Vaříme Přidáno: 4. 4. 2018

Jarní kuřátko s květákovou rýží

Jaro je tady a v kuchyni by to chtělo uvařit něco lehčího a zdravého. Nemusíte kupovat drahé, nebo hůře dostupné suroviny, abyste si ozvláštnili jídelníček. Stačí jen trochu fantazie a z úplně běžných surovin můžete vykouzlit zajímavý oběd. Typicky jarní pochoutkou je pečené kuřátko, někdy podávané s nádivkou. Zkuste k němu jako přílohu tentokrát uvařit rýži se zeleninou a kuře péct s citrusovými plody.

Jaro je tady a v kuchyni by to chtělo uvařit něco lehčího a zdravého. Nemusíte kupovat drahé, nebo hůře dostupné suroviny, abyste si ozvláštnili jídelníček. Stačí jen trochu fantazie a z úplně běžných surovin můžete vykouzlit zajímavý oběd. Typicky jarní pochoutkou je pečené kuřátko, někdy podávané s nádivkou. Zkuste k němu jako přílohu tentokrát uvařit rýži se zeleninou a kuře péct s citrusovými plody.

Na 4 porce budete potřebovat dvě kuřata, nejlépe čerstvá z farmy. Celé kuřata je potřeba péct déle, zhruba více než hodinu, pokud si chcete práci urychlit, můžete je naporcovat. V horkovzdušné troubě je tak můžete upéct i za 25 minut. Recept připravil lapetit.sk.

Ingredience

2 kuřata

1/2 většího květáku romanesco

250 ml vývaru

1 citrón

1 pomeranč

4 stroužky česneku

čerstvý tymián

sůl

pepř

2-3 PL olivového oleje

Postup

Nejprve si připravte kuřata. Omyjte je a osušte kuře papírovou utěrkou a naporcujte. Kuřata potřete olejem a podle chuti osolte a opepřete. Oloupejte pomeranče a citrony, bílé části odkrojte a nakrájejte na kolečka.

Na plech naskládejte na plátky nakrájené pomeranče, citrony, stroužky česneku a kuře kůží směrem nahoru. Vše jemně potřete olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C na 20 – 25 minut. Podle velikosti porcí se může doba pečení lišit. Čím větší kousky, tím delší je potřebná doba pečení.

V době pečení kuřete si připravte rýži. Nakrájejte květák na menší části, omyjte jej a ideálně pomocí mixéru jej nasekejte na malé kousky. Můžete jej nasekat i nožem, pokud chcete větší kousky, nebo jej nastrouhejte na hrubém struhadle.

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přisypte květák a za neustálého míchání chvíli restujte. Rýži podlijte vývarem a nechte úplně odpařit. Na závěr rýži ochuťte solí a pepřem. Celkově rýži nevařte dlouho, stačí pár minut, tak aby nezhnědla a zůstala křupavá. Upečené kuřátko podávejte na květákové rýži, s pečenými citrusy a česnekem.

Jaro je tady a v kuchyni by to chtělo uvařit něco lehčího a zdravého. Nemusíte kupovat drahé, nebo hůře dostupné suroviny, abyste si ozvláštnili jídelníček. Stačí jen trochu fantazie a z úplně běžných surovin můžete vykouzlit zajímavý oběd. Typicky jarní pochoutkou je pečené kuřátko, někdy podávané s nádivkou. Zkuste k němu jako přílohu tentokrát uvařit rýži se zeleninou a kuře péct s citrusovými plody.  Jaro je tady a v kuchyni by to chtělo uvařit něco lehčího a zdravého. Nemusíte kupovat drahé, nebo hůře dostupné suroviny, abyste si ozvláštnili jídelníček. Stačí jen trochu fantazie a z úplně běžných surovin můžete vykouzlit zajímavý oběd. Typicky jarní pochoutkou je pečené kuřátko, někdy podávané s nádivkou. Zkuste k němu jako přílohu tentokrát uvařit rýži se zeleninou a kuře péct s citrusovými plody.  Jaro je tady a v kuchyni by to chtělo uvařit něco lehčího a zdravého. Nemusíte kupovat drahé, nebo hůře dostupné suroviny, abyste si ozvláštnili jídelníček. Stačí jen trochu fantazie a z úplně běžných surovin můžete vykouzlit zajímavý oběd. Typicky jarní pochoutkou je pečené kuřátko, někdy podávané s nádivkou. Zkuste k němu jako přílohu tentokrát uvařit rýži se zeleninou a kuře péct s citrusovými plody.
Zdroj:  www.lapetit.sk
Další články: