Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jedete do pronájmu? Důležité věci, které je třeba vědět

Jedete do pronájmu? Důležité věci, které je třeba vědět

Plánujete řešit bytovou otázku pronájmem? Poradíme vám, jak vycházet s pronajímatelem bytu. Natrefili jste na internetu na dobrou nabídku podnájmu? Netěšte se předčasně, nejprve si zjistěte skutečnou cenu podnájmu se vším, co k tomu patří.

Nájemní smlouva je jednou z nejčastěji uzavíraných smluv. Bývají v ní vypsány všechna práva a povinnosti majitele, které upravuje Občanský zákoník odkazujíc se na další předpisy a normy. Ne všechno však vejde na pár stránek tohoto dokumentu. Ale podrobnější a přesnější smlouva dává jistotu oběma stranám. Nejběžnější problém, že nájemci přestanou platit nájemné a ztratí se, je bez kvalitní smlouvy těžko řešitelný nebo vůbec neřešitelný. Bez dobré smlouvy o pronájmu se těžko vymáhají i nedoplatky za energie, o kterých se vlastník bytu dozví až při ročním vyúčtování.

Co je psáno, to je dáno

Překvapivě, zákon nevyžaduje písemnou formu nájemní smlouvy, pro pocit právní jistoty ji však vyhotovte písemně a jeden exemplář si uchovejte. K základním a podstatným náležitostem každé nájemní smlouvy patří určení smluvních stran, identifikace bytu, vymezení rozsahu jeho užívání, výše nájemného, ​​výše úhrady za plnění spojená s užíváním bytu, způsob jejich výpočtu a datum splatnosti. Dejte si tu námahu a sepište i veškeré příslušenství bytu a stav bytu. Zamezíte tak možným nejasnostem v případě poškození či zničení bytu a zařízení.

Jedete do pronájmu? Důležité věci, které je třeba vědět

Hledáte nájem?

Než nastěhujete všechny své věci do svého nového dočasného domova, dobře si to promyslete a dejte pozor na několik věcí. Jednou z nich je cena podnájmu. Na internetových stránkách může nabídka vypadat lákavě, ale vaše nadšení pomine, když zjistíte, že v ceně nejsou zahrnuty poplatky za energie, internet, odvoz odpadků či jiné, které dokáží původně atraktivní nabídku výrazně prodražit. Skutečnou cenu nájmu si zjistěte hned při prvním telefonátu, abyste si ušetřili běhání za cenově nedostupnými nabídkami. Dejte si pozor na byty, které jsou již dlouho v nabídce.

Možná i levné bydlení, ale stále prázdné. Asi tam bude nějaký háček. Dobře si zvažte, zda půjdete bydlet do podnájmu, kde bydlí i majitel. Málokdy to funguje a pravděpodobnost scénáře, že vaše pronajaté bydlení bude bez zeptání kontrolovat zvědavá starší paní nebo vás bude v nevhodnou chvíli prosit o pár minut na zavěšení právě opratě záclon na své místo, je poměrně vysoká. Nejhorší variantu, která se vám může stát, je, že budete po večerech poslouchat, jaké nemoci a potíže trápí osamělého majitele důchodce.

Máte povinnosti i práva

Bez ohledu na to, zda jste student, svobodný pracující nebo společně žijící pár, vaše povinnosti a práva jsou stejné. Majiteli bytu musíte umožnit průběžnou kontrolu, předem dohodnutou, například jednou za tři měsíce. Je to důležité pro něj, aby si ověřil, zda nemovitost nevyužíváte nepřiměřeným způsobem. Zároveň však máte právo soukromí a majitel nesmí přijít do bytu bez ohlášení a už vůbec ne otevřít si ho sám.

Taková průběžná kontrola je i pro vás dobrá, protože máte možnost upozornit majitele na poruchy a potřebné opravy. Vlastně je to vaše povinnost bez zbytečného čekání nahlásit všechny případné opravy nebo úpravy, které je třeba provést, aby nemovitost nepřiměřeně "neupadala". Pokud to majiteli včas neoznámíte a vznikne větší škoda, plně za ni zodpovídáte. V případě opravy nutné umožnit majiteli, aby ji odstranil, i za cenu, že se vám na čas sníží kvalita bydlení. Můžete se s majitelem dohodnout, že opravu zabezpečíte na vlastní náklady s tím, že náklady vám zaplatí.

Máte na to podle zákona právo i tehdy, jestliže po nahlášení pronajímatel opravu neobstará a vy se do ní pustíte na vlastní pěst. Při výraznější havárii v bytě, kterou jste nezpůsobili vy, a komfort a kvalita bydlení se vám tím výrazně sníží, máte právo ptát si z nájmu adekvátní slevu. Nic však v bytě neměňte bez souhlasu majitele. Pokud si chcete byt zútulnit přesouváním nábytku, výměnou koberce, pusťte se do toho až s jeho souhlasem.

Počítejte s tím, že majitel není povinen zaplatit vám útraty na takové úpravy, pokud to není výslovně stanoveno v nájemní smlouvě. Bez souhlasu pronajímatele vás taková iniciativa může vyjít draho. Zákon je v tomto případě neúprosný a nařizuje povinnost nájemce po skončení nájmu uvést byt na své náklady do původního stavu. A tak veškerá vaše práce a investice mohou vyjít nazmar.

Štítky: finance

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock