Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jednopodlažní dům z betonu

Jednopodlažní dům z betonu

Každý z nás má rád své soukromí. Stejně to měl i majitel tohoto domu, který si přál užívat svého bydlení bez toho, aby jej pozorovali sousedi i kolemjdoucí z ulice. Architekti vyřešili otázku soukromí půdorysem domu ve tvaru písmene L, kdy je dům uzavřen ze strany souseda i od ulice, přičemž do zahrady je otevřen skrze prosklenou stěnu.

Dům poskytuje dokonalé soukromí

Parcela, na níž se dům nachází, je rovinatá, což architektům z ateliéru Ian Bryan Architects umožnilo vytvořit dům s půdorysem ve tvaru písmene L. Díky tomu, že se dům nenachází přímo u okrajů pozemku, je pozemek jako takový rozdělen na přístupovou část do domu, která je na očích, a na soukromější část, která je chráněna právě křídly domu. Po vstupu na pozemek se dostaneme ke vchodu do domu a k místu určenému na parkování auta.

Část, které směřuje do zahrady, je dokonale prosvětlena

I když se může dům zdát při pohledu od ulice poměrně uzavřený, není to vůbec pravda. Do domu se dostává opravdu velké množství přirozeného denního světla skrze prosklené stěny v části domu směřující do zahrady, ale i skrze pásové střešní světlíky, které jsou v koupelnách, ale i v obytné části domu.

Jednopodlažní dům z betonu

Dům si hraje s kontrasty jednotlivých materiálů

Celý dům vyniká i díky své hře s kontrastními materiály. Část domu je obložena modřínovým dřevem, další pohledovým betonem s šedou omítkou. Nechybí ani tmavé grafitové prvky z oceli. Jinak dokonale horizontální charakter domu rozbíjí vertikální prvek v podobě dvou komínů.

Dům však není úsporný jen, co se týče prostoru, na němž se nachází. Je úsporný i po energetické stránce. Voda, která se v domě používá, je čerpána z vlastní studny. Topení je pak řešeno tepelným čerpadlem na vzduch a vodu. Interiér domu je vytápěn prostřednictvím podlahového topení. Plná stěna je zateplená, prosklená stěna pak absorbuje přirozené sluneční teplo.

Díky tvaru domu jej bylo možné, co se týče dispozice, rozdělit na společenskou, soukromou, ale i technickou část. Právě technické prostory se nachází u stěny směřující do ulice, kde není třeba velké množství denního světla. Dům ze strany do zahrady lemuje terasa, kde si mohou obyvatelé domu po náročném dni v klidu odpočinout. Terasa je v příjemném stínu – celá terasa je totiž orámovaná markýzou z betonu. Velmi příjemný je i samotný vstup do zahrady,který je přístupný jak z obývacího pokoje, tak i z pokojů jako takových.

Zdroj: www.ibarch.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock