Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jedinečný dům s fasádou z recyklovaného dřeva

Jedinečný dům s fasádou z recyklovaného dřeva

Architekt Piotr Kuczia odvedl úžasnou práci při návrhu tohoto domu. Vytvořil tak krásný, skromný, moderní dům dokonale ladící s okolní krajinou a odkazující na regionální architekturu v podhůří Tater.

Na začátku projektu byla stará fotografie původního přístřešku Tatra Society. Právě tato fotografie inspirovala architekta k navrhnutí jedinečného nového domu v Kościelisku. Tvarem a fasádou z recyklovaného dřeva  odkazuje na původní regionální architekturu Podhale. Region Podhale je označení oblasti na jihu Polska. Podhale je ohraničené na jihu Národním Tatranským parkem a na severu je jeho hranicí Gorczanské pohoří. Na západní straně ho lemuje Orava a na východě polská Spiš a Čorštýnské jezero. Region ukrývá panenskou horskou přírodu, zelené nížiny, lesy i divoká zvířata. Okouzlující přírodu podtrhují místní zvyky a tradice. Těžba a zpracování dřeva, pastviny pro hospodářská zvířata a ruční výroba sýrů.

Bílá, dřevo, beton

Dům s obytnou plochou 150 m2 byl navržen pro pětičlennou rodinu. Architekt cílil na velký vizuální prostor a zajištění soukromí pro každého obyvatele. Bylo také nutné přizpůsobit se přísným požadavkům územního plánu rozvoje. Environmentální a energetické aspekty byly nesmírně důležité. Velmi vysoké tepelné parametry vnějších příček v kombinaci se zasklením jižní fasády (pasivní získávání sluneční energie) vedou k efektivnímu hospodárnému provozu. Severní strana je vyrovnávací, skříně a malá okna chrání před zbytečným únikem tepla. Dům je vybaven mechanickým větráním a je vytápěn tepelným čerpadlem. Všechna zde použitá řešení se v praxi osvědčila, což bylo potvrzeno nízkými výdaji na elektřinu jíž po prvním roce užívání. V interiéru domu byly použity jednoduché materiály. Dominuje především bílá a dřevo kombinované se surovými betonovými stropy. Otevřený a velmi světlý interiér bylo hlavní přání majitelů.

Jedinečný dům s fasádou z recyklovaného dřeva

Dřevo s minulostí

Celá dřevěná fasáda domu v Kościelisku byla vyrobena z recyklovaného dřeva. Jako zdroj materiálu tak dobře posloužily dřevěné desky z demolice z okolí, které byly pouze očistěny od nečistot a také znovu prošly sušárnou. Různý původ, věk nebo struktura vytvářejí mozaiku nádherné rozmanitosti, která dává projektu ducha individuality a jedinečnosti. Dřevo „s minulostí“ po letech vystavení vnějším vlivům má dobré technické vlastnosti, harmonicky ladí s okolím a dodává budově individuální charakter. Pozemek byl optimálně využit. Z prosklené jižní části se otevírá fantastický a malebný výhled na Tatry.

Projekt byl také oceněn v soutěži o cenu Malopolského vojvodství Stanisław Witkiewicz, kde získal první cenu v kategorii bytová architektura. V odůvodnění výroku bylo zdůrazněno, že design je ideologickou deklarací a představuje architekturu, kde forma a měřítko odkazují na tradici místa, vyhýbají se dekorativní stylizaci, a zároveň je materiálem, technologickým experimentem a vyznačuje se minimalismem ve funkci a formě.

Zdroj: kuczia.com, instagram.com/kuczia.arch

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock