Bydlení Přidáno: 7. 3. 2019

Zrekonstruovaná kaple pro víkendové bydlení

Švýcarský architekt Stefan Camenzind a jeho anglický švagr a novinář Rob Broomby objevili zlatý důl. Nedaleko obce Middleton-in-Teesdale v anglickém hrabství Durham jim učarovala polorozpadlá metodistická kaple z roku 1880. Její rekonstrukce jim vzala deset let života, ale dala jim nádherný dům, který si na sebe umí sám vydělat.

Švýcarský architekt Stefan Camenzind a jeho anglický švagr a novinář Rob Broomby objevili zlatý důl. Nedaleko obce Middleton-in-Teesdale v anglickém hrabství Durham jim učarovala polorozpadlá metodistická kaple z roku 1880. Její rekonstrukce jim vzala deset let života, ale dala jim nádherný dům, který si na sebe umí sám vydělat.

V krajině zelených kopců

Ušlechtilá kamenná kaple je důmyslně posazena do poklidné krajiny zelených kopců. Jakmile si do blízkého okolí vyjdou ovce na pastvu, nabídne se návštěvníkovi podívaná na naprosto úchvatnou scenérii. Není se čemu divit, že tato kaple získala takové obdivovatele, kteří se do ní nebáli investovat. Od 70. let chátrala, teď však dostala druhou šanci.

Po jedné dekádě

Plánování a samotná rekonstrukce polorozpadlé kaple trvala mnohem déle, než si dvojice nadšenců mohla představit. Už samotná koupě se protáhla přes jeden rok. K rychlému vyřízení totiž chyběl dostatek materiálů od původních majitelů. Svižně neproběhla ani samotná rekonstrukce. O sanační práce a základní údržbu se noví majitelé postarali svépomoci, pak jim ale došly peníze. Usilovně se tedy pustili do vydělávání dalších peněz a na kapli se jezdili alespoň dvakrát do roka podívat, aby zkontrolovali její stav. Bydleli daleko, a tak bohužel nebyly častější návštěvy možné. Konkrétní obrysy přestavby se tedy podařilo určit až mnohem později a dům byl podle představ dvou nadšených parťáků dokončen až po celé jedné dekádě.

Kaple jako zlatý důl

Velký potenciál v této půvabné stavbě vycítil právě švýcarský architekt Stefan Camenzind. Napadlo ho, že by si kaple, jakmile projde důkladnou rekonstrukcí, na sebe mohla vydělávat sama. A to se také stalo. Dnes funguje jako zbrusu nový víkendový dům, který je po celý rok pronajímán. Najednou se v něm může ubytovat až sedm hostů. Nic z toho by však nebylo možné bez rekonstrukce od podlahy.

Švýcarský architekt Stefan Camenzind a jeho anglický švagr a novinář Rob Broomby objevili zlatý důl. Nedaleko obce Middleton-in-Teesdale v anglickém hrabství Durham jim učarovala polorozpadlá metodistická kaple z roku 1880. Její rekonstrukce jim vzala deset let života, ale dala jim nádherný dům, který si na sebe umí sám vydělat.

Přestavba kaple na víkendové bydlení

Rekonstrukce kaple se stala velkou výzvou pro Camenzindovu curyšskou architektonickou kancelář Evolution Design. Ta ještě ke spolupráci přizvala durhamského architekta Lee Darvilla. Ten má přitom velké zásluhy především na úspěšném vyjednávání s městskou radou, kterou přesvědčil, že rekonstrukce kaple a její nová funkce budou pro městečko velkým přínosem. Pak už byl čas pustit se do práce.

Pod taktovkou profesionálů se změnily jak dispozice kaple, tak účel jednotlivých místností. Do prostoru odsvěceného svatostánku tak architekti zavěsili mezipatro, čímž dali vzniknout působivému schodišti z masivního dřeva. Shnilé krovy byly nahrazeny novými, obnovou prošly staré kamenné zdi i většina materiálu. Zvenku dostaly nový červený nátěr rámy oken a dveří.

Bydlení ve svatostánku

Původní funkce metodistické kaple vzala rychle za své. A tak se například v její sakristii rozprostřela rustikálně pojatá kuchyň s jídelnou. Bílou plochu příjemně rozbily černobílé kachlíky pokrývající celou původní oltářní stěnu, pozornost v  přilehlém obývacím pokoji na sebe zase strhává pop artové plátno inspirované komiksovými díly Roye Lichtensteina. Rustikální styl se tu střídá s elegantním, chybět však nemohou ani čistě moderní prvky. Romantický nádech celému interiéru přitom dodávají tvary oken odkazující daleko do historie. Odvážně pojatý obývací pokoj pak doplňují americká kamna a zajímavě řešený konferenční stolek. Nechybí tu ani piano se starobylým kouzlem usazené pod honosným zrcadlem s historickým rámem. Do prostoru pod schodištěm se zase vešla menší pracovna.

V barvě nevinnosti

Některé z pokojů splývají v něžně bílé barvě. Stačí se podívat na jemně pojatou ložnici v přízemí nebo na luxusní koupelnu ozdobenou křišťálovými svítidly. Nechybí tu ani historizující vana či stolek s umyvadlem ve stejném duchu. Každá místnost zde je však naprosto úchvatná. Z celé znovuzrozené stavby tak nadále dýchá vyrovnanost, klid a srdečnost anglického venkova ukrytého mezi kopci, stády ovcí a dávno zapomenutou historií…

Zdroj:  www.evolutiondesign.com.cn
Další články: