Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jak vybrat ta správná krbová kamna?

Jak vybrat ta správná krbová kamna?

Léto se s námi ještě poněkud nejistě loučí, zato večery a noci už bývají chladné. Spolu s nadcházejícím podzimem je zapotřebí zkontrolovat, zda se nám v našich domovech podaří udržet teplo a s ním spojenou pohodu. V leckterých domácnostech tak právě nyní uvažují nad tím, jak vybrat ta správná krbová kamna.

Krbová kamna pro váš domov

Je vcelku nasnadě, proč jsou krbová kamna v domácnostech natolik oblíbená. Nejenže totiž ušetří vaše finance, ale také domů přinesou příjemně hřejivý dotek romantiky. S pomocí dřeva, pelet nebo uhlí, se dokážou postarat o vysoký tepelný komfort v interiéru, kterému navíc dodají na kráse a eleganci. Vzhled krbových kamen je samozřejmě pro zakomponování do prostoru velmi důležitý, ta správná kamna pro váš domov však musí splňovat ještě celou řadu dalších kritérií.

Odpovídající výkon krbových kamen

Při výběru krbových kamen je důležité brát v potaz především velikost vytápěného prostoru a také stav nemovitosti, od kterého se mohou odvíjet případné tepelné ztráty. Právě v návaznosti na únik tepla se určí požadovaný výkon kamen. Nadměrná nebo naopak nedostatečná vytíženost krbových kamen totiž může vést nejen k jejich poškození, ale také k neefektivnímu vytápění. Přetěžovaná krbová kamna mohou přehřátím popraskat. Silná, ale nedostatečně využitá kamna zase utrpí zakouřením skel. Pokud v nich navíc budete přikládat jen málo, abyste nepřetápěli, topný systém bude fungovat jen minimálně. Z tohoto důvodu je tedy třeba nejprve určit hrubý odhad potřebného výkonu kamen. A ten následně zkonzultovat s topenářem nebo s odborným prodejcem. K takové konzultaci však budete potřebovat ještě údaje o výšce vašeho komína (včetně jeho tahu), o průměru kouřovodu a také o velikosti celkového prostoru, který chcete vytápět.

Jak vybrat ta správná krbová kamna?

Způsob vytápění krbových kamen

Pokud jde o způsoby vytápění, má jak ten teplovzdušný, tak ten teplovodní, svá pro i proti. V případě celoročně obývaných objektů, ve kterých je k dispozici napojení na rozvody ústředního topení (nebo bojleru či akumulační nádrže), je lepší vsadit na teplovodní vytápění. Naopak na chatách a chalupách, které jsou navštěvovány nárazově, se vyplatí topení pomocí teplovzdušné varianty.

Materiály krbových kamen

Dalším kritériem pro výběr těch správných krbových kamen je jejich materiál. Čím více pozitivních vlastností může nabídnout, tím lépe. Pokud navíc materiál dokáže zaujmout zároveň svým estetickým vzhledem, není už o čem přemýšlet. Právě pro již zmíněné nepravidelně vytápěné chaty a chalupy jsou tak nejlepší volbou krbová kamna s plechovým pláštěm. Dokáží se totiž rychle zahřát, a to obzvlášť v případě, že se jedná o plášť dvojitý. Co by to však bylo za chatu, chalupu či rodinný dům bez pohádkových kachlových kamen? Nejenže vypadají naprosto kouzelně, ale navíc mohou nabídnout i vysokou tepelnou účinnost a dlouhou životnost. S těmito kvalitami pak ruku v ruce kráčí rovněž ekonomický provoz s nízkou spotřebou paliva, jelikož do nich stačí přiložit klidně jen dvakrát denně. Kachlová kamna se sice na rozdíl od krbových kamen s plechovým pláštěm zahřívají pomaleji, zato hřejí i dlouho po vyhasnutí. Kachle totiž teplo výborně akumulují a jen postupně uvolňují do prostoru. Pozitivní vlastnosti těchto dvou typů krbových kamen v sobě účinně spojují litinová kamna. Ty se zároveň rychle zahřejí i spolehlivě akumulují sálavé teplo. Opravdovým dříčem s vysokým výkonem jsou pak kamna peletová, která nabízejí i nenáročnou obsluhu.

Jakmile si tedy vyberete ideální mix všech pozitivních vlastností kamen, je načase uvažovat také o jejich designu. Vsadit můžete jak na moderní krbová kamna, ta na tradiční kachlová. Důležité je, aby stylově zapadla do vašeho interiéru a vytvořila v něm hřejivý pocit tepla a pohodlí.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock