Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Kam v bytě umístit pokojové rostliny, aby se jim dařilo

Kam v bytě umístit pokojové rostliny, aby se jim dařilo

Rostliny nám do bydlení přinášejí spoustu pozitivního. Jsou krásné, vznešené, dokreslují interiér, ale hlavně, čistí vzduch. Proč je dobré mít zeleň v bytě, jak se o ni starat a kde rostliny umístit, si dnes spolu povíme.

Proč jsou živé rostliny v bytě potřeba

Aby se nám v interiéru lépe žilo, měli bychom především často větrat. Díky tomu se do interiéru dostává čerstvý vzduch a také příznivé negativní ionty. Dýcháním člověk spotřebuje velké množství kyslíku, které je potřeba neustále obnovovat. V tom nám mohou pomoci živé rostliny. Ty spotřebovávají škodlivý oxid uhličitý a s pomocí fotosyntézy vytváří kyslík, který dýcháme a potřebujeme jej k životu. Rostliny proto jsou pro náš život nezbytné a měli bychom si je hýčkat.

Kam s nimi

Každý z nás má doma okna, která rádi zdobíme zelení. Záleží ale na tom jaké rostliny zvolíme. Ne každé místo je pro všechny rostliny vhodné. Svou roli hrají světové strany, množství denního světla, větrání a teplota v interiéru.

Nejdříve si sami zhodnoťte, jaké máte podmínky právě ve vašem interiéru. Na základě toho pak zvolte květiny, kterým se právě na daném místě bude dařit. Pokud máte pokojovou rostlinu, kterou budete chtít přinutit kvést, bude se jí nejlépe dařit na okně orientovaném na východ.

Kam v bytě umístit pokojové rostliny, aby se jim dařilo

Okna na východ

Nejvíce se u těchto oken daří orchidejím, růžím, nebo africkým fialkám. Pozor si ale dejte na průvan a větrání. Nárazový chlad by rostlinám nemusel udělat dobře. Obzvláště orchideje jsou na průvan velmi náchylné.

Květiny, které se hodí umístit do okna situovaném na východ, jsou všechny ty, které mají rády světlo, ale nepotrpí si na ostré přímé slunce. To je většina pokojových rostlin. Raní světlo podporuje růst rostlinek a podněcuje kvetení.

Rostliny do tmavých místností

V místnostech orientovaných na sever zpravidla nebývá moc světla. Pomoci mohou zářivky, ale nad denní přirozené světlo není. Ve stinném prostředí je nejlepší umístit rostliny s tmavými listy, např. různé břečťany, některé druhy palem, Monstery, nebo rostlina zvaná Aspidistra.

Polostín mají rády bramboříky, primulky, nebo oblíbené africké fialky. Mnoho rostlin také v tmavším prostředí pomaleji roste, mají tmavší listy a nepotřebují tak velkou zálivku. Svou rostlinku tak pozorujte a vyzkoušejte, kde jí to bude nejvíce vyhovovat.

Jak se o ně starat a na co si dát pozor

Nejen přísun světla je při pěstování rostlin podstatný. Důležité je také zjistit jaké našim vybraným rostlinám vyhovují teplotní a vlhkostní podmínky. Jestli vyžadují střední, nebo menší zálivku, zda mají rády chladno, nebo se jim lépe daří v teple. Jinak např. budete zalévat kaktus, než třeba fíkus. To vše má vliv na jejich dobré prospívání.

Dejte si pozor na příliš velké množství zálivky. Bílý povlak plísně na povrchu hlíny není dobrým znamením. Stojatá voda v misce také není vhodná, rostlina může hnít a v hlíně se mohou množit nežádoucí bakterie. Jak se říká, všeho s mírou.

Kam v bytě umístit pokojové rostliny, aby se jim dařilo

Dobré je hlínu také občas prokypřit. Na to vám postačí obyčejný klacík, druhý konec starého štětce, nebo jsou dnes k dostání i stylové květinové zápichy, které vám udělají rovnou pěknou ozdobu. Abyste podpořili růst a květ, rostlinku čas od času přihnojte. Můžete použít hnojiva z obchodů už připravená, nebo přírodní, které si vyrobíte sami. Dbejte také na vhodnou velikost květináče. Pokud už kořínky prorůstají skrz spodní otvory, květinu přesaďte do větší nádoby. Při přesazení hlínu oživte smícháním staré hlíny s novým substrátem. Dobře poslouží přimíchání menšího množství agroperlitu, který se často používá k množení rostlinek.

Ať už zvolíte jakoukoliv rostlinku, dejte jí svou péči, odvděčí se vám stonásob. Čistý vzduch a krásné prostředí k životu bude vaší odměnou. 

Štítky: pokojové rostliny

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock