Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jednopodlažní pasivní dům

Jednopodlažní pasivní dům

Krásně zelené lesy, velké travnaté plochy a čistý vzduch. Přesně takto si někteří z nás představují ideální místo pro svůj domov. Stejného názoru byli také majitelé domu a architekti ze studia GAB, kteří navrhli tento dům, jenž je označován jako RD Nova Gorka. Tato vskutku inspirativní stavba získala i cenu polských architektů v roce 2016. Čím nás tento dům může inspirovat?

Dům ze dvou budov

Vzhledem k tomu, že jde o nízký dům, si architekti pohráli se samotnou stavbou a dům vytvořili ze dvou kolmo na sebe navazujících budov. Jelikož se dům nachází v chráněné krajinné oblasti, bylo třeba myslet nejen na vlastní vkus, ale také na přizpůsobení vzhledu domu do okolního prostředí. Dům byl navržen tak, aby splňoval kritéria pasivního bydlení v energetickém standardu NF 40. První budova tvoří dům sloužící na bydlení, druhá budova slouží jako garáž, ve které najdeme i několik technických místností. Celé obydlí se rozkládá na ploše o 232 metrech čtverečních.

Poloha domu umožňuje dostatek světla v domě

Dům (postaven v roce 2016) nám svým vzhledem může připomínat dřívější venkovské obydlí, což je způsobeno hlavně umístěním a tvarem obou budov. Celý dům je postaven tak, aby směřoval co nejvíce ke slunci. Díky tomu se do většiny interiéru dostane dostatečné množství přirozeného denního světla. Aby se dosáhlo symetričnosti domu bez zbytečných překážek (což si oba majitelé přáli), byla jako konečná podoba domu zvolena jednopodlažní stavba.

Jednopodlažní pasivní dům

Elegantní kombinace černé a hnědé v exteriéru

Díky jednoduchosti stavby se dosáhlo velké úspornosti tohoto bydlení. Jako hlavní příčka mezi kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem slouží betonem obkládaný krb, který zároveň dotváří příjemnou atmosféru. Kromě ložnice s koupelnou se v domě nachází ještě druhá ložnice s menší pracovnou. Bydlení obklopují dvě terasy, z nichž je jedna směrem ke slunci, druhá zase ve stínu. Kuriozitou v exteriéru jsou velké parapety sloužící jako místo vhodné pro sezení. Jelikož bylo nutností zapadnout do přírodního prostředí, je na budově využito přírodních materiálů, ty jsou jak v exteriéru, tak i v interiéru. Fasádu zdobí vertikálně kladené borovicové desky. Střecha je tvořena černým keramickým šindelem. Konstrukce domu je v ladící šedé barvě.

Jednopodlažní pasivní dům
Jednopodlažní pasivní dům
Jednopodlažní pasivní dům
Jednopodlažní pasivní dům
Zdroj: studiogab.net

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock