Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou?

Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou?

Slunce pálí a každý by nejraději trávil veškerý svůj čas u vody. Dětem začaly prázdniny, dospělým čas dovolených. A zlodějům? Čas žní. Proto aby vás po příjezdu z exotických dálek nebo z venkovských prázdnin u babičky nečekalo neštěstí v podobě vykradeného domova, je třeba jej před odjezdem důkladně zabezpečit.

Nedobytné dveře i zámek

Existuje celá řada zabezpečení, jejichž kombinací se váš domov může stát opravdu nedobytnou pevností. Otázkou je, kolik peněz chcete do zabezpečení svého bydlení investovat. K tomu, abyste zloděje spolehlivě odradili, však spolehlivě postačí bytelná okna a dveře, kvalitní zámek a případně i alarm.

Právě vstupní dveře od bytu či domu, jsou to první, co si zloděj obhlédne. Dostat se dovnitř starými nezabezpečenými dveřmi pro něj bývá doslova hračkou. Vyztužené okované bezpečnostní dveře už ale zloděj jen tak nepřekoná – páčidla a další pomůcky na ně totiž bývají krátké. Ideální dveře jsou dostatečně pevné a neprohýbají se, takže u nich páčidlo nemá šanci.

Kvalitu a odolnost dveří podtrhuje bezpečnostní zámek. Pokud chcete mít svůj majetek opravdu pod zámkem, vsaďte na ten s cylindrickou vložkou bezpečnostní třídy 3 nebo 4. Taková bezpečnostní vložka s kvalitním kováním dokáže zmařit naprostou většinu pokusů o vloupání. Nelze ji totiž odvrtat ani vytrhnout, navíc je odolná vůči vyháčkování. Bezpečnostní zámek by měl být zakrytý pevným a zkrátka opravdu kvalitním kováním, takže zapomeňte na bakelitové kování nebo laciné měkké kovy.

Abyste předešli nezvaným návštěvám, je třeba myslet i na samotnou zárubeň dveří. Tyto rámy, do nichž jsou dveře zasazeny, se vyrábějí většinou z kovu, který lze velmi snadno roztáhnout. Takže na ně zapomeňte a pořiďte si raději bezpečnostní dveře, které mají zesílenou konstrukci a jsou vyztužené po celé své ploše.

Pokud bydlíte v nižších patrech, je třeba brát v úvahu také zabezpečení balkónu. Ideální bude, když na balkónové dveře instalujete uzamykatelný systém s bezpečnostní cylindrickou vložkou.

Zabezpečení oken

Při zabezpečení vašeho bydlení je třeba věnovat pozornost také přístupným oknům a proskleným lodžiím. Je totiž otázkou vteřin je rozbít. Existují však bezpečnostní fólie, které rozbití výrazně ztíží, a nebo lze použít i mříže. Hrubá síla zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla. Bezpečnost oken rovněž zvyšují uzamykatelné uzávěry a kliky.

Zdání „jsme doma“

Bezpečnost vašeho bytu či domu můžete podpořit ještě celou řadou dalších a možná zdánlivých drobností. Potenciálního zloděje tak můžete snadno zmást vytvořením zdání, že jste vlastně nikam neodjeli. Takový dojem navodíte například tím, že necháte roztažené závěsy a pomůžete si třeba i smart technikou. Elektronické spínací zařízení vám může večer na chvíli rozsvítit váš domov. Stačí ho nastavit tak, aby v určitých intervalech rozsvítilo světlo nebo pustilo televizi. Pomoci mohou také vaši příbuzní nebo sousedé, kteří se vám postarají o bezpečí domova, ale třeba i o usychající rostlinstvo.

Pamatujte i na takové detaily, že se vůbec nemusí vyplatit informovat nadšeně celý Facebook o tom, kdy a kam právě odjíždíte na dovolenou. Takovou informaci byste přece jen měli sdělovat jen svým nejbližším, kterým bez výhrad důvěřujete. I policie potvrzuje, že zloději jsou na sociálních sítích jako doma a že celou řadu tipů, kam zavítat, nacházejí právě tam.

Zloděje může k vykradení bytu zlákat i taková maličkost, jakou je poštovní schránka přetékající korespondencí. Požádejte tedy své sousedy nebo příbuzné, aby vám poštu po dobu vaší dovolené vybírali nebo si zasílání korespondence načas přesměrujte jinam.

Elektronický hlídač

Stejně jako stojí za úvahu pojištění domácnosti, je třeba zamyslet se i nad investicí do spolehlivého elektronického hlídače. V současné době jsou přitom poplašné systémy finančně dostupnější než dříve – a také jsou daleko chytřejší. Dnešní bezpečnostní systémy totiž dokážou komunikovat přímo s policií, a ta tak může chytit zloděje u vás doma, zatímco vy právě rozrážíte vlny Jadranu.

Další zabezpečení

Vedle všech těchto uvedených způsobů zabezpečení, jsou tu ještě některá další. Především se vyplatí schovat všechny vaše cennosti do trezoru nebo využít bezpečnostních schránek v bankách. Pokud by snad došlo k nejhoršímu, vyplatí se si dopředu sepsat seznam všech vašich cenných věcí, včetně výrobních čísel, a nafotit si je. Ideální pak je schovávat si také všechny účtenky. Pomůže vám to nejen při jednání s pojišťovnou, ale usnadníte tak práci i policii.

A pak je tu ještě jedna věc. Ačkoliv jste možná hrdí na své tituly, nezahlcujte jimi zvonek u dveří. Případné tituly a počet osob na vizitce totiž zloděje spíše navnadí, než odradí.

Než zamknete a vydáte se létu vstříc

Pokud jste mysleli na všechno a máte dojem, že víc už pro bezpečnost svého bytu či domu nemůžete udělat, sbalte si věci a vydejte se vstříc letním radovánkám. Než ale za sebou definitivně zamknete, projděte si ještě jednou všechny místnosti a ujistěte se, zda jsou zavřené všechny okenice a také balkónové dveře. Vypněte vodu a plyn. Pokud používáte bezpečnostní systémy, přesvědčte se, že fungují. Roztáhněte závěsy, zvedněte rolety.

Zamkněte za sebou vstupní dveře – a konečně se vydejte vstříc letní dovolené beze strachu o své bydlení.

Štítky: tipy a triky

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock