Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jednopodlažní dům se zelenou střechou

Moderním bydlením na úpatí lesa a zahrádkou přímo na střeše
Moderním bydlením na úpatí lesa a zahrádkou přímo na střeše

Přízemní dům na rozsáhlé, mírně svažité parcele. Výborná komunikace s okolním terénem, částečné zapuštění do země (terén a střecha jedno jsou ...). Vše na jedné úrovni - bezbariérové. Hranice mezi "uvnitř" a "venku" je dynamická, dá se leckdy zrušit, otevřít, propojit. Důležitější, než samotná architektonická forma, je kontakt s okolní krajinou.

Příklad, pro mnohé stavebníky, kteří se uzavírají, izolují od okolí. Myslí si, že dům musí být pevností. Zdi, ploty a podlaží jsou tím "seriózním nástrojem", který jim zajistí ochranu a pocit domova. Prezentované řešení ukazuje i jiný pohled. Že ne pouze samotná forma objektu je důležitá. Právě naopak. Stavba může být i triviální, nenápadná. Tvořena pouze obyčejnými pravoúhlými plochami omítky, skla, výplní, kamennými zídkami... Pomocí těchto nástrojů však šikovní architekti Zuzana Skokanová a Jozef Skokan v tomto případě přednostně formují prostory, ne fasádu. 

Prostory i zařízení mohou být volně vymezeny, propojeny. Pokud má však koncept "hlavu a patu", nápad a cit, tak výsledkem může být příjemné, dobře fungující a podnětné prostředí pro život rodiny. Zejména pokud neničí živou přírodu kolem nás. Je to řešení značně kontextuální. A navíc v takovém domě nemáme omezený prostor. V příznivých ročních obdobích se obytné prostory nejen dojmově, ale i funkčně mohou rozšířit na celou plochu pozemku. Nemusíme bydlet pouze "za zdmi". Je to jedna z možných forem k návratu k celodennímu kontaktu s živou přírodou, stále vzácnější druh bydlení.

Jednopodlažní dům se zelenou střechou
Foto: P. Pekarčik

Dům otevřený do zahrady

Vertikální objekt s malou zastavěnou plochou, nebo horizontální objekt s nízkou výškou - byla jedna ze zásadních otázek při řešení konceptu návrhu. Konečným řešením je jednopodlažní objekt částečně zapuštěný v zemi se zelenou střechou, v podobě louky nebo zahrady přímo napojené na stávající terén.

Míra flexibility otevřených a uzavřených forem, jejich průnik, spojení a oddělování bylo přímo úměrné možným investičním nákladům. Jednopodlažní dispozice umožňuje přímé propojení prostorů vůči okolnímu prostředí. Střecha je téměř celá součástí zahrady a tím podporuje zachování původní velikosti zelené plochy.

Foto: P. Pekarčik
Zdroj: autoři díla Zuzana Skokanová a Jozef Skokan

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock