Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Japonská zahrada s dešťovým jezírkem

Japonská zahrada s dešťovým jezírkem

Na pozemku v okrajové části Liberce vyrostla překrásná zahrada jako stvořená k meditaci. S charakterem japonských zahrad příjemně zapadá do české krajiny a vytváří svěží plochu, na které se dá cvičit jóga, odpočívat i pěstovat zelenina.

Zahrada byla navržena pro rodinu rodilého Japonce, a to v okamžiku, kdy na pozemku ještě nestál dům. Včasným plánováním a následnou realizací se tak předešlo možným komplikacím, které by šlo zpětně napravit jen stěží. Majitelé pozemku kontaktovali krajinářské architekty už rok před stavbou domu.

Zahrada ve svahu

Návrh zahrady byl svěřen do rukou Magdaleny Smetanové z ateliéru krajinářské architektury In-site, která měla za úkol popasovat se s výzvou zahrady ve svahu. Základovou desku domu bylo totiž třeba kvůli svažitosti pozemku realizovat z velké části na navážce. Došlo tak k tomu, že mezi terasou a hlavní pobytovou zónou vznikl výškový rozdíl zhruba o velikosti 1,8 m. Navzdory této překážce se však v zahradě podařilo vytvořit dvě velké rovinaté pobytové plochy. Horní se nachází u domu před jižní a východní terasou, dolní zase pod východním svahem. Z důvodu, aby zůstalo co nejvíce místa pro rovinu, byl tento svah realizován jako co možná nejprudší, zatímco po stranách se příjemně rozvolňuje. Dvě úrovně zatravněných teras přitom propojují kamenné stupně. Se zahradou pak sousedí zalesněný svah, který zaručuje, že zde nevyroste další zástavba a výhledy do daleké krajiny zůstanou zachovány.

Japonská zahrada s dešťovým jezírkem

Japonská zahrada

Majitelé milují Japonsko, a tak se jejich láska měla odrazit také v zahradě, v níž si přáli trávit hodně času. Chtěli, aby kolem jejich domu vyrostla meditativní plocha, na níž by mohli cvičit jógu, relaxovat, ale také pěstovat zeleninu. Představovali si přirozeně krásnou zahradu se vzdušnou výsadbou, která bude vizuálně propojena s blízkým lesem. Měla však rovněž plynule navazovat na jejich dům, který by směrem do zahrady nabízel řadu kouzelných výhledů. Dalším přáním bylo, aby zahrada v japonském stylu umně zapadla do české krajiny, a to i přes požadavky na typické japonské rostliny a prvky. Mezi ty patřilo zejména zahradní jezírko, čajový altán a solitérní kameny. Vedle estetické stránky se obdobného důrazu dostalo i té praktické. Do zahrady totiž bylo zapotřebí zakomponovat podzemní nádrž na dešťovou vodu určenou k zalévání. Majitelé si také přáli, aby zeleninové záhony a dřevník na krbové dřevo byly co nejblíže domu.

Přečtěte si také

V londýnské zahradě

Přeměnou zahrady ve vesničce Stamford Brook v západní části Londýna, do které se dnes podíváme, strávila zahradní architektka Butter Wakefield dlouhých osmnáct let. Nedávno se konečně dočkala…

Kompoziční jednota zahrady

Zahrada na první pohled upoutá hrou s organickými liniemi, kterou umožnila modelace terénu. Tři kamenné zídky kopírují vrstevnice a činí zahradu neobyčejně vizuálně poutavou. Jsou stabilními prvky viditelnými po většinu roku, které od sebe oddělují různé typy porostů. Přirozenou krásu japonské zahrady umocňuje i půvabné jezírko sycené dešťovou vodou. To je pro případ, že by díky nedostatku dešťových srážek vyschlo, osázeno mimo jiné i pásem suchozemských trvalek, které svým habitem napodobují vodní rostliny. Japonský styl zahrady zvýrazňují rovněž použité rostliny, k nimž opět patří ty inspirované milovanou zemí majitelů. Svěží plochu kolem domu tak ozvláštňují zejména japonské javory, rododendrony, hortenzie, plaménky a traviny. Použito zde bylo jen několik druhů rostlin, tudíž zůstal zachován jednotný ráz zahrady, která tak vhodně navazuje na přilehlý les.

Japonská zahrada s dešťovým jezírkem

Ekologická zahrada

Jelikož se majitelé na okolí domu dívají jako na ráj, který jim byl svěřen do péče, kladli při realizaci zahrady důraz na ekologický přístup. Při přípravě pozemku a výsadbě rostlin tak nebyly použity herbicidy ani pesticidy. Uplatnění zde nenašla ani mulčovací textilie, která narušuje půdní prostředí a zdravý růst rostlin. Ekologický přístup majitelů se projevil také ve vodním hospodářství, když se rozhodli pro využívání dešťové vody z podzemních nádrží.

Na okraji Liberce tak vyrostla japonská zahrada s jednotným rázem, která je místy konzervativní a místy divoká. Navzdory výsadbě v japonském stylu příjemně zapadá do české krajiny a navazuje na blízký zalesněný svah. Ať už slouží k meditaci nebo k pěstování zeleniny, je dokonale harmonickým útočištěm uprostřed zástavbou nepříliš narušené krajiny.

Zdroj: www.trees.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock