Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak vyzdobit balkon ve městě?

Jak vyzdobit balkon ve městě?

Není to tak dávno, co se balkony využívaly spíše jako skladovací prostory. Byly plné více či méně potřebných předmětů, starého nábytku nebo sušáků na prádlo. Nyní stále častěji lidé přehodnocují využití lodžií a balkonů a mění je na plnohodnotný letní pokoj. Jestli si chcete udělat z balkonu zelenou oázu klidu, víme jak na to!

Po zimě přichází neuhasitelná žízeň po slunci a nastává chvíle, kdy se z balkonu stane součást našich dní. Je to vaše oáza klidu ve městě, je to místo, kde nabijete baterky a odtrhnete se od každodenního shonu života. Tam začíná krásný letní den s šálkem kávy, tam můžete usnout v houpací síti se svou oblíbenou knihou a zakončit den hodováním při svíčkách. Aniž byste odjeli na dovolenou, ucítíte atmosféru Maroka, Itálie nebo idylické krajiny, stačí si vybrat správné doplňky a dekorace. Představujeme vám tipy a rady, díky kterým bude uspořádání balkonu jednoduché a příjemné. A čas strávený na balkoně se stane vaším oblíbeným okamžikem dne!

Vstříc krásnějšímu balkonu

Balkon by měl jít snadno vyčistit. Napadá zemina z květináčů, pyl ze stromů nebo rozlitá káva. Na to je potřeba myslet, pokud zařizujete balkon od podlahy. Stejně jako při renovaci bytu nemůžete zapomenout na malování radiátorů, ani u balkonu nesmíte zapomenout na zábradlí a všechny kovové prvky. Když je balkon připraven, je čas pořídit ten správný sedací nábytek. Užitečné bude lehátko, skříňka, stůl a židle. Samozřejmě je důležité vybrat takový nábytek, který se proporčně hodí. Na velkou terasu můžete klidně pořídit venkovní jídelní stůl, ale pro malý balkon bude nejlepší sklápěcí stolek, který ušetří místo.

Jak vyzdobit balkon ve městě?

Vybíráme balkonový nábytek

Nenechte se odradit uspořádáním balkonu, pokud se vám zdá příliš malý, příliš stinný nebo příliš slunečný. Balkonový nábytek a správné uspořádání rostlin způsobí, že se budete cítit jako na dovolené i na nejmenším balkoně. Rozhodněte se pro funkční skládací židle a stůl nebo desku stolu, kterou můžete zavěsit na zábradlí. Dokonalý bude také multifunkční nábytek, například sedačka s úložným prostorem. Ratanový balkonový nábytek vytvoří typickou atmosféru letního obývacího pokoje a navodí u vás dovolenkovou náladu. Je ideální pro každé počasí, protože ratan dobře snáší vlhkost, ale pokud váš balkon není zastřešený, nezapomeňte nábytek zakrýt, když jej nepoužíváte. Zakrytí prodlouží jeho životnost. Naproti tomu nábytek z polyratanu (syntetický ratan) bude skvěle fungovat na nezastřešeném balkoně. Je mnohem odolnější vůči povětrnostním podmínkám. A pokud se ve volném čase rádi věnujete DIY, zahradní nábytek z palet bude pro vás v ekologickém duchu perfektním řešením. Pak už stačí jen pohodlné polštáře, stolek a ledová káva bude chutnat jako nikdy předtím!

Přečtěte si také

Krb bez komínu? S biolihem ano!

Romantice ohně plápolajícího v krbu se vyrovná jen máloco. Ne každý dům je ale na instalaci klasického krbu vybaven a v bytech je jeho použití vyloučeno úplně, k sousedům zkrátka komín prorazit nelze…

Idylický balkon

Chybí vám prázdniny u babičky? Vzpomínáte na chuť čerstvě sklizených jablek, koupání v rybníce a vůni lesa? Prostřete si na balkoně stůl s ubrusem, kávou a míchanými vejci. Na stole by neměla chybět kytice lučních květin. Vsaďte na textil v zemitých tónech, pletený nábytek a lucerny. Pokud je to možné, pořiďte si houpací síť nebo závěsné křeslo. Ideální místo pro trávení chvilek s knihou a domácí limonádou. Nesmí chybět polštáře s etnickými vzory a měkkými sedáky. Prostě jen zpomalte tempo a zhluboka se nadechněte. 

Voní to, jí se to

Máte rádi květiny? Chcete vlastní zeleninu? Když máte zahradu, jde to snadno. Ale i v bytě si můžete dopřát rozkvetlé květináče a pár letních plodin.Těch několik metrů čtverečních vám umožní vytvořit si vysněnou zahradu přímo na dosah ruky. Zahrada, která vám poskytne čerstvou zeleninu, vonné květiny a chvíle relaxace. I když se ukáže, že máte k dispozici malou plochu, věřte, že na ni můžete umístit mnoho rostlin. Vše, co musíte udělat, je kombinovat různé druhy rostlin na jedné ploše. Získáte nejen rozmanitost, ale také jejich větší odolnost proti škůdcům. Nezapomeňte také zkontrolovat, jaké je na balkóně maximální zatížení, protože existují váhové limity, které nesmíte překročit. Kromě toho musí být všechny kontejnery a rostliny na balkóně řádně zajištěny proti pádu.

Jak vyzdobit balkon ve městě?

Květiny, zelenina a bylinky

Na balkoně můžete snadno pěstovat rajčata nebo papriky. Existují již odrůdy zeleniny, které jsou vyšlechtěny pro pěstování v nádobách a truhlících. Mnoho lidí si dokonce myslí, že na balkoně rostou lépe než na zahradě. Nezapomeňte však, že ne každá zelenina je pro takové místo vhodná. Důrazně nedoporučujeme mrkev nebo zelí. Nejenže nebudou tak kvalitní jako ze zahrady, ale jejich vzhled nebude estetický. Ve vaší balkonové zahradě také dokonale vyrostou všechny druhy bylin, které jsou užitečné v kuchyni a snadno si je můžete nasušit a uchovat na zimu.

Doporučovaným typem na pěstování zeleniny jsou vyvýšené truhlíky. Jedná se o velké dřevěné bedny orámované čtvercovými trámy, které jsou z vnitřní strany potaženy fólií. Bohužel, kromě své výjimečné funkčnosti, nemají žádné další výhody. Nejsou mobilní a vyžadují také hodně místa. Lepším řešením budou velké květináče vedle sebe nebo závěsné květináče nad sebou. V nich se bude dařit převislým jahodám a převislým balkonovým rajčatům. Pokud však chcete ušetřit místo na balkóně, vyplatí se rostliny směřovat nahoru a ne do strany.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock