V případě potřeby tak přichází na řadu elektrokotel, který je bezobslužný a navíc i naprogramovatelný. Další výhodou elektrokotle pak v tomto případě je, že může vykrývat nedostatky alternativních tepelných zdrojů. K těm patří především solární kolektory nebo tepelné čerpadlo.

Jak je tedy patrné, elektrokotel instalovaný do vhodně zvoleného objektu ušetří práci i peníze Pomocí dálkového ovládání pomůže interiér vyhřát na požadovanou teplotu a dopřát tak jeho obyvatelům ten správný tepelný komfort, zatímco za okny vládne mráz.

Zdroj: foto: Thermona

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock